-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 10

Selemonas Paltanavičius: ar šią žiemą žydės žalčialunkis?

Jau kelintą gruodį, ir – vis arčiau Kalėdų – į miškus keliauju vedamas smalsumo: įdomu, o kaip šiemet? Tas įvykis, kurio laukiu ir tikiuosi, yra visai nežiemiškas: ieškau žydinčio žalčialunkio. Taigi, kaip ten šiemet?
Žalčialunkis žydi 2015 m. gruodžio 29 d.
Žalčialunkis žydi 2015 m. gruodžio 29 d. / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Šiaip žalčialunkis – labai anksti pavasarį pražystantis krūmas. Seniau išleistose knygose net neminima, kad jis gali žydėti kitu metų laiku, tuo labiau – žiemos pradžioje. Tačiau žiemos tada, matyt, būdavo kitokios.

Gruodžio 10-oji, sekmadienis. Vienas laipsnis šaltuko, šiek tiek sidabruoja žolė, ant balučių plonas ledelis. Taip viskas atrodė Vilniuje ir netoli jo. Ropėjos miškuose, kurie yra pakeliui į Varėną, vaizdai buvo tokie patys. Tiesa, upeliukai čiurlena laisvi, o prie vieno jų, Žvirgždės, skubančios į Merkį, žinojau augantį mano ūgio žalčialunkį. Jis žydėjo 2015 m. gruodį, žydėjo pernai. Jį laikau geriausiu rodikliu. Beje, prieš keletą dienų prie Kauno marių, Dubravos arboretume, jo vedėja Valerija Baronienė parodė auginamus du paprastojo žalčialunkio krūmus, kurių pumpurai buvo išbrinkę lyg kovo gale, o keli – jau praplyšę ir išskleidę žiedus.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žalčialunkis Dubravos arboretume 2017 m. gruodžio 6 d.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žalčialunkis Dubravos arboretume 2017 m. gruodžio 6 d.

Šįkart mano pažįstamas žalčialunkis atrodė dar labai žiemiškai: jo pumpurai žali, nors ir pabrinkę, bet dar nepasiruošę plyšti. Visas medelis (jis taip ir atrodo – medelis su keliomis šakomis) galėjo didžiuotis vieninteliu žiedu. Galima guostis, kad iki Kalėdų yra dar dvi savaitės, kad žalčialunkis spės išskleisti daugiau žiedų, nes orai nebus labai žiemiški.

Tačiau dar reikia pasakyti pora žodžių apie patį žalčialunkį: jis yra nuodingas! Visas! Žievė, mediena, lapai, vaisiai ir net žiedai. Todėl radę neskinkite, neraukite, neneškite namo, nerizikuokite savo ir savo artimųjų sveikata.

Ar jūs pažinsite žalčialunkį gamtoje? Jei jis nežydės, galbūt jo neatskirsite nuo kitų krūmelių. Lygi šviesiai rusva žievė, retos šakos... smailaviršūniai pumpurai... Tačiau pasirodo, kad net žydinčius juos mato labai nedaug kas. Galėtume sakyti: gal ir gerai, taip visi yra saugesni. Tačiau gali būti, kad mes jau atpratome ką nors pamatyti gamtoje. Tuo labiau, kad nei anksti pavasarį, nei Kalėdų metą daugiau žydinčių krūmų mūsų gamtoje nebūna. Tik žalčialunkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius