-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 20

Šeškinės bendruomenės Vilniaus merą išvadino Grinču, pavogusiu jų Kalėdas

Šeškinės bendruomenės tvirtina, kad Vilniaus savivaldybė kartu su meru Remigijumi Šimašiumi lyg koks Grinčas pavogė jų Kalėdas. Toks kaltinimas nuskambėjo po to, kai Vilniaus miesto taryba nusprendė bendruomenėms ir Šeškinės seniūnijai skirti kitas patalpas, nei jos turėjo iki šiol. Tačiau perpus mažesnes, be koncertams tinkamos salės, kuri, kaip teigia bendruomenių atstovai, jiems būtina.
Pastatas, kuriame veiklą vykdo Šeškinės bendruomenės
Pastatas, kuriame įsikūrusi ir Šeškinės bendruomenė. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Sprendimas, kuriuo atsisakoma esamos patalpų Šeškinės g. 28 nuomos sutarties, priimtas tarybos posėdyje lapkričio pabaigoje. Šios patalpos, kaip tikina 15min surašytame rašte Šeškinės bendruomenių sąjungos pirmininkas Olegas Beriozovas, tiko bendruomenės veiklai – bendras jų plotas siekia apie 300 kv.m, jomis naudojosi ir Šeškinės seniūnija.

Diskusijos nebuvo

„Apie įvykusį posėdį, jo sprendimą mūsų, kaip bendruomenės, niekas neinformavo, niekada nebuvome kviečiami diskusijai apie mūsų bendruomenės poreikius. Dabar esame palikti likimo valiai ir tokie lozungai Vilniaus miesto savivaldybės, jog bendruomenės stiprinamos, yra visiškai niekuo neparemti.

Šiomis patalpomis naudojamės daugiau nei 10 metų, patys savo jėgomis susitvarkėme. Kiekvieną dieną čia verda kultūrinis gyvenimas. Patalpose glaudžiasi ir savo veiklą vykdo Šeškinės neįgalieji, asmenys, turintys psichinę negalią, bočiai, meno kolektyvai. Salėje vyksta repeticijos, koncertai, posėdžiai, susirinkimai. Gyventojams tai tapo traukos centru, į kurį ateina vis daugiau žmonių“, – tikina bendruomenių atstovai.

Tiesa, visiškai be patalpų bendruomenės neliks. Vilniaus taryba nusprendė įsigyti iki 150 kv. m patalpas netoliese esančiame Ukmergės g. 220 pastate ir jas tomis pačiomis sąlygomis išnuomoti Šeškinės seniūnijos ir bendruomenių veiklai. Penkeriems metams, tačiau su galimybe sutartį nutraukti. Taip įrašyta Vilniaus tarybos sprendime.

Salėje vyksta repeticijos, koncertai, susirinkimai. Gyventojams tai tapo traukos centru, į kurį ateina vis daugiau žmonių, – tikina bendruomenė.

Naujos patalpos netenkina

Tačiau bendruomenės nepatenkintos. Esą naujose patalpose nėra numatyta apskritai jokia salė, pačios patalpos per mažos. „Mūsų netenkina, jog turėsime kabinetą, mums reikalinga salė, kurioje vyksta nuolatinė veikla. Daugiau patalpų, kurios būtų tinkamos koncertams, nėra. Būtina atkreipti dėmesį, kad dabartinėse patalpose nevyksta komercija, visi renginiai nemokami ir prieinami kiekvienam norinčiam. Koncertuose dalyvauja ir kviestiniai ansambliai, kolektyvai iš kitų Lietuvos miestų, kurie koncertuoja pas mus. Tokiu būdu mes reprezentuojame ne tik Šeškinę, bet ir visą Vilnių“, – tvirtina O.Beriozovas.

Jo teigimu, praeitais metais Šeškinės bendruomenė buvo pripažinta kaip pavyzdys kitoms bendruomenėms, kurios tikslingai vykdo veiklą, įgyvendinant nacionalinį bendruomenių projektą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pastatas, kuriame veiklą vykdo Šeškinės bendruomenės
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pastatas, kuriame veiklą vykdo Šeškinės bendruomenės

„Esame vieni iš aktyviausių Vilniuje, telkiame skirtingų kartų žmones, pradedant jaunimu baigiant senjorais. Aktyviai dalyvaujame priimant visus sprendimus, kas liečia aplinkos tvarkymą Šeškinėje, gyventojai į mus kreipiasi įvairiais klausimais, kartais net nesuprasdami, jog neteikiame paslaugų, kurias teikia Šeškinės seniūnija. Bandėme rašyti raštus į savivaldybę, kalbėtis su politikais, seniūnu, tačiau aiškaus atsakymo negavome. Kadangi negeneruojame pajamų, neturime galimybės nuomotis kitų patalpų, nes veikiame iš idėjos“, – apie bendruomenių veiklą pasakojo O.Beriozovas.

Todėl bendruomenės reikalauja atsižvelgti į jų argumentus, prieš priimant sprendimus. O tie argumentai yra tokie: Šeškinės bendruomenių sąjunga jungia daugiau nei 7 ansamblius ir kolektyvus, juose užsiėmimą randa daugiau nei 200 aktyvių Šeškinės gyventojų, kurie kiekvieną mėnesį rengia koncertus ir repeticijas bendruomenės salės patalpose. Jeigu neliks salės, teks jų veiklą nutraukti – tokios didelės bendruomenės švietimo įstaigos paprastai nenori priimti, juolab kai renginiai vyksta vakarais.

Nuoskaudą bendruomenių nariai jaučia ir dėl to, kad dabartines patalpas patys remontavo, prižiūrėjo ir tvarkė.

Bandėme rašyti raštus į savivaldybę, kalbėtis su politikais, seniūnu, tačiau aiškaus atsakymo negavome, – sakė O.Beriozovas.

Reikia remontuoti, savininkas nesutinka

Situaciją Vilniaus savivaldybė įpareigojo pakomentuoti Šeškinės seniūną Svajūną Poškų. Jo teigimu, šiuo metu savivaldybė iš privačios bendrovės nuomoja apie 350 kv. m patalpas Šeškinės g. 28 ir 30.

„Vienos patalpos, du kabinetai ir aktų salė, esančiose Šeškinės g. 28, naudojamos Šeškinės bendruomenės reikmėms. Šeškinės seniūnija, kurioje dirba 3 darbuotojai, įsikūrusi Šeškinės g. 30 esančiose 200 kv. m patalpose. Visoms nuomojamoms patalpoms reikalingas kapitalinis remontas, tačiau nuomotojas savo lėšomis jų remontuoti nesutinka. Nuomojamos patalpos nėra pritaikytos seniūnijos reikmėms, gyventojų paslaugų teikimui, nes yra antrame aukšte, į kurias patekti galima tik nesaugiais metaliniais laiptais. Į patalpas sunku patekti negalią turintiems, pagyvenusiems žmonėms ar mamoms su vežimėliais“, – apie turimas patalpas sakė S.Poškus.

Naujos patalpos yra pritaikytos seniūnijos veiklai. Numatyti du kabinetai bendruomenėms ir erdvė kolektyvų repeticijoms, susirinkimams.

Jo teigimu, tai ir buvusi priežastis, kodėl lapkričio 21 d. Vilniaus savivaldybės taryba nusprendė išsinuomoti patalpas, esančias Ukmergės g. 220, neskelbiamų derybų būdu: „Suradus tinkamas patalpas, buvo pradėtos procedūros dėl jų nuomos. Naujos apie 150 kv. m dydžio patalpos yra pirmame aukšte, suremontuotos ir visiškai pritaikytos seniūnijos veiklai, t.y. teikti paslaugas Šeškinės gyventojams ir svečiams. Minėtose patalpose numatyti du kabinetai bendruomenėms ir erdvė kolektyvų repeticijoms, susirinkimams.“

Bendruomenės atstovai tikina, kad didžiausia problema jiems – kad nebeturės salės. Tačiau seniūnas sako, jog išeitis yra: bendruomenės kolektyvai koncertams galėtų naudotis bendruomenės ir seniūnijos socialinių partnerių patalpomis, t.y. mokyklų, darželių, vaikų ir jaunimo centro „Verdenė“, senjorų dienos centro „Atgaiva“ ir kitomis salėmis.

Tiesa, kol kas nėra pasibaigusios derybos su naujuoju patalpų savininku dėl nuomos kainos. Be to, šiam sprendimui turės pritarti ir Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Tik tada bus nutraukta sutartis su dabartinių patalpų savininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius