Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 27

Sezoninio gripo vakcina – jau pakeliui į Kauną

Įsibėgėjant rudeniui Kaune prasideda skiepijimo nuo gripo sezonas. Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) primena, jog pasiskiepyti turėtų ne tik gripo rizikos grupei priklausantys asmenys, bet ir tie, kurie nori išvengti nemalonios, o kartais ir grėsmingos ligos, jos sukeltų komplikacijų bei sutaupyti gydymui prireiksiančių lėšų. „Skiepijimas – geriausias būdas mažinti sezoninio gripo poveikį ne tik sveikatai, bet ir šalies ekonomikai“, – teigia KVSC specialistai.
Kauno gydymo įstaigų jau pradėjo skiepyti savo pacientus nemokama vakcina nuo gripo.
Kauno gydymo įstaigų jau pradėjo skiepyti savo pacientus nemokama vakcina nuo gripo. / „15 minučių“/Eriko Ovčerenko nuotr.

Kauno mieste praėjusį sezoną nuo gripo pasiskiepijo 6,5 proc. visų kauniečių. Kauno apskrityje šis rodiklis buvo panašus ir siekė 6,1 proc. Kaip rodo patirtis, daugiausiai žmonių pasiskiepijama spalio – lapkričio mėnesiais.

Rizikos grupei priklausantys asmenys sezoninio gripo vakcina galės pasiskiepyti nemokamai. Valstybinė ligonių kasa informavo, kad šiemet iš valstybės biudžeto lėšų nupirkta 100 tūkstančių sezoninio gripo vakcinos dozių, kurios skirtos asmenims nuo 65 m. amžiaus, asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis nepriklausomai nuo amžiaus, asmenims, gyvenantiems socialinės slaugos ir globos įstaigose bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Šiais metais valstybės lėšomis bus skiepijamos ir nėščiosios. Kauno apskrityje pasiskiepyti bus galima 101–oje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioms skirta 23 tūkstančiai vakcinos dozių.

Naujoji sezoninio gripo vakcina tradiciškai apsaugos nuo trijų skirtingų gripo viruso tipų ir potipių, iš kurių vienas yra virusas, praėjusį sezoną sukėlęs gripo pandemiją.

Asmenims, nepriklausantiems gripo rizikos grupei, rekomenduojama skiepytis savo lėšomis, arba pasinaudoti galimybe ir pasiskiepyti nemokamai pandeminio gripo vakcina. Pandeminio gripo vakcina galioja iki š.m. lapkričio 1 d. ir, kaip parodė skiepijimo ja patirtis visame pasaulyje, yra saugi. Ji apsaugo tik nuo vieno tipo gripo viruso, kuris praėjusį sezoną ir sukėlė gripo pandemiją. Kaip rodo pietų pusrutulyje jau įsibėgėjantis šio gripo sezonas, šiemet vėl vyraus pandeminio gripo virusas, kuris dominuos dar mažiausiai metus.

Taupant pacientų laiką, rekomenduojama nepamiršti apie galimybę vienu metu pasiskiepyti nuo kelių ligų. Šiuo metu suaugusieji, vyresni kaip 26 metų amžiaus asmenys, valstybės biudžeto lėšomis visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose skiepijami nuo difterijos ir stabligės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius