-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 25

Siaubą išgyvenusios moterys su kūdikiu: liftas pradėjo kristi, prižiūrėtojai neatsakė

Lifte Vilniuje įstrigusios trys moterys su vienos iš jų dukra ir kūdikiu pasakoja išgyvenusios ne pačią maloniausią valandą savo gyvenime. Nedidelėje patalpoje trūko oro, vaikai verkė, o liftą prižiūrinčios bendrovės „Baltijos liftai“ darbuotojų esą nėjo prisišaukti, jie pasirodė jau tuomet, kai moterys buvo išgelbėtos ugniagesių. Bendrovė aiškinasi situaciją, tačiau primena – liftai stringa, nes yra labai seni.
Sostinės Karoliniškių rajone atjungiami liftai
Liftas daugiabutyje Karoliniškėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Trūko oro, vaikai verkė

Savo vardo prašiusi neskelbti vilnietė 15min pasakojo, kaip gegužės 22 dieną name, kuriame ir gyvena, įstrigo lifte.

„Esu to daugiabučio, kur įvyko šis labai nemalonus įvykis, gyventoja. Aš su dukra, mano sesuo su vos trijų mėnesių kūdikių ir mūsų teta leidomės liftu, kurio priežiūrą vykdo įmonė „Baltijos liftai“.

Tik pradėjus leistis liftas ėmė, kaip mums pasirodė, kristi. Garsas buvo siaubingas, vaikai pradėjo verkti. Liftas sustojo, o aš nieko nelaukdama pradėjau spaudinėti pagalbos mygtuką, bet niekas į tai nereagavo. Tuo pačiu metu skambinome ir nurodytu avarinės tarnybos numeriu kone 20 minučių, bet ir juo niekas neatsiliepė“, – apie gerokai išgąsdinusį įvykį pasakojo moteris.

Jos teigimu, supratusi, kad iš lifto priežiūrą turinčios vykdyti įmonės pagalbos nesulauks, ji paskambino pagalbos telefonu 112.

„Su manim kalbėjusi maloni moteris nuramino, kad pagalba jau išsiųsta. Liftas labai mažas, trūko oro.

Kai ugniagesiai atvyko ir mus išlaisvino, jau beveik valandą buvome praleidusios toje mažoje patalpoje. Tačiau „Baltijos liftų“ darbuotojas atvyko dar maždaug po 20 minučių“, – pasipiktinimo ir nusivylimo neslėpė vilnietė.

Tik pradėjus leistis liftas ėmė, kaip mums pasirodė, kristi. Garsas buvo siaubingas, vaikai pradėjo verkti.

Gelbėjo ugniagesiai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pirmadienį skelbdamas savaitgalio svarbiausių įvykių suvestinę paminėjo ir incidentą Karoliniškėse.

„Sekmadienio popietę, 14.30 val., ugniagesiai skubėjo į pagalbą Vilniuje, L.Asanavičiūtės gatvėje daugiabučiame name, kur buvo pranešta, kad lifte užstrigo moteris su kūdikiu.

Atvykus ugniagesiams, tarp 11 ir 12 namo aukštų buvo užstrigęs liftas su žmonėmis. Ugniagesiai, panaudoję parankines priemones, iš lifto išlaisvino 3 suaugusius žmones, vaiką ir kūdikį“, – rašoma ugniagesių gelbėtojų pranešime.

Aiškinasi vėlavimo priežastis

„Baltijos liftai“ neneigia, kad situacija susiklostė taip, jog jų darbuotojas vėlavo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Bendrovės darbuotojas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Bendrovės darbuotojas

„Nuoširdžiai atsiprašome keleivių, kurie tuo metu važiavo liftu. Kai tik sužinojau apie šį įvykį, pats asmeniškai susisiekiau su moterimi, kuri kreipėsi dėl įvykio. Atsiprašiau ir aptariau su ja susidariusią situaciją.

Visada į avarinius iškvietimus reaguojame operatyviai, bet šis atvejis yra išskirtinis ir šiuo metu aiškinamės visas įvykio aplinkybes“, – teigė 15min „Baltijos liftų“ direktorius Mantas Romaška.

Kaip aiškino direktorius, sekmadienį, 14.12 val., buvo gautas skambutis į dispečerinį pultą: „Dėl mums kol kas nežinomų priežasčių budintiems darbuotojams nepavyko susisiekti su lifte esančiais žmonėmis ir ryšys nutrūko. Tas pats pasikartojo po penkių minučių. Dėl šios situacijos informacijos perdavimas budinčiam avarinės tarnybos techniniam darbuotojui vėlavo.

Liftui 48 metai, jis susidėvėjęs ir arti kritinės ribos. 2021 m. pradžioje buvo nustatyta esminių defektų, siūlėme gyventojams daryti kapitalinį remontą. Tuo metu gyventojai nesutiko.

Avarinės darbuotojas į įvykio vietą atvyko per 20 minučių, kai tik jį pasiekė informacija apie užstrigusius keleivius, tačiau tuo metu keleivius jau buvo išlaisvinę ugniagesiai gelbėtojai. Ar dispečerinėje įvyko techninis gedimas, ar žmogiška klaida, ši situacija neturi pasikartoti – ieškosime sprendimų, kad ateityje to būtų išvengta.“

Vis dėlto M.Romaška primena ir dar vieną dalyką, dėl kurio reikėtų sunerimti gyventojams.

„Suprantame, kad ši situacija išskirtinė ir nepateisinama, bet liftai, deja, nesirenka, kada strigti. Šiam liftui 48 metai, jis nuo amžiaus yra susidėvėjęs ir arti kritinės ribos. 2021 m. pradžioje buvo nustatyta esminių defektų, siūlėme gyventojams daryti kapitalinį remontą.

Tuo metu gyventojai nesutiko. Todėl atlikome smulkesnius būtinuosius remonto darbus, bet iš karto perspėjome, kad tai padėties ilgainiui nepakeis – liftas yra labai senas ir, nesiimant rimtesnių lifto remonto ar keitimo darbų, ateityje gedimai bei strigimai tikrai galimai kartosis“, – kalbėjo „Baltijos liftų“ direktorius.

Bendrovė skaičiuoja, kad šiuo metu Vilniuje yra apie 2000 liftų, kurie senesni nei 25 metai, jiems būtinas kapitalinis remontas arba keitimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius