Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 13

Šiaulietė, globojanti žmogų su negalia: jam tenka gyventi „rūsy su dujų katilais ir kanalizacijos kvapais“

Į portalą 15min kreipėsi šiaulietė, globojanti žmogų, turintį negalią. Onutė pasakoja,, kad turinčiam savo būstą žmogui tenka gyventi rūsyje – su dujų katilais ir kanalizacijos kvapais. Ji teigė, kad miesto savivaldybėje pagalbos nerado – būstas iki šiol nėra pritaikytas, todėl vyrui tenka gyventi pusrūsyje. Vis dėlto Šiaulių miesto savivaldybės administracijos atstovės aiškinimu, dvejus metus šis vyras per vėlai pateikė prašymą dėl būsto pritaikymo. Žadama, kad jo būstas bus pritaikomas vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka ir nustatytais terminais.
Neįgaliojo vežimėlis
Neįgaliojo vežimėlis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Esu globėja neįgalaus žmogaus, kuris turi didelius poreikius. Vyras vardu Mečislovas gyvena nuomojamose patalpose, bet jos yra namo pusrūsyje, kadangi jis negali palipti nė vieno laiptelio. Čia labai drėgna, šalta, tamsu, visą dieną žiemą-vasarą dega elektra“, – rašo į redakciją kreipusis šiaulietė.

Jos teigimu, šis žmogus turi aibes sveikatos problemų ir gyvena nepakenčiamomis sąlygomis. Jiedu kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento Socialinių paslaugų skyrių, kuris esą pažadėjo padėti.

„Aš globėja, aukodamasi dėl žmogaus, pardaviau savo butą ir nupirkau butą pirmame aukšte, sutvarkiau visus dokumentus kokius prašė, kad įrengtų jam įvažiavimą į butą, bet deja, kažkokiu keistu būdu mūsų eilė kaskart vis tolsta, ir mes nebepatekome į tą sąrašą. Niekas nebuvo net atvažiavę apžiūrėti to mūsų buto, niekas nesvarstė, o birželio vidury gavome laišką, kad apsvarstyta“, – tikina Onutė.

Anot jos, niekam neparūpo nė akies krašteliu žvilgtelėti, kokiomis sąlygomis gyvena šis vyriškis, nors ji esą raginusi tai padaryti, kad būtų objektyviai įvertinta, kaip šiam žmogui tenka gyventi.

„Dabar taip išeina, žmogus turi namus, bet jis yra benamis, gyvenantis rūsy su dujų katilais ir kanalizacijos kvapais ir dar įvairiais įrenginiais“, – apmaudo neslėpė ji.

Nors kreipėsi į minėto skyriaus vedėją ir vicemerą, pažadai padėti esą ir liko pažadais.

„Padavus pareiškimą dėl būsto pritaikymo jis nebuvo niekur užregistruotas, niekas nedavė jokio talono kelintas tu esi eilėje, galima daryti prielaidą, kad eilę gali bet kas koreguoti. Padavus pareiškimą buvo pasakyta, kad esame 7 eilėje, prabėgus kiek laiko, t.y.kovo mėnesį pasako, kad jis eilėje 22, birželio vidury gautame laiške jis jau 27 ir niekas nesiteikia paaiškinti, kodėl taip yra“, – dėstė Onutė.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento Socialinių paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Dainora Vasiliauskienė 15min patvirtino, kad situacija dėl šio žmogaus būsto pritaikymo yra žinoma. Pono Mečislovo būstas, pasak jos, bus pritaikomas vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka ir nustatytais terminais.

Jos teigimu, ponas Mečislovas kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę ir teikė prašymus, raštus, į kuriuos jam buvo atsakyta ir situacija išaiškinta. Ji paneigė, kad niekas nebuvo nuvykę pasižiūrėti, kaip jis gyvena.

„Būsto pritaikymo neįgaliesiems komisijos nariai 2019 birželio 17 d. buvo nuvykę į vietą apžiūrėti prašomo pritaikyti būsto“, – teigė ji. Teisybės dėlei reikia paminėti, kad Onutė su redakcija susisiekė anksčiau, nei komisijos nariai buvo atvykę apžiūrėti būsto.

„Būsto pritaikymas asmenims su negalia yra vykdomas vadovaujantis Būsto pritaikymo neįgaliesiems tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2019 m. vasario 19 d įsakymu Nr. A1-103 „Dėl būsto pritaikymo neįgaliesiems tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Aprašas) nustatyta tvarka.

Prašymai pritaikyti būstą yra teikiami Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centre. Gauti prašymai yra užregistruojami suteikiant jiems registracijos numerį, o pareiškėjas įrašomas į būsto pritaikymo eilę. Būsto pritaikymo neįgaliajam poreikį nustato Būsto pritaikymo neįgaliesiems komisija. Pastaroji įvertina būsto pritaikymo neįgaliajam poreikį, priima sprendimą dėl būsto pritaikymo poreikio tenkinimo arba netenkinimo, svarsto ir tvirtina būsto pritaikymo eiles“, – aiškino D.Vasiliauskienė.

Anot jos, komisija, atsižvelgdama į patvirtintas būsto pritaikymo eiles ir einamiesiems metams skirtas valstybės biudžeto lėšas, sudaro ir tvirtina einamaisiais metais siūlomų pritaikyti būstų sąrašą. Savivaldybės administracija yra nustačiusi prašymų priėmimo terminą einamųjų metų laikotarpiui iki spalio 1 d.

Pasak specialistės, minėtas vyras prašymą pateikė praėjusių metų lapkričio 5 d., jo prašymas buvo užregistruotas, jam suteiktas registracijos numeris. Asmuo buvo įrašytas į būsto pritaikymo eilę.

„Būsto pritaikymo komisija apsvarstė visus iki 2018 m. spalio 1 d. gautus pareiškėjų prašymus, įvertino būsto pritaikymo neįgaliesiems poreikius bei 2019 metams skirtas valstybės biudžeto lėšas. Ponas Mečislovas prašymą pateikė 2018 m. lapkričio 5 d., todėl nepateko į 2019 metais pritaikomų būstų sąrašą“, – sakė ji.

D.Vasiliauskienės teigimu, asmeniui pateikus prašymą, jis yra užregistruojamas ir jam yra suteikiamas registracijos numeris, o ne būsto pritaikymo eilės numeris.

„Vadovaujantis Aprašo 23 punkto nuostatomis yra sudaromos dvi būsto pritaikymo eilės: pirmoji būsto pritaikymo eilė – asmenys, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, asmenys, kuriems nustatytas bet kurio tipo neįgaliojo vežimėlio poreikis, ir asmenys, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) pirmojo lygio poreikis dėl psichikos ar proto negalios; antroji būsto pritaikymo eilė – asmenys, kuriems nustatytas kitų, nei nurodyta Aprašo 4.2 papunktyje, judėjimo techninės pagalbos priemonių (vaikštynių, ramentų ir pan.) poreikis“, – aiškino Socialinių paslaugų skyriaus Vyriausioji specialistė.

Sudarant kiekvieną būsto pritaikymo eilę prioritetas, pasak jos, teikiamas minėto Aprašo 24 punkte nustatytiems neįgaliesiems (kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ir kuriems paskirtos dializės procedūros; neįgaliesiems, besimokantiems pagal švietimo įstaigų bendrojo ugdymo programas ar formaliojo profesinio ugdymo programas, ar studijų programas; dirbantiems neįgaliesiems, išskyrus dirbančius pagal savanoriškos veiklos sutartis).

„Būsto pritaikymo eilė atnaujinama, gavus naujus dokumentus apie neįgaliajam pasikeitusią sveikatos būklę arba pateikus prioriteto suteikimą pagrindžiančius dokumentus. Todėl būsto pritaikymo eilės numeris kinta ir nesutampa su prašymo pateikimo numeriu“, – paaiškino specialistė.

Dėl socialinių paslaugų, anot jos, asmuo gali kreiptis į Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centrą.

Dėkojame Onutei už informaciją.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie ją, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašus 15min.lt. Portale startavo projektas, kurio autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus susisiekta dar kartą ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius