-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 22 /14:04

Ciniška korupcija sveikatos priežiūros srityje: už farmacininkų kyšius medikams susimokėdavo pacientai

Prokuratūra anonsuoja ištyrusi ir jau teismui perdavusi itin reikšmingą baudžiamąją bylą, susijusią su finansiškai labai pelningu medikamentų verslu bei visuomenei išskirtinai jautria gyvenimo sritimi – sveikatos apsauga. Konkrečiai kalbama apie sąnarių gydymą ir bendrovę „Valentis pharma“. Įtarimai buvo pareikšti net 135 asmenims. Vien gydytojų tarp jų buvo 84, dauguma jų prisipažino ir atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, kiti dabar laukia teismo.

Teismui perduota stambaus masto baudžiamoji byla, susijusi su korupciniais nusikaltimais farmacijos srityje.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus vyriausiasis prokuroras Artūras Karpalovas ir Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos viršininkas Vaidas Pupelis šiandieną pateikė visuomenei ir išsamesnę informaciją.

Tyrimo apimtis tiesiog milžiniška: vien bylos medžiagos lapų yra beveik 34 tūkstančiai. Teigiama, kad bendrai perduoto kyšio suma yra per 74 tūkst. eurų.

„Į teismą yra perduodama 12 asmenų. Iš jų vienas – juridinis asmuo, tai yra farmacijos bendrovė, ir septyni buvę arba esami šios bendrovės darbuotojai“, – teigė Šiaulių apygardos prokuratūros ONKT skyriaus vyriausiasis prokuroras A.Karpalovas.

Byloje kyšininkavimu kaltinami ir 4 gydytojai.

Papirkinėdavo sistemingai

„Asmenys, veikdami organizuotoje grupėje, sistemingai papirkinėjo įvairių gydymo įstaigų darbuotojus, tai yra gydytojus. Už jų rekomenduojamą produkciją“, – bendrovės „Valentis pharma“, kaip įtariama, naudotą korupcinę schemą atskleidė prokuroras.

„Priklausomai nuo produkto mokėdavo 140–150 arba 600 litų. Jeigu kalbėtume apie tą brangesnį produktą, jei jis kainuodavo 600 litų, tai gydytojui, priklausomai nuo įgijimo būdo ir būdavo – nuo 250 iki 350 litų“, – BNS cituoja V.Pupelį.

Jis taip pat pažymėjo, kad gydytojų uždarbis kito pagal tai, kokiu būdu pacientai įsigydavo preparatus – iš gydytojo, vadybininkės ar vaistinės. Ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta ir tai, kad bendrovės darbuotojai, baigiantis preparatų galiojimo laikui, perpakuodavo juos ir iš naujo tiekdavo rinkai.

Bendrovės darbuotojai, baigiantis preparatų galiojimo laikui, perpakuodavo juos ir iš naujo tiekdavo rinkai.

Farmacijos bendrovė taip pat kaltinama apgaulingos apskaitos vykdymu.

„Gavus lėšas už parduotą produkciją, dalis tų gautų lėšų nebuvo įtraukiama į bendrovės apskaitą. Ir, kaip rodo bylos duomenys, šios lėšos tikriausiai buvo naudojamos papirkti gydytojams“, – pasakojo A.Karpalovas.

5 bendrovės „Valentis pharma“ darbuotojai, pripažinę kaltę ir padėję atskleisti nusikaltimus, nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti.

Dešimtys medikų yra atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Įtarimai buvo pareikšti net 135 asmenims. Vien gydytojų tarp jų buvo 84.

Įtariama, kad farmacijos kompanijos darbuotojai veikė organizuotoje grupėje. Gydytojai gaudavo kyšius nuo 15 iki 102 eurų. Kyšio suma priklausydavo nuo to, kokį medicinos prietaisą įsigydavo pacientas.

„Kyšio suma buvo įskaičiuota tiesiai į prietaiso kainą. Pacientas, įsigydamas prietaisą, galvodavo, kad tiesiog sumoka jo kainą“, – pabrėžė STT Šiaulių valdybos viršininkas V.Pupelis.

Speciali spaudos konferencija apie šią korumpuotų farmacininkų ir medikų bylą šiandien, kovo 22 d., 13.30 val. buvo rengiama Šiaulių apygardos prokuratūroje.

Bylą sudaro 200 tomų

Konferencijos metu prokuratūra išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame papildomai rašoma, jog Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras A.Karpalovas surašęs kaltinamąjį aktą perdavė teismui baudžiamąją bylą, susijusią su galimomis stambaus masto korupcinėmis nusikalstamomis veikomis farmacijos srityje.

Ikiteisminį tyrimą, kuriame kaltinimai pareikšti juridiniam asmeniui – farmacijos bendrovei ir 11 fizinių asmenų, atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai. Su kaltinamuoju aktu teismui perduodamą baudžiamąją bylą iš viso sudaro 200 tomų.

Nusikalstama veika galėjo būti daroma Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir dar 24-iuose mažesniuose Lietuvos miestuose.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta nusikalstama korupcinė schema, kurioje, manoma, dalyvavo farmacijos kompanijos atstovai ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojai. Įtariama, kad 12 šios farmacijos įmonės darbuotojų veikė organizuotoje grupėje. Dalis šios grupės narių – bendrovės vadybininkės – galimai susitardavo su savo aptarnaujamų Lietuvos miestų ir rajonų gydymo įstaigų gydytojais, kad jie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams įsigyti, o vėliau suleistų būtent jų įmonės platinamus produktus.

Vienu metu duotų kyšių suma skyrėsi – ji priklausė nuo platinamo produkto vertės ir nuo to, kur prekė buvo įsigyjama (iš vaistinės, internetu, tiesiogiai iš gydytojo ar vadybininkės). Kyšio suma, farmacijos bendrovės vadybininkės sumokama gydytojui, galėjo siekti nuo 15 iki 102 eurų už vieną rekomenduotą ir gydytojo suleistą produktą, o tos kyšių sumos būdavo įtrauktos į preparatų kainą.

Atliekant tyrimą apklausta daugiau nei 1100 asmenų ir surinkta duomenų, kad gydytojams papirkti nuo 2014 metų iki 2015 metų pradžios kyšiams įmonė galėjo skirti daugiau kaip 74 tūkstančių eurų.

Baigtoje baudžiamojoje byloje juridinis asmuo – farmacijos bendrovė yra kaltinama papirkimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu.

7 farmacijos bendrovės atstovai taip pat kaltinami papirkimu bei dalis jų – apgaulingu apskaitos tvarkymu, o 4 gydytojai – kyšininkavimu.

Nusikalstama veika galėjo būti daroma Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir dar 24-iuose mažesniuose Lietuvos miestuose.

Šioje byloje proceso dalyviai jau yra sumokėję daugiau kaip 100 tūkst. eurų įmokų ir baudų.

Ikiteisminis tyrimo metu jau anksčiau 80 gydytojų ir 5 farmacijos bendrovės darbuotojų atžvilgiu priimti procesiniai sprendimai jiems pripažinus kaltę. Kyšių sumos konfiskuotos, skirtos įmokos į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, taip pat skirtos baudos.

Šioje byloje proceso dalyviai jau yra sumokėję daugiau kaip 100 tūkst. eurų, kuriais papildytas valstybės biudžetas. Taip pat Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) farmacijos bendrovei yra pateikusi ieškinį didesnei nei 39 tūkst. eurų sumai.

Teisme realiai gresia baudos

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Generalinė prokuratūra šiam ikiteisminiam tyrimui buvo sudariusi specialią Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų ir visų STT teritorinių padalinių pareigūnų tyrimo grupę.

Baudžiamasis kodeksas už kyšininkavimą numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 5 metų, už papirkimą – baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą, o už apgaulingą apskaitos tvarkymą – baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius