Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

Šiaulių darželiuose trūksta vietos: dalis šešiamečių nuo rugsėjo eis į mokyklą

Šiauliai rado išeitį, kaip sutalpinti visus vaikus į darželius. Paprasčiausiai reikia vyresnius vaikus anksčiau išleisti į mokyklą. Nuo rudens Šiauliuose turėtų būti keliomis ikimokyklinio ugdymo klasėmis daugiau. Sąlygos privalės būti tokios pat kaip darželyje.
Rugsėjo pirmoji
Rugsėjo pirmoji / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiauliuose darželinukų mamos kursto aistringas diskusijas – daugelis jų su nerimu laukia rugsėjo, kada jų šešiamečiai vaikai turės pradėti lankyti mokyklą, užuot ramiai sau žaidę darželyje.

Diskusijose – nerimo gaidos

„Neturime jokios aiškios informacijos. Nerimaujame dėl pokyčių, kurie viešai neskelbiami. Skubame registruoti vaikus į mokyklas, kad tik neliktume ir be darželio, ir be mokyklos“, – sako šešiamečio mama Indrė.

Mamos informaciją vertina daugmaž taip – nuo rugsėjo visi šešiamečiai turės lankyti mokyklą, į kurią reikia užsiregistruoti iki kovo.

Daugelis moterų suabejojo, ar jų vaikams mokyklose bus sudaromos tokios pat sąlygos kaip ir darželiuose.

Nerimaujama, ar vaikai galės mokyklose išbūti tiek pat laiko – iki 17–18 valandos vakaro. Taip pat – ar jie turės kur prigulti pietų miego.

Mama Toma girdėjo, kad kai kuriose mokyklose jau yra klasės su lovomis, tačiau tokios žinios kitų mamų nenuramina. Jų žiniomis, mamos bus priverstos savo vaikus pasiimti po pamokų – kaip paprastai ir būna mokyklose.

Kita mama džiaugiasi, kad mokyklose paprastai būna daugiau veiklos nei darželyje, todėl tokiu sprendimu reikėtų tik džiaugtis.

Jie nori, kad tokie mažyliai trimis kalbomis dainas dainuotų. Vaikai mokykloje išbūna vėliausiai iki 15 valandos.

Laura tvirtina, kad jos vaikas mokykloje iki vakaro būna ne už dyką – moka apie 80–90 eurų per mėnesį. Tiesa, į šią sumą įeina ir pietūs.

Sandra pritaria: „Pas mus vaikai turėjo miegoti pietų miego. Daug čiulbėjo, bet, deja – viskas kitaip. Jie nori, kad tokie mažyliai trimis kalbomis dainas dainuotų. Vaikai mokykloje išbūna vėliausiai iki 15 valandos.“

Skirmantė labiausiai piktinasi, kad nesutampa žodžiai ir darbai – žadama viena, o daroma visai kitaip: „Sako, bus lovos ir veiklų, tačiau vietoje jų – čiužiniai ir veikla iki 15 valandos. Spręsti tėvams, bet kentėti vaikams.“

Vienu šūviu du zuikiai?

Šiaulių Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė teigia, kad šis procesas iš tiesų vyksta, tačiau jis nėra toks agresyvus, kokį įsivaizduoja daugelis mamų.

Vedėjos teigimu, Pietiniame miesto rajone yra vietų, kur darželiuose trūksta vietų vaikams, o mokyklose – yra tuščių erdvių. Galima sakyti, kad vienu judesiu išsprendžiamos dvi problemos.

Mokyklose tokių vaikų yra apie 300, o darželiuose – apie 800. Apie 100 vaikų nuo rugsėjo gali persikelti į mokyklas.

„Pernai buvo priimtas siūlymas dalį vaikų perkelti į mokyklas. Priešmokyklinės grupės yra ir dabar. Mokyklose tokių vaikų yra apie 300, o darželiuose – apie 800. Apie 100 vaikų nuo rugsėjo gali persikelti į mokyklas“, – teigė vedėja.

Vedėja mano, kad visų vaikų tikrai niekas neperkels – jei vaikai į mokyklą netelpa, naujos priešmokyklinukų grupės nekuriamos. Balandžio mėnesį bus tiksliau aišku, kiek ir kur bus įkurta naujų priešmokyklinio ugdymo grupių.

„Čia prievartos tikrai nebus, tačiau vaikas vistiek į mokyklą turės išeiti. Tiesiog išeitų vieneriais metais anksčiau. Mokykloje jų lauks tokios pat sąlygos kaip ir darželyje. Prižiūrėsime, kad to būtų laikomasi“, – tvirtino V.Damskienė.

Vedėja negarantuoja, kad mokyklose būtinai atsiras lovos. Jos nuomone, puikiai poilsiui tiktų ir čiužiniai. Finansiškai tėvams neturėtų būti jokio nuostolio. Vaiko finansinis krepšelis tiesiog pereitų į mokyklą.

Taip pat ketinama jau rudenį skirti apie 30 tūkst. eurų mokyklų pritaikymui šešiamečiams. Anot vedėjos, tokia tvarka nėra naujiena: „Iš patirties žinau, kad pokyčių labiau baiminasi tėvai, o ne vaikai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius