Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 16

Šiaulių rajone šalia senos sodybos rastas reichsmarkių prikimštas vokiškos dujokaukės dėklas

Šiaulių rajone, senoje Bridų kaimo sodyboje, buvo rastas neįprastas radinys – metro gylyje užkastas metalinis bidonėlis su Antrojo pasaulinio karo laikų vokiškais pinigais – reichsmarkėmis. Istorijos entuziastai ėmėsi spėlioti, kokia galėtų būti šių pinigų slėpynių istorija?
Bridų sodyboje rasta karo laikų pinigų
Bridų sodyboje rasta karo laikų pinigų

Lina Kriskutė su sužadėtiniu įsigijo seną sodybą Bridų kaime. Pora nusprendė čia įsikurti, todėl ėmėsi remonto. Vesdami kanalizaciją vos už kelių metrų nuo gyvenamojo namo metro gylyje rado keistą radinį.

Tai buvo metalinis indas, prikimštas kažkokių popiergalių. Žmonės atsargiai perpjovė indą ir jį atvožė. Tuomet pamatė, kad rado lobį – nemenką pundą popierinių pinigų. Tarp jų buvo ir keletas popierių, panašių į dokumentus.

Sodyba išties mena karo laikus. Tai dviejų galų trobesys ir dar keletas ūkinių pastatų. Matosi, kad buvęs nemažas sodas. Visai tikėtina, kad pinigai buvo pakasti po kažkuriuo sodo medžiu, tačiau jis neišliko.

Viskas buvo tiesiog išmirkę vandenyje, banknotai aptirpę. Sodybos šeimininkai atsargiai viską paskleidė, kad kiek pradžiūtų, ir pasidalino šia žinia su pažįstamais. Kilo įvairių tokių slėpynių versijų.

Istorijos mėgėjas iš Joniškio Vitalijus Keršis įtaria, kad tokią nemenką sumą pinigų galėjo pasislėpti koks vokiečių kareivis. Jo manymu, tas metalinis indas yra vokiškos dujokaukės dėklas. Didelis pinigų kiekis jam kelia įtarimą, jog čia labiau grobis, o ne kokio žmogaus santaupos.

Bridų sodyboje rasta karo laikų pinigų
Bridų sodyboje rasta karo laikų pinigų

Vyras mano, kad gali būti ir daugiau variantų. Būtų daug aiškiau, jei pavyktų išsiaiškinti, kas sodyboje gyveno: „Gal koks kontrabandininkas. Tuo metu buvo tokių, kurie į Memelį arkliais važinėdavo.“

L.Kriskutė nesiginčija – iš tiesų radinys labai primena karišką reikalą. Visai gali būti, kad ir tie išmirkę sunykę dokumentai yra vokiški, tačiau tikisi, kad greitu laiku tai galutinai išsiaiškins profesionalai.

Tuo tarpu dar vienas istorijos entuziastas Alvydas Tamošiūnas, Lietuvos KOP vyriausiasis puskarininkis, savo akimis jau yra matęs kažką panašaus savo senelių sodyboje dar 1985 metais.

„Pas mano senelį tarp senienų buvo rastas butelis, pilnas puikiai išsilaikiusių vokiškų reichsmarkių. Senelis sakė, kad taip lietuviai bandė apsidrausti po sovietinės armijos grįžimo – jei sugrįžtų vokiečiai.

Man tada buvo 13 metų, 1985 metais pas senelius Rokoniuose tvarkėm klėtį ir tarp rastų kitų daiktų radom buteliuką su susuktais į ritinėlį banknotais.

Visi banknotai buvo su Adolfo Hitlerio portretais. Tada senelis Augustinas Tamošiūnas prisiminė, kad per karą paslėpė juos ir paaiškino, kodėl. Dabar jau nebėra nei senelio, nei sodybos, nei rastų pinigų.“

Kada Lietuvoje atsirado vokiški pinigai? Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui su frontu atslinko ir nauji pinigai. Vokiečiai išlaikė tradiciją savo užkariautose teritorijose įvesti tik jai skirtus pinigus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Reichsmarkės.
Alvydo Januševičiaus nuotr./Reichsmarkės.

Taip Lietuvoje kuriam laikui atsirado reichsmarkės, o Vokietijoje tuo metu cirkuliavo tikros markės. Jų kursas su okupacinėmis buvo 1:1. Įdomus sutapimas – ant kai kurių Lietuvai skirtų reichsmarkių buvo vaizduojamas paprastos kaimo moters veidas, kurią liaudis vadino žemaite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius