Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 23

Šiemet į Lietuvos vandens telkinius išleista virš 12 mln. įvairių žuvų

Šiemet, vykdant Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vidaus telkinius 2023 m. planą, į Lietuvos ežerus, upes ir tvenkinius įžuvinta virš 12 129 tūkst. vnt. įvairių rūšių žuvų jauniklių, praneša Žuvininkystės tarnyba. Dalis išleistų žuvų – saugomos, retos ir į šalies raudonąją knygą įrašytos žuvys, o didžiausią įžuvinto mailiaus kiekį sudarė plėšriosios žuvys, kurios ekosistemoje užima itin svarbią vietą.
Į Lietuvos vandens telkinius išleista apie 12 mln. įvairių žuvų
Į Lietuvos vandens telkinius išleista apie 12 mln. įvairių žuvų / Žuvininkystės tarnybos nuotr.

Šiemet į mokslininkų rekomenduojamus vandens telkinius išleista 152 tūkst. vnt. šlakių, 56 tūkst. vnt. margųjų upėtakių ir 182 tūkst. vnt. lašišų. Siekiant atskirti dirbtinai išveistas lašišas nuo natūraliai gamtoje besiveisiančių sugaunamų žuvų, buvo atliktas lašišų rituolių žymėjimas nukerpant riebalinį peleką (natūraliai gamtoje užaugusių lašišų žvejyba nuo 2022 m. Baltijos jūroje yra uždrausta – aut. past.).

Mokslininkai pastebi, kad lydekų trūkumas jaučiamas visuose Lietuvos vidaus vandenyse. Šiemet, per pirmąjį pusmetį, įžuvinta 1756 tūkst. vnt. lydekaičių. Iki metų pabaigos planuojama išleisti dar apie 200 tūkst. vnt. šių plėšrūnių. Prie vidaus vandenų įžuvinimo lydekomis kasmet prisideda ir LR aplinkos ministerija, skirdama lėšų šių žuvų populiacijos atkūrimui.

Žuvininkystės tarnybos nuotr./Į Lietuvos vandens telkinius išleista apie 12 mln. įvairių žuvų
Žuvininkystės tarnybos nuotr./Į Lietuvos vandens telkinius išleista apie 12 mln. įvairių žuvų

Sterkas – taip pat žvejų ypač vertinama žuvis, todėl kiekvienas įžuvinimas šiomis žuvimis ypač pradžiugina meškeriotojus. Šiemet į Lietuvos ežerus ir tvenkinius įžuvinta 1,7 mln. vnt. paaugintų sterkų jauniklių. Dar apie 20 tūkst. vnt. šių žuvų šiųmetukų planuojama išleisti rudenį.

Šiemet, įgyvendinant „Europinių ungurių išteklių atkūrimo Lietuvoje 2023 m.“ projektą, į 65 Lietuvos vandens telkinius išleista virš 1265 tūkst. vnt. ungurių jauniklių. Dalis jų ženklinti organiniais dažikliais, kad atliekant mokslinius tyrimus būtų galima įvertinti įveisimo efektyvumą, augimo tempą, sugautų užaugusių ungurių amžių.

Lietuvos vandens telkiniai gausiai įžuvinti ir kitomis plėšriosiomis ir retomis žuvimis. Per pirmąjį šių metų pusmetį išleista 6380 tūkst. vnt. vėgėlių, 518 tūkst. vnt. Vištyčio ežero sykų, 100 tūkst. vnt. seliavų, 18 tūkst. vnt. ūsorių ir 1 tūkst. vnt. į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktų žymėtų aštriašnipių eršketų metinukų.

Žuvininkystės tarnybos nuotr./Į Lietuvos vandens telkinius išleista apie 12 mln. įvairių žuvų
Žuvininkystės tarnybos nuotr./Į Lietuvos vandens telkinius išleista apie 12 mln. įvairių žuvų

Žuvų išteklių atkūrimo ir gausinimo valstybiniuose vandens telkiniuose darbai vykdomi vadovaujantis pagal mokslininkų rekomendacijas parengtu, su LR aplinkos ministerija suderintu ir LR žemės ūkio ministerijos patvirtintu žuvivaisos planu. Už darbų vykdymą atsakinga Žuvininkystės tarnyba prie LR žemės ūkio ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius