-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 16

Šiukšlintoją pričiupęs vilnietis nustebo: sudominti turimais įrodymais institucijas nelengva

Vilniaus Tarandėje gyvenantis Deividas įamžino šiukšlintoją, kuris mikroautobusu atvežė ir pamiškėje paliko maišus atliekų. Kaip spėja vyras, tai statybinės atliekos. Tačiau labiau nei toks nepažįstamojo elgesys vyrą nustebino institucijų požiūris. Paskambinus telefonu 112 jam pasiūlyta kreiptis per epolicija.lt. Tada – į aplinkosaugininkus. Bet ir tada problema nebuvo išspręsta.
Šiukšlės Tarandės pamiškėje
Šiukšlės Tarandės pamiškėje / 15min skaitytojo Deivido nuotr.

Stebėjo išmetamus maišus

„Stovėdamas užmačiau, atvažiavo žmonės, išmetė šiukšles. Esu užfiksavęs, kaip išmetami maišai, gal 20 jų buvo. Paskambinau į policiją, jie mane nusiuntė į e.policiją, ten labai ilga procedūra buvo, kol viską užpildžiau. Procesas įvykdytas – taip parašė. Tada jie mane nusiuntė į Aplinkos apsaugos departamentą, tiksliau – pasakė, kad kitą dieną su manim susisieks“, – pasakojo Deividas.

Tačiau niekas su vyru taip ir nesusisiekė, todėl Deividas ėmėsi pats ieškoti galų, paskambino į Aplinkos apsaugos departamentą ir papasakojo apie situaciją. Jam atsakyta, kad įvykis užregistruotas, tad artimiausiu metu į vietą atvažiuos darbuotojai, užfiksuos pačias šiukšles, perims nuotraukas ir vaizdo įrašą.

„Bet ir toliau su manim niekas nesusisiekė. Vėl skambinau, mane vėl siuntinėjo vieni nuo kitų. Dešimt dienų niekas taip su manim ir nesusisiekė, nors skambinau jiems kas antrą dieną. Turiu visas išklotines, kam ir kiek kartų skambinau. Jie tik siuntinėja vis pas kitus, tai ir galvoju – kam mane nukreipė į Aplinkos ministerijos padalinį, jeigu ten net neužregistruoja mano skundo?“ – stebėjosi vyras.

Šiukšlintoją gyventojas užtiko Tarandės pakrašty, netoli vandens telkinio, pakrūmėje. „Mano pastebėjimu, tas pats žmogus du kartus atvežė šiukšles. Atvažiavau dar kartą ir pamačiau, kad prikrauta dar daugiau, niekas čia nebuvo atvažiavęs, nieko netikrino, nefiksavo“, – įsitikinęs jis.

Į Vilniaus miesto ar rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius Deividas sakė nesikreipęs, nors šiukšlės paliktos ties riba tarp miesto ir rajono savivaldybių. Jo teigimu, pagalbos tikėjosi ten, kur jį nukreipė policija, bet nusivylė: „Nežinau, ar jiems įdomios mano nuotraukos ir užfiksuotas pažeidimas.“

Teigia skundo negavę

Tačiau aiškėja, kad kritika Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos nėra visiškai teisinga. Šio departamento Viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė informavo 15min, kad tokio pranešimo departamente paprasčiausiai nebuvo surasta.

„Nei mūsų Pranešimų priėmimo centro, nei Vilniaus valdybos darbuotojai nerado tokio pranešimo“, – teigė specialistė.

15min skaitytojo Deivido nuotr./Šiukšlės Tarandės pamiškėje
15min skaitytojo Deivido nuotr./Šiukšlės Tarandės pamiškėje

Vis dėlto žadama, kad tyrimą specialistai atliks: „Vadovaujantis Atliekų tvarkymo įstatymo 4 str. (Komunalinės atliekos tvarkomos savivaldybių atliekų tvarkymo taisyklėse nustatyta tvarka) ir 31 str. 2 d. (Kaip vykdomi savivaldybių atliekų tvarkymo taisyklėse nustatyti reikalavimai, kontroliuoja savivaldybių institucijos), skundai dėl komunalinių (buityje susidarančių) atliekų turi būti perduoti nagrinėti savivaldybėms, pavyzdžiui, Viešosios tvarkos skyriui, seniūnams arba policijos institucijoms. Savo ruožtu Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai negali bausti už padarytas veikas.“

Aplinkosaugininkai tvirtina, kad svarbiausia jiems gauti kuo daugiau informacijos apie įvykį.

Tokios situacijos, kai niekas nesusidomi užfiksuotais pažeidėjais, nėra dažnos. Štai viešumas padėjo ne tik surasti ir nubausti vieną šiukšlintoją, Verkių miške iškrovusį statybines atliekas, bet ir prabudinti jo sąžinę – vyras grįžo į savo nusikaltimo vietą ir šiukšles išsivežė.

Plačiau apie šią istoriją galite paskaityti čia: Paukščius stebinčios kameros fiksuoja ir žmones – geriau į mišką šiukšlių nevežti.

O tęsinį, kai šiukšlintojas grįžo, rasite čia: Netikėtumas Verkių miške: statybines atliekas čia išmetęs vyras grįžo į tą pačią vietą.

Padangas turi tvarkyti pats

Tačiau jeigu kažkas šiukšles paliko privačiame miške, susitvarkyti teks to miško savininkui. Tuo įsitikino Vilniaus rajone miško turintis Jevgenijus Markevičius, radęs savo valdose didžiulę panaudotų padangų krūvą.

„Privačiame miške prišiukšlino kažkoks autoservisas. Šnekėjau su Miškų tarnyba, sakė ne jų problema, jie tik įpareigoja savininką išvežti pačiam. Aplinkos departamentas irgi padėti niekuo negali. Kaip ir Vilniaus rajono savivaldybė. Policija pareiškimą nelabai nori priimti. Žodžiu, niekas nenori nieko daryti. Nežinau, ką daryti ir labai nusivyliau mūsų saugotojais“, – skundėsi Jevgenijus.

Miškų tarnybos jam atsiųstame atsakyme labai konkrečiai nurodyta, iki kada miškas turi būti sutvarkytas: „Jūs kaip miško valdos savininkas privalote organizuoti, kad minėtos atliekos būtų surinktos ir užteršta teritorija sutvarkyta iki 2019 06 21. Pažymime, kad Miškų įstatymo 22 str. numatyta, kad asmenys, pažeidę įstatymo reikalavimus, atsako įstatymų numatyta tvarka.“

Padangos privačiame miške
Padangos privačiame miške

Tad padangas vyras turės susitvarkyti pats. Kitu atveju dar ir atsakomybė grės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius