Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 25

Šiukšlyno Salininkuose savininkams taršos leidimas buvo išduotas be garanto, nes jo nereikėjo

Vilniuje, Salininkuose, sąvartyną laikančiai įmonei „Švarus kiemas“ Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) yra išdavusi leidimą atliekų tvarkymui be banko garanto. Agentūra pabrėžia, kad pagal tuometinį reguliavimą garantas buvo privalomas tik pavojingoms ir kai kurioms nepavojingoms atliekoms laikyti, tuo metu „Švarus kiemas“ tokių laikyti neketino.
V.Benkunskas šiukšlyne
V.Benkunskas šiukšlyne

Apie šiukšlyną Salininkuose, Gamyklos g. 16, penktadienį viešai paskelbė sostinės vicemeras Valdas Benkunskas.

Anot jo, pastaraisiais metais į teritoriją šiukšlės būdavo tik atvežamos – niekas jų netvarko.

V.Benkunsko duomenimis, taršos leidimą AAA „Švariam kiemui“ išdavė 2015 metais.

V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose
V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose

„Tobulame pasaulyje įmonė, kuri gauna taršos leidimą atliekų tvarkymo veiklai, turi pateikti garantą, kad veiklos nutraukimo, nemokumo ar bankroto atveju, valstybės institucijos, panaudodamos garantą, galėtų sutvarkyti visą jų paliktą jovalą. Tačiau šiuo metu garanto pateikimo procesas yra toks neapibrėžtas, kad dažnu atveju įmonės lengvai jį apeina ir realus jo panaudojimas yra fikcija“, – piktinasi jis.

Dar graudžiau, pasak V.Benkunsko, atrodo aplinkosauginės institucijos šioje istorijoje. Pasak jo, AAA lengvai išduota verslui taršos leidimą, tačiau nieko nedaro, kad jį panaikintų.

Tačiau AAA atstovai su vicemero priekaištais nesutinka.

V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose
V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose

Agentūros atstovė spaudai Lina Gaidžiūnaitė 15min patvirtino, kad 2015 metais įmonei „Švarus kiemas“ buvo išduotas taršos leidimas. Pagal jį bendrovė gavo leidimą surinkti, rūšiuoti bei laikyti tekstilės, plastikinių, medinių, stiklinių pakuočių atliekas, statybinių ir panašių į jas savo pobūdžio ir sudėtimi atliekas.

Anot atstovės, pagal tuo metu galiojantį įstatymą, laidavimo draudimo sutartis ar banko garantas buvo privalomas tik pavojingoms ir kai kurioms nepavojingoms atliekoms (pvz., padangoms). Įstatymas pasikeitė nuo šių metų sausio.

„Taigi, prieš išduodant taršos leidimą, atsižvelgiant į UAB „Švarus kiemas“ planuojamą vykdyti veiklą, ši įmonė neprivalėjo turėti banko garanto“, – pabrėžė ji.

V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose
V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose

L.Gaidžiūnaitės teigimu, pernai gruodį iš Aplinkos apsaugos departamento (AAD) gavus informaciją apie patikrinimo metu nustatytus pažeidimus, pradėta taršos leidimo sąlygų peržiūra.

Tačiau panašu, kad šis procesas nevyksta sklandžiai.

AAA atstovės teigimu, į „Švaros kiemas“ buvo kreiptasi du kartus prašant informacijos leidimo sąlygų peržiūrai, bet informacija nebuvo gauta, tad nebaigta ir peržiūros procedūra.

„Pažymime, jog AAA išduoda taršos leidimus, vadovaujantis teisės aktais. Teigti, jog AAA lengvai išduoda verslui taršos leidimą ir nieko nedaro, kad jį panaikintų, yra klaidinga ir neatsakinga“, – pabrėžė L.Gaidžiūnaitė.

Ironiška, tačiau Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) patikrinimo metu įmonės nuomojamoje teritorijoje Salininkuose buvo radęs ir pavojingų atliekų – statybinių medžiagų, turinčių šiferio, padangų, biologiškai sklaidžių atliekų.

Kreipsis į teismą

Įmonės akcininkė ir vadovė Romena Kučinskienė 15min penktadienį sakė, kad įmonės sąskaitos užšaldytos, vyksta jos restruktūrizavimas.

Anot jos, kol įmonė neatnaujins veiklos, tol kuopimasis neprasidės.

AAD anksčiau 15min atsiųstuose atsakymuose pabrėžė, kad ruošiasi kreiptis į teismą dėl įpareigojimo sutvarkyti atliekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius