-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 08 09

Siūlo sekti vokiečiais ir nusiimti kaukes, iš tiesų jų nereikia tik vienoje žemėje

Vokietijoje absoliuti dauguma žmonių nebedėvi kaukių, nors pasiskiepijusių nuo COVID-19 – vos trečdalis, pasakoja socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas, vienoje grupėje paskelbęs tai esą patvirtinantį vaizdo įrašą. Tai nėra tiesa – jau ir dviem dozėmis pasiskiepijo dukart daugiau šios šalies gyventojų, o kaukių parduotuvėse leista nedėvėti Saksonijos žemėje, kur epidemiologinė situacija yra geresnė nei vidutiniškai Vokietijoje.
Veido kaukė
Veido kaukė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pafilmavau, kaip Vokietijoj Lidle žmonės ir parduotuvių vadyba elgiasi, bei kaip Lenkijoje viskas vyksta, tai pat papasakojau…“ – pustrečios minutės vaizdo įrašas su tokiu prierašu pasirodė prieš savaitę.

Filmuotojas vaikšto po prekybos centrą ir daugiausia rodo lentynas su parduodamais maisto produktais, jų kainas.

Keliuose kadruose pasirodo žmonės ir išties nei pirkėjai, nei parduotuvės darbuotojai kaukių nedėvi.

Už kadro kalbantis vyras pamini parduotuvės pavadinimą, nurodo, kad ji yra prie Leipcigo, o filmuota 2021 m. liepos pabaigoje.

Anot jo, 60–70 proc. žmonių buvo be kaukių.

„Aišku, kiti gali būti pasičiepiję (pasiskiepiję – red. past.) prisigalvoję, kad jiems jau nereikia, nes pasičiepiję, – svarsto jis. – Bet vis tiek yra, aš manau. Čia niekas tiek dar neverčia ir čiepytis, nėra daug ir susičiepijusių, apie 30 proc. vienąkart.

Apsipirkinėti be kaukių Vokietijoje leidžiama tik Saksonijos žemėje
Apsipirkinėti be kaukių Vokietijoje leidžiama tik Saksonijos žemėje

Tai apie pusę, sakyčiau, blaiviai vis tiek dar mąstančių. Ir prekybcentrių savininkai, direktoriai visokie už pinigą dar nėra velniui sielos pardavę, kaip pas mus Lietuvoj, visi verslininkai, privatininkai, direktoriai prekybcentrių, ant žmonių kailio tik spaudžia, spaudžia. Tai ką tu gali suvienyti Lietuvoje?“

Ribojimai sušvelninti iki situacija pablogės

Dėl pasiskiepijusiųjų nuo COVID-19 skaičiaus filmuotojas smarkiai suklydo. Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (ECDC) duomenimis, bent viena doze jau yra pasiskiepiję 74 proc. šios šalies gyventojų, dviem (arba viena, jei tiek užtenka) – 62,6 proc.

Vokietijos rodikliai yra aukštesni nei Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės vidurkis – atitinkamai 72,3 proc. ir 60,4 proc.

Su Lenkija besiribojanti Saksonijos žemė, kurios didžiausias miestas yra Leipcigas, pirmoji šalyje leido parduotuvėse nedėvėti kaukių nuo liepos vidurio.

Reikalavimai dėl COVID-19 sušvelninti dėl pagerėjusios epidemiologinės situacijos. Apsipirkti be kaukių leidžiama, kol naujų užsikrėtimo atvejų skaičius per savaitę 100 tūkst. gyventojų neviršija 10 ir jei parduotuvėje įmanoma laikytis 1,5 m atstumo.

Vokietijoje bent viena COVID-19 vakcinos doze pasiskiepiję daugiau nei 70 proc. gyventojų
Vokietijoje bent viena COVID-19 vakcinos doze pasiskiepiję daugiau nei 70 proc. gyventojų

Be to, kai kurios lengvatos numatytos pasiskiepijusiems žmonėms. Taip pat leista organizuoti renginius iki 25 tūkst. žiūrovų.

Viešajame transporte ir sveikatos priežiūros įstaigose medicininės ar FFP2 kaukės ir toliau privalomos.

Taip pat reikalaujama, kad po atostogų arba darbo iš namų į biurą ar kitą darbo vietą po ilgiau nei 5 dienų grįžtantys asmenys pateiktų neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Vokietijoje leidžiama žemėms pačioms nuspręsti, kokių priemonių imtis stabdant infekcijos plitimą. Nepaisant to, dauguma žemių kol kas neatšaukia reikalavimų parduotuvėse dėvėti kaukes.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius