-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 13

Matulas: alaus akcizą reikia didinti

Stipriojo alkoholio gamintojai per anksti atkimšo šampaną tikėdamiesi, kad įtikino Seimą pritarti akcizo mažinimui: Seimo Sveikatos komiteto vadovas Antanas Matulas teigia, kad Ekonomikos komitetui buvo pateikta klaidinga informacija, ir siūlo didinti alaus akcizą.
Už pergalę -  alus
Alus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentaras skaičiuoja, kad nesumažinus stipriųjų alkoholinių gėrimų akcizo ir padidinus jį alui, biudžetą galima papildyti dar bent 150 mln. litų, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Anot A.Matulo, įtikinėdami Ekonomikos komiteto narius, alkoholio gamintojai pateikė klaidingą informaciją apie šešėlinį verslą, įtaką sveikatai ir pardavimui. Jis sutinka, kad stipriųjų alkoholinių gėrimų prekyba smuko. Tačiau, anot jo, tai visų pirma lėmė sunkmetis ir besikeičiantys vartojimo įpročiai – nebūtinoms prekėms žmonės išleidžia mažiau.

Seimo narys didžiausiu nesusipratimu laiko tai, kad stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojai turi mažiau pelno, o ir akcizus moka didesnius nei aludariai. Todėl parlamentaras žada registruoti įstatymo pataisą, siūlančią 50 proc. didinti alaus akcizą, tai šio gėrimo alaus butelį pabrangintų, anot jo, apie 10 centų.

Didžiausios alaus daryklos Lietuvoje bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas sako, kad metų pradžioje alaus akcizą pakėlus 10 proc., rinka smuko 9 proc., todėl įmonės buvo priverstos atleisti dalį personalo.

Pasak jo, akcizo pakėlimas 50 proc. alaus butelį pabrangintų 13 proc., o mažuosius gamintojus stumtelėtų į šešėlį, rinką sumažintų 25 proc. ir priverstų atleisti apie 4 tūkst. darbuotojų iš dabar šioje pramonėje dirbančių apytikriai 16 tūkst.

„Valstybė netektų apie 96 mln. litų tiesioginių mokesčių, o dar biudžetas būtų priverstas mokėti bedarbio pašalpas tiems žmonės“, – skaičiuoja jis.

Šią savaitę Seimo Ekonomikos komitetas pritarė Seimo nario Manto Varaškos siūlymui akcizą sumažinti iki 2007 metų lygio, arba 28 proc.

Nuomonę akcizų klausimu dar turi pareikšti Biudžeto ir finansų komitetas. Tada klausimą svarstys Seimo nariai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius