-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 14

Siūloma suvienodinti vyrų ir moterų pensinį amžių

Nuo 2011 m. siūloma Lietuvoje suvienodinti moterų bei vyrų pensinį amžių. Kartu su pereinamuoju laikotarpiu, nuo 2014 m. vyrų ir moterų bendrą pensinį amžių siūloma nustatyti nuo 62 metų.
Senukas su vėliava
Senukas su vėliava / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Tautos prisikėlimo partijos frakcija, susipažinusi su valstybės Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos informacija, pripažįsta neišvengiamą būtinybę jau dabar pradėti vyrų ir moterų pensinio amžiaus suvienodinimo procesą ir pateikia savo politinę nuomonę, dėl tokio sprendimo įgyvendinimo būdo, teigiama pranešime spaudai.

Dabar galiojanti pensinio amžiaus struktūra nustato pensinį 60 metų amžių moterims, 62,5 metų – vyrams. Toks skirstymas lytiniu pagrindu yra iš esmės kritikuotinas, kaip galimai neatitinkantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnio principinės nuostatos: „Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu“.

Europos Sąjungos direktyvos suteikia teisę valstybėms narėms pačioms nustatyti pensinį amžių. Savo ruožtu Europos Teisingumo teismas ir šių metų kovo 26 d. byloje C-559/07 nurodė, jog vienos iš šalių – Graikijos praktika, išskiriant vyrų ir moterų pensinį amžių, prieštarauja Europos Sąjungos teisenai ir rekomendavo tokį skirtumą panaikinti. Šiais argumentais, vertindama įstatymo projektą, remiasi ir Lietuvos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinė tikėtina vyrų gyvenimo trukmė Lietuvoje nuo 2000-ųjų iki 2007 metų nuosekliai mažėjo nuo 66,8 iki 64,9 metų, moterų – nuo 77,5 iki 77,1 metų. Vyrų, gyvenančių kaimiškose vietovėse vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė 2007 metais smuko iki 62,9 metų amžiaus ir praktiškai susilygino su valstybės nustatytu vyrų pensinio amžiaus dydžiu (62,6m.).

Europos Sąjungos šalyse vyraujantis bendro pensinio amžiaus rodiklis – 60–66 metai. Šis rodiklis yra santykinai didesnis vakarų ir šiaurės Europos šalyse ir santykinai mažesnis pietryčių ir rytų Europos šalyse. Pažymėtina, jog valstybės paprastai derina pensinio amžiaus dydį pagal visuomenės demografinius kriterijus.

Akivaizdu, jog Lietuvoje šiuo metu vyriškos lyties asmenų konstitucinė teisė į valstybės laiduojamą senatvės pensiją prasilenkia su realiais visuomenės demografiniais rodikliais. Atsižvelgiant į tai bei siekiant išvengti žymių pokyčių pensijų mokos fondo sistemoje, Tautos prisikėlimo partijos frakcija siūlo 2011 metais suvienodinti pensinį amžių iki 61 metų, o nuo 2014 metų – iki 62 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius