-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26

Skambiausios M.Puidoko citatos: ką sakė apie S.Skvernelį, V.Adamkų ir „Žiedų valdovą“?

Portalas 15min kviečia susipažinti su įdomiausiais ir aktualiausiais Seimo nario Mindaugo Puidoko, ketinančio dalyvauti rinkimuose į Lietuvos Respublikos prezidentus, pasisakymais tiek apie save, tiek apie įvairias vidaus ir užsienio politikos sritis.
15min studijoje – prezidento posto nutaręs siekti Mindaugas Puidokas
15min studijoje – prezidento posto nutaręs siekti Mindaugas Puidokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasisakymus suskirstėme į tris dalis – pasisakymai apie vidaus politiką ir ekonomiką, pasisakymai apie užsienio politiką ir krašto apsaugą bei pasisakymai apie save ir su juo pačiu susijusius klausimus.

Apie vidaus politiką ir ekonomiką

Apie tai, kokio prezidento reikia Lietuvai

„Prezidentas visų pirma privalo būti diplomatas, jis turi dirbti su valdančiąja dauguma, jis privalo tartis, išklausyti, išgirsti ir ieškoti kompromiso.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie politinę kultūrą

„Lietuvos Respublikos Seime reikia politinės kultūros ir diplomatiškumo lygmenį pakelti.

Lietuvos Respublikos Seime reikia politinės kultūros ir diplomatiškumo lygmenį pakelti.

Nuoširdžiai tikiu, kad nauji žmonės ir naujas požiūris padės suformuoti visiškai kitokius – kultūringus ir produktyvius – santykius tarp valdančiosios koalicijos partnerių ir opozicijos atstovų.“ (Publikacija 15min, 2016 m. lapkričio 8 d.)

Apie ES pinigų panaudojimą

„Mes privalome aktyviai dalyvauti ES ir, tik aktyviai dalyvaudami, galime išspręsti esmines problemas. (…) Privalome padaryti jau dabar esminius pokyčius ir nenukreipti visų pinigų į viešąją infrastruktūrą. Mes dirbtinai sukėlėme rodiklius, kurie mums dabar neleis gauti pakankamos europinės paramos. Turime nukreipti tai į atlyginimus viešajame sektoriuje – mokytojams, gydytojams ir kitiems.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie aukštąjį mokslą

„Ne universitetų dydis lemia mokslo ir studijų kokybę. Jeigu patyrinėtume pasaulinius geriausių universitetų reitingus, pastebėtume, kad juose nėra jokio tiesioginio ryšio tarp universitetų dydžio ir mokslo ar studijų kokybės. (…) Dėl to nesu įsitikinęs, kad Lietuvoje turėti kelis megauniversitetus yra gera mintis.“ (Interviu „Sekundei“, 2017 m. liepos 13 d.)

Apie dvigubą pilietybę

„Turint širdį veriančią emigracijos iš Lietuvos statistiką privalome užtikrinti emigrantų ryšį su Lietuva ir išlaikyti galimybę pasekti Airijos ir Izraelio geraisiais pavyzdžiais. (…) Būtina pradėti kalbėti apie dvigubos pilietybės įteisinimą ir tam rimtai ruoštis.“ (Publikacija delfi.lt, 2017 m. balandžio 7 d.)

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) ir jos lyderius

„Tikėjimas permainomis ir Ramūno Karbauskio įžvalgumas, mokėjimas išklausyti įvairias nuomones – šie dalykai, manau, buvo kertiniai siekiant pergalės. Lietuvai labai reikalingi stiprūs ir ryžtingi politiniai lyderiai-asmenybės. Manau, būtent tokie ir yra Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis.“ (Publikacija alfa.lt, 2016 m. lapkričio 30 d.).

„LVŽS tapo per daug priklausoma nuo vieno žmogaus valios. Dėl to daug gerų žmonių nesiima iniciatyvos, laukdami lyderio sprendimo. (…) Matau Skvernelio ir Karbauskio galios demonstravimą, valios primetimą, norą išlaikyti valdžią bet kokia kaina.“ Spaudos konferencija Seime, 2019 m. vasario 1 d.)

„Labai gerbiu visus rinkėjus – ir konservatorių, ir liberalų – bet šiuos rinkimus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tad normalu ir racionalu tikėtis, kad ir vyriausybė vykdytų atitinkamą politiką ir atitinkami žmonės būtų raktinėse pozicijose.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.)

(Apie LVŽS frakcijos sprendimą M.Puidoką pašanti iš frakcijos) „Gaila, kai su žmonėmis dirbi ilgai ir vėliau nepavyksta tęsti to nuoseklaus darbo. Bet aš vertinu tai kaip sprendimą, kuris buvo padiktuotas visos situacijos logikos ir tos vienvaldiškos lyderystės, kurią turi mūsų politinėje jėgoje ponas R.Karbauskis.“ (Komentaras žurnalistams, 2019 m. vasario 12 d.)

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Mindaugas Puidokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Mindaugas Puidokas

Apie Saulių Skvernelį

„Premjeras Skvernelis pagal pažiūras yra neoliberalas, o pagal veikimą – autokratas.“ (Spaudos konferencija Seime, 2019 m. vasario 1 d.)

„Aš esu giliai įsitikinęs, kad, būdamas liberalas, o visi politologai pripažįsta, kad jo Vyriausybė būtent tokią politiką vykdo, jis (Saulius Skvernelis, – red. past.) niekaip negali atstovauti mūsų politinei jėgai ir jos rinkėjams.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie šeimos politiką

„Mes nesiekiame pakeisti kitaip mąstančių, ypatingai liberalias pažiūras propaguojančių žmonių mąstysenos, tačiau esame įsipareigoję prieš savo elektoratą puoselėti tradicinę šeimą ir su ja susijusias vertybes, tad nepritarimas Stambulo konvencijos ratifikavimui – pažadas rinkėjui, kuriam svarbu, kad Lietuvoje liktų tradicinės vertybės šeimoje, o ir visuomenėje.“ (Publikacija 15min, 2018 m. balandžio 10 d.)

„Šeimoms valstybė privalo padėti, o ne bauginti ir traumuoti vaikus.

Šeimoms valstybė privalo padėti, o ne bauginti ir traumuoti vaikus.

Tuo tarpu Lietuva šiurpsta nuo skelbimų ant troleibusų apie „geriausią darbą“ – globėjo...“ (Publikacija 15min, 2018 m. lapkričio 6 d.).

„Su savimi turiu gausybę spausdintų ir ranka rašytų Lietuvos šeimų laiškų, kuriuose yra daug skausmo ir ašarų. Tai kaltė mūsų visų, tiek Seimo narių, tiek valstybės, kad sistema nefunkcionuoja taip, kaip turi funkcionuoti.“ (Pasisakymas spaudos konferencijoje Seime, 2018 m. lapkričio 7 d.).

„Mes esame viena iš valstybių pasaulio kontekste, kuri turi milžinišką socialinę atskirtį ir kur šeimoms reikia padėti, o ne vaikus atiminėti.“ (Pasisakymas spaudos konferencijoje Seime, 2018 m. lapkričio 7 d.).

„Esminės pataisos dėl vaikų ir šeimų saugumo užtikrinimo yra mano įsipareigojimas prieš Lietuvos žmones. Nuo savo pažadų trauktis tikrai nežadu. Teisinėmis priemonėmis kovosiu iki galo ir darysiu viską, kad būtų priimtas nuoseklus, o ne kosmetinis pataisų dėl vaiko teisių projektas, kurio tikslas yra šeimos ir vaiko šeimoje saugumas.“ (Publikacija 15min, 2018 m. gruodžio 8 d.)

Apie Liną Kukuraitį

„Suprantu, kad Lietuvoje už tai prezidentas neturi tiesioginės atsakomybės, bet tokiems neatsakingiems ministrams (kaip socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, – red. past.) eiti pareigų tikrai neleisčiau.“ (Spaudos konferencija Seime, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie konservatorius

„Gabrieliaus Landsbergio pergalės rinkimuose receptas = patyčių menas, sodri arogancija ir platus kitų žeminimo repertuaras.“ (Publikacija alkas.lt, 2018 m. liepos 16 d.)

„Jei žmonės stebėtų svarbiausių Seimo posėdžių tiesiogines transliacijas – tai to pilnai užtektų, kad dabartiniai konservatoriai niekada nelaimėtų rinkimų į Seimą. Vien naudojamas žodynas, kai mane ir kitus LVŽS kolegas Seime kubiliai, šimonytės bei panašūs vadina fašistais, idiotais, durniais ir panašiais epitetais, atspindi labai graudų jų kultūrinį lygį.“ (Publikacija alkas.lt, 2018 m. liepos 16 d.)

„Jau nestebina, kad tiek konservatoriai, tiek R.Juknevičienė, kada yra užduodami klausimai, kurie jiems galbūt nepatinka ir yra nepatogūs, visus oponentus ar net ir tuos pačius žiniasklaidos atstovus įvardija, kaip susijusius su Kremliumi ar jo agentais.“ (LRT laida „Dienos tema“, 2018 m. rugpjūčio 2 d.)

15min nuotr./Rasa Juknevičienė ir Mindaugas Puidokas
15min nuotr./Rasa Juknevičienė ir Mindaugas Puidokas

Apie Visvaldą Matijošaitį

„Aišku, Kauno mero V.Matijošaičio lyderystė ir milžiniškas populiarumas kauniečių tarpe irgi buvo itin svarbus veiksnys. (…) „Vieningam Kaunui“ užtikrinome, kad abu jo nariai taptų seimo nariais. Natūralu, kad esant tokioms aplinkybėms mūsų bendradarbiavimas buvo abipusiai naudingas. Tikimės, kad jis bus ilgalaikis ir nesibaigs su šiais rinkimais.“ (Publikacija alfa.lt, 2016 m. lapkričio 30 d.)

Apie užsienio politiką

Apie užsienio politikos viziją

„Lietuvai būtina išskirti esminius užsienio politikos prioritetus, nes visko aprėpti paprasčiausiai negalime. Džiaugiuosi, kad sutampa šalies prezidentės D.Grybauskaitės, premjero S.Skvernelio, URM, Seimo ir visos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nuomonė, kad tie prioritetai yra strateginiai santykiai su JAV, efektyvus dalyvavimas ES, santykiai su Lenkija, Vokietija ir bendradarbiavimas Baltijos jūros šalių regione.“ (Publikacija 15min, 2016 m. gruodžio 20 d.)

„Norėčiau judėti V.Adamkaus užsienio politikos geopolitine linkme, tai yra Lietuva kaip geopolitinis tiltas su kitomis šalimis, per tilto tiesimą stengtis stiprinti mūsų valstybę. Kuo mes turime daugiau santykių su Lenkija, Slovakija, kitomis šalimis, tuo Lietuva yra stipresnė.“ (Interviu 15min, 2019 m. vasario 8 d.).

„Lietuva privalo atsigręžti į savo geografinę padėtį, į savo geopolitinį kodą ir tapti geopolitiniu tiltu tarp JAV, Vakarų Europos šalių ir Rusijos bei Baltarusijos. Mes esame tie, kurie geriausiai žinome istorinę situaciją Rusijoje, kultūrines ypatybes ir galime būti geriausiais tarpininkais ieškant politinių sprendimų.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.)

„Šiuo metu esame valstybė, kuri taiko pavojingą strategiją, nes ledlaužio smaigalyje esanti šalis visada labiausiai nukenčia. Aš manau, kad mes, kaip maža valstybė, neturėtume savo retorikoje viršyti JAV retorikos. Ko gero, daugeliu atveju reiktų būti tiems, kurie padeda susitarti, suprasti.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie NATO

„Kalbant apie saugumo ir gynybos politiką, negalime rizikuoti. NATO, su savo priešakiniu buvimu Rytų Europos šalyse, su išbandyta veikimo struktūra įvairiose praktinėse misijose tikrai yra darinys, kuris gali mus realiai apginti.“ (Pasisakymas „LRT radijui“, 2017 m. gruodžio 22 d.)

„Kietojo saugumo srityje nėra alternatyvos NATO kartu su JAV.

Kietojo saugumo srityje nėra alternatyvos NATO kartu su JAV.

Kaip minėjo kolega, mūsų saugumą užtikrinti tikrai galime, bet tiktai tada, jeigu Lietuva pati bus aktyvi saugumo kūrėja.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie ES

„Manau, kad E.Macrono vizija yra gana pavojinga ES, kaip projektui, nes išreiškia nuostatą, kuria vadovaujasi ES elitas, Europos Komisija, EP pirmininkas. (…) Natūralu, kad kelių greičių Europos siūlymas ir noras kalbėti apie vieningą Europą yra sunkiai įmanomas, atsižvelgiant į dabartines rinkimų tendencijas ES šalyse. (…) ES, kaip projektas, tarsi praranda tam tikras pirmines savo prasmes, kai būdavo ieškoma visų sutarimo.“ (Pasisakymas LRT radijo eteryje, 2017 m. gruodžio 22 d.)

„Esu įsitikinęs, kad narystė ES yra geriausias įmanomas sprendimas esamoje istorinėje perspektyvoje. Kartu, priešingai negu visi ligšioliniai valstybės vadovai, nemanau kad ES yra duotybė, kurią galima tik priimti arba atmesti. Europos Sąjunga – tai taisyklių ir derybų mechanizmas, ir būtent nuo užsibrėžtų tikslų, derybininkų aktyvumo, sugebėjimo užsitikrinti sąjungininkų paramą priklauso galutinis rezultatas.“ (Spaudos konferencija Seime, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie ES karines pajėgas

„Jei pradėsime kurti struktūrą, kuri neaišku kaip efektyviai ir greitai gebės reaguoti į krizes, galime padaryti labai didelę meškos paslaugą ir sau, ir NATO. Jei struktūros ims dubliuotis, o sprendimų priėmimas dar labiau komplikuosis, nesugebėsime greitai reaguoti.“ (Pasisakymas „LRT radijui“, 2017 m. gruodžio 22 d.)

Apie Rusiją

„Visuose mano straipsniuose ir pasisakymuose yra aiškiai įvardyta, kad Krymas yra okupuotas, kad dabar yra aneksija, ir Rusijai yra sankcijos, kurios taikomos ir taikomos pelnytai.“ (LRT laida „Dienos tema“, 2018 m. rugpjūčio 2 d.)

Apie Ukrainą

„Akivaizdu, kad Ukrainai privalome padėti daug daugiau. Būtina vykdyti vakarietiškas reformas, užtikrinti saugumą ir bendradarbiavimą. Lietuva turi atkurti savo geopolitinį kodą ir tapti realiu tiltu tarp Ukrainos ir JAV bei kitų Vakarų Europos šalių. Tik mes galime padėti ukrainiečiams ir vakariečiams suprasti vieniems kitus. Būtent čia galėtų būti esminė mūsų užsienio politikos misija Ukrainoje ir kitose Rytų Europos šalyse.“ (Publikacija 15min, 2016 m. lapkričio 8 d.)

Apie taiką

„JAV visuomenė sąmoningėjo ir tvirtai pareikalavo iš valdžios nutraukti beprasmius karus Vietname, vėliau ir Irake. Pavyko ne iš karto, bet reikalaukime ir mes iš Lietuvos vadovų taikos ir taiką skatinančios politikos. Tiltų statymas užsienio politikoje duoda dividendų, o kova sukuria priešus, kurie vėliau net norėdami ne visada tampa draugais. Karo Ukrainoje, kaip ir daugumos karų, buvo galima lengvai išvengti.“ (Publikacija lrytas.lt, 2014 m. rugsėjo 4 d.)

„Esu už globalų pasaulį, turintį kuo didesnį išsilavinusių žmonių kiekį, kupiną aktyvių nevyriausybinių organizacijų, padedančių valstybėms persiorientuoti į pagalbines visuomenės institucijas. Pritariu, kad tarptautinei sistemai būtini esminiai pokyčiai, kad sumažintų turtinį atotrūkį tarp ekonomiškai išsivysčiusių ir skurstančių.“ (Publikacija lrytas.lt, 2014 m. gegužės 20 d.)

Apie Lietuvos saugumą

„Neretai pasigirsta retorika, kad esame nesaugi šalis, pafrontės valstybė, tačiau aš pats su NATO parlamentinės asamblėjos delegatais iš 14-os pasaulio šalių neseniai buvau Izraelyje ir Vakarų krante. Jeigu labai skirtingoje geopolitinėje situacijoje nei mes esantis Izraelis save laiko saugia valstybe investicijoms ir gyventi, tai Lietuva tikrai nėra labiau nesaugi." (Publikacija delfi.lt, 2017 m. balandžio 7 d.)

Apie save

„Dar besimokydamas mokykloje supratau, jog noriu darbuotis politikos srityje. Būdamas paauglys ėmiau svajoti, kaip galėčiau prisidėti prie valstybės kūrimo. Tai – tikrai ambicingi pasvarstymai. Tik pradėjęs studijuoti politikos mokslus, susidūriau su netikėta realybe: studijų metais mus, studentus, dėstytojai bandė įtikinti, jog pateksime į Seimą ir prisidėsime prie valstybės veido pokyčių. Realiame gyvenime susidūriau su problema: tuomet nemačiau politinės jėgos, kuri norėtų realių pokyčių ir su kuria būčiau galėjęs save tapatinti.“ (Interviu „Sekundei“, 2017 m. liepos 13 d.)

Apie tai, kodėl kandidatuoja į prezidentus

„Sutapo labai daug aplinkybių. Ir ko gero, pirmiausia už tą sprendimą reikia padėkoti Ramūnui Karbauskiui, Sauliui Skverneliui ir ministrui Linui Kukuraičiui, kuris Mato reformą pavertė chaosu.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2019 m. vasario 11 d.)

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Apie konkurentus rinkimuose

„Aš aiškiai suprantu, kad mūsų galimas kalbėjimasis (su Arvydu Juozaičiu ir Nagliu Puteikiu, – red. past.) būtų labai svarbu realiai sėkmei, kad balsai neišsibarstytų ir atsirastų reali galimybė kažkuriam iš mūsų patekti į antrą turą.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2019 m. vasario 11 d.)

Apie tai, koks prezidentas būtų

„Eidamas prezidento pareigas, visai valstybei svarbių sprendimų sieksiu dialogo ir kompromiso pagrindu. To tikėsiuosi tiek iš Seimo, tiek ir iš Vyriausybės, nepriklausomai nuo jose dominuojančių politinių jėgų.“ (Spaudos konferencija Seime, 2019 m. vasario 11 d.)

„Manau, būsiu tas žmogus, kuris sieks telkti centro kairės elektorato kandidatus, kviesti strateginės diskusijos.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2019 m. vasario 11 d.

Apie savo sveikatą ir R.Karbauskio užuominas apie jo sveikatos būklę

„Kyla labai keistas ir negeras palyginimas su Tarybų Sąjungos laikais, kai kritikai, politiniai oponentai būdavo apšaukiami, kad jie yra psichiniai ligoniai.“ (Komentaras „Lietuvos ryto televizijai“, 2019 m. vasario 13 d.)

„Šnekant juokais, galiu pakviesti poną Karbauskį kartu pasitikrinti sveikatą pas profesionalius gydytojus ir pateikti visuomenei viešumoje šiuos duomenis. Tai būtų puiki mintis, tada žmonėms nekiltų neaiškumų. Neturiu ką slėpti, man yra labai paprasta tą padaryti. Esu jaunas, sportiškas, viskas yra tikrai gerai su manimi. Neturiu ko slėpti, man labai paprasta tą padaryti, esu jaunas, sportiškas, viskas tikrai gerai su manimi. Norėtųsi, kad rinkėjas žinotų, kad ir tie, kuriems meta tokius kaltinimus, ir su tais, kurie kaltina, yra viskas tvarkoje.“ (Komentaras „Lietuvos ryto televizijai“, 2019 m. vasario 13 d.)

Apie ryšius su „Sirijaus“ organizacija

„Keli bičiuliai paprašė padėti jiems su steigimu organizacijos, tai iš tikrųjų tą ir atlikau 2014 m. (...) Organizacija deklaravo labai įdomius humanistinius, švietėjiškus tikslus. Maniau, kad tą švietėjiškąją organizacijos veiklos dalį reikėtų sustiprinti.“ (Pokalbis su 15min, 2018 m. rugsėjo 20 d.)

„Aš labai džiaugiausi, kad [„Sirijus“] turėtų leisti švietėjiškas stebuklines pasakas vaikams. (...) Ne, aš mokymų nesekiau. Sakau, mano pagrindinė funkcija organizacijoje buvo švietėjiškoji dalis.“ (Pokalbis su 15min, 2018 m. rugsėjo 20 d.)

Apie kaltinamus, esą ir dabar bendradarbiauja su „Sirijaus“ organizacija

„Norėčiau pajuokauti angliškai: are you serious? (Ar tu rimtai? – lrytas.lt. past.) Ar tai yra rimta nuolat, nerandant argumentų kaltinti kitą žmogų tokiais dalykais? Akivaizdu, aš tą pateikiau prieš 2,5 metų savo deklaracijoje kaip Seimo narys. Taip, esu steigėjas, bet niekada nedalyvavau šios organizacijos veikloje.“ (Komentaras „Lietuvos ryto televizijai“, 2019 m. vasario 13 d.)

Apie savo straipsnius

„Buvau kaltinamas tuo, kad rašiau straipsnius prieštaringai vertinamiems portalams. Tiesa ta, kad XXI amžiuje yra neįmanoma sužiūrėti, kokiuose portaluose yra nukopijuojami ir publikuojami autoriniai mano straipsniai. Dėl to aš niekada nenusižengiau savo vakarietiškam mąstymui, o Lietuvos užsienio politikos tęstinumas – mano prioritetas.“ (Publikacija 15min, 2016 m. lapkričio 8 d.)

Apie „Žiedų valdovą“

„Viso mano gyvenimo esminė knyga, kuri įkvėpė siekti neįmanomo, yra J. R.R Tolkien ,,Žiedų valdovas“. Jos pagrindinis herojus yra mažas hobitas Frodas Beginsas, kuris nepasižymi jokiomis išskirtinėmis galiomis. Visi yra linkę jį nuvertinti, bet jis įrodė, kad net ir mažiausias žmogutis gali nulemti pasaulio likimą.“ (Publikacija alfa.lt, 2016 m. lapkričio 30 d.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius