Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 19

Skandalas Rinkos reguliavimo agentūroje: varguoliams skirtos kruopos ir miltai kainuoja kaip auksiniai

Maistą nepasiturintiems už Europos Sąjungos (ES) lėšas perkančioje Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje (ŽŪMPRRA) bręsta naujas skandalas. Aiškėja, kad agentūra maisto produktus perka protu sunkiai suvokiamomis kainomis. Grikius agentūra jau nupirko beveik dukart brangiau, nei jie verti, o dėl dvigubai brangesnių miltų dar svarsto.
Maisto produktai
Maisto produktai / Lietuvos Caritas nuotr.

Pernai agentūra paskelbė daugybę konkursų pirkti maisto produktams, kurie paskui bus dalijami labiausiai nepasiturintiems žmonėms. 

15min duomenimis, šiuo metu yra sudarytos sutartys dėl 15 pirkimų už kiek mažiau nei 12,5 mln. eurų.

Tai – tik dalis iš visos tam skirtos 16,417 mln. eurų sumos. 

Miltų kainomis susidomėjo po konkurso

15min gautas dokumentas atskleidžia, kad vykdant kai kuriuos viešuosius pirkimus vyksta neįtikėtini dalykai. 

ŽŪMPRRA iš tyrimų bendrovės „Eurotela“ nusprendė nusipirkti didmeninės rinkos kainų žvalgomąjį tyrimą, nors rinkos kainos nuolat skelbiamos Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje. 

Pernai  agentūros komisija, atsakinga už viešuosius pirkimus, paprašė ŽŪMPRRA valdybos leidimo sudaryti sutartis su laimėtojais. Tačiau valdybai užkliuvo vienas pirkimas – kvietinių miltų, todėl buvo paprašyta išanalizuoti rinką ir pažiūrėti, kokios dabar didmeninės miltų kainos. 

Tuomet ŽŪMPRRA iš tyrimų bendrovės „Eurotela“ nusprendė nusipirkti didmeninės rinkos kainų žvalgomąjį tyrimą, nors rinkos kainos nuolat skelbiamos Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje. 

Tyrimas parodė, jog miltų įsigijimo konkurso laimėtojo kaina – dvigubai didesnė. 

123rf nuotr./Miltai
123rf nuotr./Miltai

15min žiniomis, šį konkursą laimėjo „Malsena Plius“, toną kvietinių miltų pasiūliusi už 600 eurų. 

Tuo metu agentūros pirktas tyrimas parodė, kad rinkoje tokių miltų tonos kaina svyruoja nuo 300 iki 320 eurų, o nemokamoje informacijos sistemoje nurodoma 311-332 eurų už toną kaina. 

15min žiniomis, agentūra ketina įsigyti 900 tonų miltų. 

Neleido nutraukti sutarties  

VPT pažėrė priekaištų agentūrai, kad ji dar prieš konkurso organizavimą turėjo žinoti rinkos kainas.

Praėjusiųjų metų gruodžio antroje pusėje ŽŪMPRRA kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) prašydama leidimo nutraukti pirkimo sutartį. Tačiau VPT tokio leidimo nedavė.

Atsisakydama duoti sutikimą nutraukti konkursą VPT pažėrė priekaištų agentūrai, kad ji dar prieš konkurso organizavimą turėjo žinoti rinkos kainas, nustatyti ketinamų įsigyti maisto produktų preliminarų kiekį ir pirkimo vertę, tačiau to nepadarė. 

Auksiniai grikiai, sidabriniai miežiai 

VPT užkliuvo ir tai, kad į ją buvo kreiptasi tik dėl miltų, nors kai kuriuos kitus maisto produktus agentūra nusprendė pirkti taip pat toli nuo rinkos ir sveiko proto nutolusiomis kainomis. 

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai

Tarnybos duomenimis, agentūrai neužkliuvo, kad ji iš laimėtoju pripažinto grikių tiekėjo toną šių kruopų pirks už  1375 eurus, kai informacinėje kainų sistemoje nurodoma grikių rinkos kaina birželio – rugpjūčio mėnesiais svyravo nuo 765 iki 930 eurų. 

Gerokai brangiau nuspręsta pirkti ir miežines kruopas. Laimėtoju pripažintas tiekėjas, kuris už toną šių kruopų gaus 488 eurus, kai jų kaina  birželio – rugpjūčio mėnesiais buvo 292-319 Eur. 

Maisto prekių pirkimo ir rinkos kainų skirtumas

„Priešingai, iš pateiktų dokumentų matyti, kad perkančioji organizacija, įvertinusi tiekėjų pasiūlymus, sudarė pasiūlymų eilę, tuo pripažindama, kad tiekėjai atitinka minimalius kvalifikacijos reikalavimus, jų pateikti pasiūlymai atitinka pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus, o pasiūlytos kainos perkančiajai organizacijai nėra per didelės ir yra priimtinos“, – atsakyme agentūrai rašo VPT. 

Toliau tarnyba aiškina, kad pagal įstatymą, pirkėjas, gavęs VPT sutikimą, iki pirkimo sutarties sudarymo gali nutraukti pirkimą tik tokiu atveju, jei atsirado aplinkybių, kurių nebuvo galima numatyti. 

Pirkimo nutraukimas yra ribojamas išimtinėmis aplinkybėmis, pavyzdžiui, prekių nebereikia, arba pirkėjas prarado finansavimo šaltinius. 

Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad pirkimo nutraukimas yra ribojamas išimtinėmis aplinkybėmis, pavyzdžiui, prekių nebereikia, arba pirkėjas prarado finansavimo šaltinius. 

„Atsižvelgiant į tai, kad esant labai panašiomis aplinkybėmis, perkančioji organizacija dėl kitų pirkimo objekto dalių, pavyzdžiui, grikių kruopų kainos, nevykdė rinkos tyrimo, o nusprendė sudaryti pirkimo sutartį, bet į tai, kad nėra objektyvių įrodymų, jog paskelbus naują kvietinių miltų viešąjį pirkimą, tiekėjai pasiūlys tyrimo metu nustatytas arba mažesnes kainas, nurodyta aplinkybė dėl laimėtojo pasiūlytos didesnės nei didmeninė rinkos kaina, negali būti vertinama kaip aplinkybė, kurios perkančioji organizacija negalėjo numatyti, o prašyme nurodyti argumentai negali būti laikomi objektyviu apgrindu nutraukti pirkimo procedūras“, – padarė išvadą VPT. 

Šį sausio 12 dieną priimtą VPT sprendimą ŽŪMPRRA gali apskųsti teismui. 

Sutartį dėl miltų greičiausiai pasirašys

ŽŪMPRRA generalinė direktorė Aldona Miliuvienė, antradienį 15min paklausta, ką darys po šio sprendimo, sakė: „Ką darysime? Mes vykdysime Viešųjų pirkimų (tarnybos – aut. past.) kas yra parašyta.“ 

Ką darysime? Mes vykdysime Viešųjų pirkimų (tarnybos – aut. past.) kas yra parašyta.

Perklausta, ar bus sudaryta sutartis su „Malsena Plius“, vadovė sakė: „Aš manau, kad gal taip.“

Tačiau čia pat A.Miliuvienė aiškino nenorinti komentuoti šio klausimo, nes trečiadienį agentūroje ketinama „pasiaiškinti tam tikrus dalykus.“

Paklausta apie išpūstas grikių ir miežinių kruopų kainas, agentūros vadovė teigė susilaikanti nuo šio klausimo komentavimo.

„Tai būtų mano asmeninis komentaras, bet aš asmeninių komentarų nenoriu duoti kol kas. Kol kas tikrai susilaikau, atsakysiu rytoj, kadangi turime visokių svarstymų. Kol kas komentaro jokio nėra“, – antradienį aiškino ji. 

Agentūros darbuotojus krėtė STT 

Tai – ne pirmas kartas, kai kyla įtarimų dėl agentūros veiklos. Anksčiau ją krėtė skandalai. 

Pernai rugpjūčio 19 dieną Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė kyšininkavimu įtariamus Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiąjį patarėją Žilviną Putramentą ir  buvusią direktorę Rasitą Kraujalytę–Noreikienę bei verslininkę, kurios paskelbti tik inicialai – K.K. Jie areštinėje praleido beveik parą, o paskui buvo paleisti. 

VRK nuotr./Žilvinas Putramentas
VRK nuotr./Žilvinas Putramentas

Jų darbo ir gyvenamosiose vietose atliktos kratos. Įtariama, kad minėti valstybės tarnautojai ir verslininkė sukūrė nusikalstamą korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti Agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė apie 128 tūkst. eurų. 

„Už tai verslininkė atsilygindavo dovanų kuponais ir iš viso „padovanojo“ (davė kyšių) apie 10 tūkst. eurų vertės kuponų“, – tuomet pranešė STT.

STT pareigūnai taip pat atskleidė, kaip dovanų kuponai buvo iškeičiami į grynuosius pinigus. Korupcija įtariami valstybės tarnautojai, gavę dovanų kuponus, už juos įsigydavo prekių (pavyzdžiui, brangius kailinius), kurias vėliau grąžindavo, o už parduotuvėms sugrąžintas prekes gaudavo grynuosius.

Tyrimas dėl to tebevyksta. Ž.Putramentas šiuo metu vis dar nušalintas nuo pareigų agentūroje, jie abu su R.Kraujalyte-Noreikiene byloje yra įtariamieji. 

Miltai domina ne pirmą kartą 

Prieš daugiau kaip metus Žemės ūkio ministerija buvo sustabdžiusi maisto produktų pirkimą nepasiturintiesiems, kurį organizavo ŽŪMPRRA. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

Ministrei Virginijai Baltraitienei abejonių kilo vėl dėl miltų, tiksliau, jiems pirkėjo keltų reikalavimų.  

Ministerija kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama detalaus išaiškinimo dėl itin aukštų kokybės reikalavimų miltams. Išnagrinėjusi pirkimą, tarnyba patvirtino, kad abejonės yra pagrįstos. 

Rinkos reguliavimo agentūros vadovė R.Kraujalytė–Noreikienė nebedirba agentūroje nuo praėjusiųjų metų birželio mėnesio. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius