Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 18

Skandalas, sudrebinęs Panevėžį: ilgalaikis korupcijos tyrimas ar politinių žaidimų dalis?

Panevėžio politinį gyvenimą sujaukęs skandalas kol kas nesibaigia. Birželio mėnesį įtarimų prekyba poveikiu, piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimu sulaukęs Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas negali nusikratyti įtarimų šleifo. Tyrimo šešėlyje jam teks kandidatuoti ir būsimuose savivaldos rinkimuose.
Panevėžio miesto meras teisme
Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas teisme / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Panevėžio miesto savivaldybėje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai apsilankė pernai birželio 19-osios rytą.

Jie atliko kratą įtardami, kad savivaldybėje galimai buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

Po kratos buvo sulaikytas Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, jo padėjėja Gintarė Maskoliūnienė, apklaustas administracijos direktorius Rimantas Pauža, kaip specialusis liudytojas apklaustas ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna.

Buvusio Panevėžio STT vadovo šešėlis

Tą antradienio rytą apklaustas buvo ir judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ lyderis Povilas Urbšys.

P.Urbšys tuomet tvirtino, kad įteiktoje teismo nutartyje minimos įmonės „Alora“, „Spinter tyrimai“, „Duomenų projektai“ – pareigūnai ieškojo duomenų apie įgytas paslaugas, prekes, darbus, įrodymų, susijusių su Panevėžio miesto savivaldybės nuomonės tyrimu dėl gyvenimo mieste ir pasitenkinimo mero darbu, su rinkodaros programos „Panevėžio atsinaujinimas“ 2018–2023 metų planu.

R.M.Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su parlamentaru P.Urbšiu, iš šio judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą. Buvęs Panevėžio STT vadovas P.Urbšys kaltintas vidinėmis intrigomis ir vienašališkais sprendimais. Tuo metu Seimo narys teigė, kad nori pats prisiimti atsakomybę už Panevėžio valdymą.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Koalicijos sutarties pasirašymas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Koalicijos sutarties pasirašymas Panevėžyje

2012 metų balandžio mėnesį į pensiją iš STT išėjęs P.Urbšys pats paviešino faktus apie buvusio Panevėžio mero, konservatoriaus Vito Matuzo galimą korupciją. Būtent P.Urbšio iniciatyva buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tais pačiais metais, tyrimo metu, jis iškėlė save nepriklausomu kandidatu į Seimą ir didele persvara išrinktas į parlamentą.

Praėjusių metų liepos mėnesį V.Matuzas buvo nuteistas dėl kyšininkavimo Šiaulių apygardos teisme. Jam skirta pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas dvejiems metams.

Tiesa, dėl pasikėsinimo sukčiauti buvęs politikas išteisintas nesant jo veikoje šio nusikaltimo požymių, nors STT Panevėžio valdybos pareigūnai teigė surinkę pakankamai duomenų, kad „Panevėžio energijoje“ galėjo būti vykdomi neskaidrūs viešieji pirkimai, kurių vertė beveik 155 tūkst. eurų.

Kaltinimai dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo

BNS birželio 19-ąją skelbė, kad STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, požeminiais konteineriais bei savivaldybės rinkodaros programa „Atsinaujinantis Panevėžys“.

„Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo tarnyba, kyšininkavimo, papirkimo ir neteisėto vertimosi finansine veikla. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta ir kyšiais – paslaugomis. Kyšiai buvo paslėpta forma. Tai yra duoti paslaugų forma“, – tądien sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Robertas Diksa.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Robertas Diksa.
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Robertas Diksa.

Dar vienas teisėsaugos tiriamas projektas – dėl lietaus nuotekų tinklų Panevėžio mieste įrengimo. Savivaldybė gegužės pradžioje skelbė, kad Panevėžio statybos trestas ir bendrovės „Per Aarsleff A/S“ Kauno filialas pagal sudarytą sutartį iki 2019-ųjų pabaigos už daugiau nei 4,1 mln. eurų atnaujins bei įrengs 17,4 km lietaus nuotekų tinklų.

BNS remdamasi savo šaltiniais rašė, kad korupcija įtariamas mero patarėjos G.Maskoliūnienės tėvas G.Jurgėla yra danų kapitalo statybos bendrovės „Aarsleff“ atstovas. Jis buvo suimtas birželio 22-ąją.

Administracijos direktorius – mero pusėje

Birželio 20-ąją kratos atliktos bendrovės „Spinter tyrimai“ patalpose. Tądien specialiojo liudytojo statusas suteiktas ir administracijos direktoriui R.Paužai. Šis statusas reiškia, kad asmuo liudijo apie savo veiksmus, tačiau pareigūnams trūksta duomenų pripažinti jį įtariamuoju.

R.Pauža tikino bent jau dėl rinkodaros programos jokių dokumentų nepasirašęs: „Tikrai nedalyvavau šiame procese“. Dėl kitų įmonių jis nebuvo tikras, sakydamas, kad į kai kurias sutartis „gilinasi paviršutiniškai“.

„Nenorėčiau klaidinti, reikėtų kelti dokumentus, sutarčių pasirašau labai daug, kažkodėl specialiai nesu užfiksavęs, reikėtų klausti darbuotojų. Supraskite administracijos direktoriaus darbą: rengia specialistai, derina teisininkai, aš pasirašau tik kaip vadovas, ypatingai nesigilindamas, tik užtikrindamas skaidrų procesą“, – sakė direktorius.

Anot jo, Panevėžio baseino konkursas nutrauktas įsikišus Viešųjų pirkimų tarnybai, kuri konkurso sąlygose nustatė galimą konkurencijos ribojimą – žadama skelbti naują konkursą.

Paramą dėl vadinamuosiuose Sporto rūmuose planuojamo baseino yra išreiškęs ir premjeras Saulius Skvernelis, sausio pradžioje lankęsis savivaldybėje.

Gedimino Balčiūno/jp.lt nuotr./Rimantas Pauža
Gedimino Balčiūno/jp.lt nuotr./Rimantas Pauža

„Jie traktavo, kad yra per aukšti keliami reikalavimai rengėjui, nors, mano manymu, jie tikrai nėra per aukštai reikalauti, kad projektuotojas būtų parengęs bent vieną projektą, ir net ne 50, o 25 metrų baseino projektą, kur Lietuvoje tikrai yra tokių objektų pastatyta (...). Mes turime praktikos, kai laimi nekvalifikuoti specialistai, neįmanoma su jais susikalbėti, jie pateikia nekokybišką produkciją“, – sakė jis.

R.Pauža teigė neturintis duomenų, kad R.M.Račkauskas galėjo teikti neteisėtus nurodymus, tikino pats taip pat dirbęs tik vadovaudamasis įstatymais.

„Pats tokių nurodymų niekada neduodu, dirbame oficialiai, kiekvienam veiksmui yra juridinis pagrindas – tarybos sprendimas, ar kiti“, – tikino administracijos direktorius.

Nušalinimas pratęstas du kartus

Birželio 21-ąją teismas trims mėnesiams nuo pareigų nušalino miesto merą ir mėnesiui jo pavaduotoją. Merui taip pat skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei įpareigojimas nebendrauti su kai kuriais asmenimis.

R.M.Račkauskas kaltinimus neigė ir skelbė nesitrauksiantis iš posto. Birželio 24-ąją paramą jam išreiškė ir nuo P.Urbšio atsiskyręs politinis judėjimas „KARTU“.

„Tikrai nematau, kodėl turėčiau atsistatydinti. Nesijaučiu niekuo nusikaltęs nei miestui, nei miestiečiams. Atmetu man pareikštus įtarimus. Mane stebina opozicijos tonas ir tarsi tyčia pamirštama nekaltumo prezumpcija“, – kalbėjo R.M.Račkauskas.

Skambiai prasidėjęs tyrimas po kurio laiko nutilo ir viešojoje erdvėje jokių naujų teisėsaugos žingsnių nebuvo girdėti. Panevėžio apygardos teismas liepos mėnesį atmetė mero ir jo pavaduotojos skundus dėl nušalinimo.

Rugsėjo mėnesį R.M.Račkausko nušalinimas pratęstas dar trims mėnesiams. Gruodžio mėnesio 19-ąją paskelbta, kad teismas nušalinimo laiką vėl pratęsė dar trims mėnesiams.

Tuomet jau buvo aišku, kad tiek R.M.Račkauskas, tiek anksčiau „KARTU“ judėjimui vadovavęs, buvęs Panevėžio STT vadovas P.Urbšys susidurs ir šių metų savivaldos rinkimų lauke. Abu jie kandidatuos į mero postą.

Panevėžio apygardos teismas jau visus nušalinimo nuo pareigų pratęsimus motyvavo tais pačiais argumentais.

Pasak teismo, eidamas Panevėžio miesto savivaldybės mero pareigas R.M.Račkauskas galėtų daryti naujas nusikalstamas veikas, trukdyti procesui, daryti įtaką savivaldybės ar su ja susijusių įstaigų ir įmonių darbuotojams, kitiems asmenims, susijusiais su juo tarnybiniais ryšiais.

R.M.Račkauskas: „Mes darėme viską, kad jie neturėtų preteksto nušalinimui“

15min susisiekus su nušalintuoju Panevėžio miesto meru šis teigė ne tik nesulaukęs papildomo paaiškinimo iš teismo dėl pratęsto nušalinimo ir atmesto skundo, bet negaunantis atsakymų ir iš kitų institucijų.

„Mes su advokatu prašėme suintensyvinti tyrimo veiksmus, kad būtų apklausos, akistatos man dalyvaujant, atliekami visi reikalingi veiksmai, jog nebūtų vilkinama byla. Tuomet nebūtų reikėję ir tų nušalinimo pratęsimų. Mums net neatsakė į juos“, – pasakojo R.M.Račkauskas.

„Skleidžiama melaginga informacija, neva, atsisakau duoti parodymus. Tie parodymai pas juo guli, pateikti dar prieš pirmą svarstymą. Mes darėme viską, kad jie neturėtų preteksto nušalinimui. Nušalinimas, mano supratimu, yra įgyvendinamas ne taip traktuojant įstatymą. Nušalinimas juk nėra kaltės įrodymas kažkoks. Tai procesinė priemonė, kad būtų galima efektyviau atlikti tyrimą. O dabar viskas vyksta jau septynis mėnesius“, – skundėsi nušalintasis meras.

Luko VARANAUSKO nuotr./R.Račkauskas
Luko VARANAUSKO nuotr./R.Račkauskas

Jo teigimu, nuo pat įtarimų pateikimo birželio 19-ąją neatlikti jokie su juo susiję procesiniai veiksmai. Politikas pasakojo pats raginęs tyrėjus bendradarbiauti, tačiau į jo siūlymus nereaguota.

„Tokia iškalbinga detalė. Gruodžio pradžioje, po advokato prašymo grąžinti konfiskuotus daiktus, buvau pakviestas ir paprašytas, kad užrašyčiau konfiksuoto telefono PIN kodą. Tai po pusės metų! Ir jie tai vadina intensyviu tyrimu”, – emocingai kalbėjo R.M.Račkauskas.

„Žmonės nežino daugelio niuansų ir tas nušalinimas sudaro įspūdį jiems, kad žmogus jau kaip ir kaltas“, – teigė jis.

„Į apygardos teismą mūsų apskritai niekas nekviečia. Aš pirmiausia viską sužinau iš žiniasklaidos, o tada randu dėžutėje pranešimą apie nušalinimą jau trečią kartą. Motyvuojama, neva, kad nedaryčiau naujų nusikaltimų, kas, mano manymu, yra absoliutus šmeižtas. Nusikaltimas – tai įsiteisėjęs teismo sprendimas dėl kažko. Kaip galima teigti, kad galiu daryti naujus nusikaltimus?“ – formuluotėmis piktinosi nušalintas miesto vadovas.

R.M.Račkauskas mano, kad tyrimo vilkinimas gali būti susijęs su politinėms intrigomis. Jis pats sako siekiantis, kad tyrimas kuo greičiau baigtųsi, tačiau tyrėjai atsiveria tylos siena ir nedemonstruoja jokio ryžto patvirtinti ar paneigti iškeltas abejones.

„Man kuo toliau, tuo mažiau abejonių lieka, kad tai politizuotas procesas, siekiant trukdyti mano galimybėms būti perrinktam, naikinti mano reputaciją ir sudarant rinkėjams išankstinę nuomonę, kad esu kaltas“, – darė išvadą politikas.

„Kvepia teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų įsitraukimu į politinius procesus“, – teigė buvęs Seimo nario P.Urbšio bendražygis.

Panevėžio prokuratūra: „Terminas pratęstas, nes neišnyko nušalinimo skyrimo pagrindai“

Panevėžio apygardos prokuratūra į 15min užduotus šešis klausimus apie nušalinimo motyvus, tyrimo progresą ir R.M.Račkausko išsakytas pastabas atsiuntė lakonišką atsakymą. Teigiama, kad prokuratūra daugelio detalių negali komentuoti dėl to, kad tyrimas nėra baigtas.

„Šis terminas pratęstas, nes neišnyko nušalinimo skyrimo pagrindai. Vadovaujantis LR Baudžiamojo proceso kodeksu, nušalinimas skiriamas, kad būtų greičiau ir nešališkiau ištirtos galimai įvykdytos nusikalstamos veikos, kad įtariamasis, pasinaudodamas užimamomis pareigomis, negalėtų daryti poveikio liudytojams, netrukdytų ikiteisminiam tyrimui“, – teigiama atsakyme dėl nušalinimo sprendimo.

„Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai pasirenka tyrimo taktiką ir strategiją, sprendžia, kokie veiksmai būtini ir kuriuo metu jie turi būti atlikti. Apgailestaujame, bet ​plačiau atsakyti į Jūsų klausimus, susijusius su ikiteisminio tyrimo duomenimis ir tyrimo veiksmais, šiuo metu negalime, nes tyrimas dar nebaigtas“, – rašoma Panevėžio apygardos prokuratūros laiške.

Prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė 15min teigė, kad tyrimas nėra peržengiantis įprastų terminų normas.

„Tokios korupcinio pobūdžio bylos nėra vištos vagystė. Yra ne vienas epizodas, dokumentų patikros, ekspertizės“, – kalbėjo ji, aiškindama nušalinimo tęsimo motyvus.

„Blogiausia tokiose situacijose yra tai, kad prokurorė yra apribota galimybių atsakinėti į nušalinto mero pasisakymus viešojoje erdvėje, kol tyrimas vyksta“, – pastebėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius