Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 19

Skandalas vaikų stovykloje: „Morką“ kas vakarą žaisti įpratęs berniukas išsiųstas atgal į globos namus

Sunkaus elgesio vaikų globos namų auklėtiniai neįtiko stovyklos organizatoriams – pastarieji pareikalavo juos atsiimti jau tą pačią dieną. Organizatoriai tikina, kad turi apsaugoti kitus stovyklautojus, globos namai kaltina juos šių vaikų stigmatizavimu. Esą ES pinigus, skirtus socialinės integracijos projektui, pasiėmė, tačiau pageidauja patogių vaikų.
Patyčios
Patyčios / 123rf.com nuotr.

Globotinį pareikalavo atsiimti tą pačią dieną

Konfliktas įsiplieskė taip smarkiai, kad teko įsikišti Kauno savivaldybei. Aiškinamasi, ar stovykla teisėtai vienašališkai nutraukė sutartį su globos namais ir prašoma kitų institucijų pagalbos – Švietimo ir mokslo ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Prezidento kanceliarijos.

Kaip teigiama Kauno savivaldybės rašte, viešosios įstaigos „Vaikų poilsis“ stovykla organizuojama pagal projektą „Tobulėk. Auk. Pažink. Kurk“, kuris atrinktas finansavimui pagal Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą. Viena iš privalomų sąlygų projektams, dalyvaujantiems šioje priemonėje, buvo atitiktis Vaikų ir jaunimo socializacijos 2014–2016 m. veiksmų plano nuostatoms.

Viešoji įstaiga žinojo, jog paslaugos turės būti teikiamos pažeistiems, jautriems, dėl nepavydėtinos padėties šeimoje neturintiems tam tikrų socialinių įgūdžių vaikams.

Taigi dalyvaudama programoje viešoji įstaiga žinojo, jog paslaugos turės būti teikiamos galimai pažeistiems, jautriems, dėl nepavydėtinos padėties šeimoje neturintiems tam tikrų socialinių įgūdžių vaikams, ir įstaiga privalės užtikrinti tinkamą paslaugų teikimą tokiems vaikams. Tad joje turi dirbti kvalifikuoti specialistai, gebantys rasti kontaktą su vaikais, įvertinti jų emocinę situaciją ir pagal tai organizuoti užimtumą.

Tačiau jau pirma pamaina prasidėjo nuo nemalonių staigmenų. Globos namai sulaukė reikalavimo pasiimti vaikus iš stovyklos, kadangi su jais sunku dirbti. Kaip teigiama rašte, atsižvelgiant į nenutrūkstamus stovyklos organizatorių reikalavimus, dalis vaikų, nesibaigus pamainai, buvo pasiimti iš stovyklos iš esmės nesant jokių pagrįstų motyvų, t.y. globos namams teko nuvykti į stovyklą ir pasiimti vieną globotinį, vietoj šio atvežė kitą. Tačiau jau kitą dieną buvo gauti stovyklos organizatorių nusiskundimai dėl naujai atvežto globotinio.

Nors nuo liepos 18 d. suplanuota pamaina kitiems 16 vaikų, nes tai vienintelis šių vaikų ilgesnis poilsis ne institucijos aplinkoje, dar nepasibaigus pirmai pamainai, įstaigos direktorė pranešė, kad „dėl šiuo metu vykstančioje stovyklos pamainoje šiurkščių vidaus tvarkos taisyklių pažeidimų, kasdien kylančių incidentų, kuriuos sukelia Jūsų įstaigos globotiniai ir kelia pavojų kitiems stovyklautojams, esu priversta vienašališkai nutraukti sutartį“.

„Tokiais veiksmais įstaiga šiurkščiai pažeidžia įstatymais įtvirtintą vaikų teisę į poilsį ir laisvalaikį, atitinkantį jų amžių, sveikatą bei poreikius, tuo pačiu galimai juos stigmatizuojant dėl jų turimų sutrikimų, socialinės padėties, remiantis vien faktu, jog tai yra vaikų globos namų auklėtiniai net nedirbus, nebendravus su jais.

Vykstančiame vaikų globos namų pertvarkos procese tai akivaizdžiai parodo, jog dalis (tikėtina, kad nedidelė) visuomenės vis dar stigmatizuoja vaikų globos namų auklėtinius vien dėl to, kad šie ne dėl savo kaltės paliko be tėvų globos, nors vienas iš pertvarkos tikslų ir yra tokios stigmatizacijos panaikinimas visuomenei suvokiant, jog tai yra mūsų visų vaikai ir turi būti vienodai mylimi bei gerbiami“, – teigiama rašte.

Vadovė: jei mušti mergaitę šlapiu rankšluosčiu yra žaidimas, ką mums daryti?

Viešosios įstaigos „Vaikų poilsis“, organizuojančios stovyklas įvairiose Lietuvos vietose, direktorė Galina Andrejevskaja tikino, kad pagrindas atsisakyti minėtų vaikų buvo rimtas.

„Dėl šių vaikų vyko bendravimas su globos namais, jie vieną vaiką pasiėmė, kitą atvežė, bet vėl tas pats. Nesakau, kad visi vaikai tokie žiaurūs, bet mes norėjome apsaugoti kitus vaikus. Vaikas tyčiojosi iš aplinkinių. Jei muša šlapiu rankšluosčiu mergaitei per kojas ir tai vadina žaidimu „Morka“, kuris kiekvieną vakarą žaidžiamas globos namuose, ką mums daryti? Stovykla nėra pritaikyta, kad galėtume izoliuoti tokį vaiką, neturime grotų ant langų. Tiesiog pasipylė vaikų ir tėvų skundai, o aš stengiuosi apsaugoti kitus vaikus. Visi vaikai supažindinami su vidaus elgesio taisyklėmis, pasirašo, kad jas suprato. Jeigu jie taisykles pažeidžia, pašalinami iš stovyklos. Tai galioja visiems.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaikas

Negaliu integruoti vaikų per 10 dienų, jeigu jie metų metus nesiintegruoja. Juolab kad globos namai mūsų neįspėjo, kokie tie vaikai, kokių elgesio problemų turi, kad mes geriau žinotume situaciją. Mūsų vadovai tikrai turi patirties dirbti su vaikais, visi jie išėję mokymus ir jų skaičius pakankamas, tačiau kai atsiranda sunkių vaikų, reikėtų daugiau vadovų jiems prižiūrėti. Kita vertus, kaip tu juos sužiūrėsi? Štai buvo incidentas šokio metu – vienas staigiai sugriebė už kojų kitam ir niekas nespėjo nieko padaryti, nors vadovai buvo šalia. Ar turi kentėti visa stovykla dėl vieno ar dviejų vaikų? Juolab kad vadovai net neturi teisės panaudoti jėgos prieš vaikus. O šie tyčiojasi iš vadovų, iš kitų vaikų. Gražiuoju su jais susitarti neišeina“, – tikino pašnekovė.

Pasak jos, stovyklų organizatoriai nėra nusistatę prieš vaikus iš globos namų. Esą su įvairiais globos namais dirbama ne pirmus metus ir panašių incidentų nepasitaikė, dauguma vaikų yra puikūs. „O jei kas nutinka, globos namai žino savo vaikus ir juos atsiima, niekada nebuvo tokių konfliktų, nes puikiai suprantame vieni kitus. Bet šis atvejis buvo neeilinis“, – tikino įstaigos direktorė.

Už programą pinigus gavo, o vaikų nenori?

Kauno savivaldybės globos namų direktorė Elena Trimonienė tokiu stovyklos organizatorių elgesiu pasipiktinusi.

Esą tam ir rašomi projektai, stovyklos gauna finansavimą pagal šiuos projektus, laimi konkursus, kad vyktų tokių vaikų integracija. Juk visi vaikai turi teisę į poilsį, juolab kad ši stovykla nėra tokia, į kurią pagal aprašymą priimami tik talentingi, ypač gabūs vaikai. Tai buvo projektas, iš kurio buvo tikėtasi, kad su vaikais dirbs specialistai, padėsiantys atsiskleisti jų gebėjimams, kadangi geriausias būdas tai padaryti ir yra užklasinė veikla. Taigi vaikai grįš pilni gerų emocijų ir pailsėję.

Nuvežėme į jo vietą kitą berniuką, jis neturi nei elgesio, nei emocinių sutrikimų, elgėsi pakankamai gerai, vaikas geras, tikrai manėme, kad nebus su juo rūpesčių. Ir vėl rytojaus dieną mums skambina ir prašo jį pasiimti.

„Tačiau kai nuvežėme pirmus šešis vaikus, iškart sulaukėme skambučio. Suprantu, kad vaikas iš tiesų nesielgė gerai, bet įtraukiant jį į įdomią veiklą, pavyzdžiui, sportinę veiklą, gal būtų pavykę rasti su juo kontaktą, o jį iškart norėta išsiųsti atgal. Vaikui reikia, kad jis jaustųsi reikalingas, svarbus. Kai jis jaučiasi atstumtas, ima reikštis jo neigiamos emocijos. Iš pradžių mes dar sutarėme, kad jie pabandys vieną dieną su juo padirbėti, tačiau kitą dieną vėl paskambino ir paprašė tikrai jį atsiimti.

Nuvežėme į jo vietą kitą berniuką – septyniolikos metų, jis neturi nei elgesio, nei emocinių sutrikimų, elgėsi pakankamai gerai, vaikas geras, tikrai manėme, kad nebus su juo rūpesčių. Ir vėl rytojaus dieną mums skambina ir prašo jį pasiimti, esą, netinka. Bet juk čia ne koks šou konkursas, kad šitaip reikėtų atrinkti vaikus, vadinasi, stovykla nesusitvarko. Galiausiai tam jie ir rašė programą, kad turėtų specialistus, kurie gebėtų dirbti su tokiais vaikais. O pasakyti po pirmos dienos, ką vaikas geba ar nesugeba, neįmanoma“, – aiškino pašnekovė.

Kaip aiškino E.Trimonienė, į šią stovyklą buvo vežami tik sveiki vaikai, neturintys neįgalumo ar sveikatos sutrikimų, nors jie bendradarbiauja su stovyklomis, kurios mielai priima ir net skatina atvežti neįgalius, tikrai sudėtingus vaikus, net su vidutine protine negalia, ir puikiai su jais susitvarko. Vaikai grįžta laimingi, jie vėl nori ten važiuoti.

„Aš manau, kad specialistams šiuo atveju pritrūko kompetencijos. Deja, globos namų vaikai vis dar stigmatizuojami, išskiriami iš visų vaikų. Jei toks vaikas kažką padaro, visi labai reaguoja, piktinasi, tai baisus įvykis. Visi vaikai yra vienodi, problemų būna ir šeimose, tačiau dėl jų niekas tokio triukšmo nekelia. Taip, pas mus iš tiesų yra įvairių sudėtingų vaikų, bet turime jiems visiems padėti“, – svarstė globos namų vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius