Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 13 /16:42

Skandalinga „savanorystė“: Surviliškio bažnyčią be apsaugos priemonių perdažo mažamečiai

5 metrų aukštis, mediniai pastoliai, elektrinis prietaisas rankose, akis tedengia apsauginiai akiniai, rankas – pirštinės. Jokių saugumo garantijų, sutarčių, rašytinių tėvų sutikimų – tik prašymas patalkinti. Kėdainių dekanas parapijai priklausančios Surviliškio bažnyčios perdažymui pasitelkė mažamečius. Tikina, kad savanorystės pagrindais. Tačiau vaikai džiaugiasi uždirbtais eurais.
Surviliškio bažnyčioje dirbantys nepilnamečiai
Surviliškio bažnyčioje dirbantys nepilnamečiai / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

15min sulaukė viešai prisistatyti nepanorusio asmens skundo. Vyro teigimu, Kėdainių dekanas Norbertas Martinkus su bažnyčia išnaudoja apie 14 metų vaikus darbui. Duoda jiems „juodais“ po 20 eurų tam, kad jie liptų ant pastolių į aukštį ir dažytų Kėdainių Šv. Juozapo parapijai priklausančios Surviliškio bažnyčios sienas. Skundo autorius ruošėsi kreiptis dėl to į Valstybinę darbo inspekciją (VDI).

Koks vaikas nenori gaut pinigų? Dirba savo valia, bet abejoju, kad jų tėvai sutinka ir kad patys suvokia, jog dirba pavojingomis sąlygomis.

„Nuvažiuokite, ir dabar juos ten rasite. Bažnyčios išorę dažys iki kokios 17 valandos. Ir dirba ne pirmą kartą. Gal kokį mėnesį jau taip. Vaikai vežami iš Kėdainių. Jie lanko parapijos jaunimo centrą. Koks vaikas nenori gaut pinigų? Dirba savo valia, bet abejoju, kad jų tėvai sutinka ir kad patys suvokia, jog dirba pavojingomis sąlygomis. Vienam, kiek teko girdėti, jau telefonas buvo iškritęs ir sudužęs. O jei taip kuris nuo tų pastolių nusiristų? Kas atsakytų?“, – ketvirtadienio rytą teiravosi į 15min besikreipęs skundo autorius.

Vaikai – ant pastolių ir su įrankiais

Ketvirtadienio popietę 15min žurnalistė nuvyko į vietą. Prie Kėdainių rajono Surviliškio miestelio Nukryžiuotojo Jėzaus medinės bažnytėlės plušo keturi asmenys. Dar iš toli galima buvo regėti, kaip ant pastolių, užsilipę gana aukštai, darbuojasi du nepilnamečiai.

„Vaikai, kiek jums metų?“, – jaunųjų darbininkų pasiteiravo žurnalistė.

Vienas jų, išjungęs elektrinį prietaisą, kuriuo iki tol grandė nuo medienos seną geltoną dažą, šūktelėjo: „Dvylika“. Kitas atsakė: „Trylika, bet tuoj bus keturiolika“.

Vaikai atsakinėjo gal iš 5 metrų aukščio. Stovėjo jie ant iš medžio sukaltų pastolių. Dėvėjo dažais ištepliotus savo drabužius, darbininkams skirtas pirštines. Vienintelė apsauga – akiniai. Vienas jų, paklaustas, ar noriai čia dirba, atsakė: „Jo“.

Prie žurnalistės priėjo jaunas vaikinas. Išgirdęs skundo turinį, jaunuolis patikino esantis pilnametis.

„Savanoriaujam, padedam bažnyčiai mes. Aš atsakingas už tuos vaikus. Pats čia darbuojuosi, o vaikai noriai talkina. Jie priklauso parapijos jaunimo centrui. Ar turime tėvų sutikimą? Štai šito mamą pažįstu. Ji viską žino“, – teigė jaunuolis, paskatinęs mažuosius nulipti nuo pastolių.

Užsidirbo 160 eurų

Paklaustas, kiek vaikų dažniausiai darbuojasi dažant bažnyčią, už vaikus atsakingas jaunuolis atsakė, kad būna visaip. Vaikinas patikino, kad bažnyčia mažamečiams pinigų nemoka, už pagalbą atsilygina nebent jis pats, iš savos kišenės.

„Aš tai dirbu. Sutartį turiu ir taip toliau. Esu Kėdainių bažnyčios zakristijonas. Duodu padėjėjams kiek pinigų už tai, kad dažus palaiko ir tiek. Kokį aš gaunu užmokestį iš bažnyčios? Čia mano reikalas, nenoriu atskleisti“, – teigė vaikinas.

Pasak jo, vaikai labiau taškosi dažais nei atlieka kokius darbus. O jei nutiktų nelaimė, kas atsakytų?

„Yra aptvaras, pastoliai sutvirtinti. Galit pati pabandyti“, – pasiūlė vaikus prižiūrintis jaunuolis.

Pasiteiravus, kaip žada pasiekti patį bažnyčios viršų ir ar tuomet taip pat dažyti padės mažamečiai, zakristijonas patikino, kad tai bus atliekama su įranga.

„Samdys, manau, bokštelį. Lynai bus. Padėsiu aš“, – paaiškino vaikinas, pabrėžęs, kad turi įgijęs santechniko specialybę.

„Aš tai 160 eurų“, – paklaustas, kiek pinigėlių jau spėjo užsidirbti, atsakė vienas iš mažųjų pagalbininkų.

Sudaužyto mobiliojo telefono istorijos nepatvirtino nė vienas jų.

„Aš tai 160 eurų“, – paklaustas, kiek pinigėlių jau spėjo užsidirbti, atsakė vienas iš mažųjų pagalbininkų.

Ne itin kalbus buvo ir ketvirtasis darbininkas, atvežantis mažamečius ir zakristijoną iš Kėdainių. Brandaus amžiaus vyras prisipažino esantis pensininkas ir mažai ką žinantis apie mažamečius.

„Ne pas mane jie čia dirba. Aš čia irgi dirbu. Gal prieš mėnesį darbai prasidėjo“, – patikino jis.

Tikina, kad vaikai ant pastolių nelipa

15min susisiekė su Kėdainių Šv. Juozapo parapijos klebonu – kun.dek. Norbertu Martinkumi. Šis patikino, kad vaikai jei ką daro, tai tik apačioje – ant pastolių nelipa.

„Ant viršaus jie tikrai nelaipioja“, – patikino klebonas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Surviliškio bažnyčioje dirbantys nepilnamečiai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Surviliškio bažnyčioje dirbantys nepilnamečiai

Paaiškinus, kad pati 15min žurnalistė ką tik įsitikino vietoje, jog mažamečiai dirba užsilipę ant pastolių, N.Martinkus tai įnirtingai neigė: „Vitalijus yra 23-ejų metų. Negalėtų taip būti. Aš nesu vietoje, išvažiavęs, tad negaliu atsakyti. Skambinsiu Stasiui, kuris viską prižiūri, klausiu“.

Dekanas pabrėžė vaikų nesamdantis – tiesiog su jais yra susitaręs dėl šiokios tokios pagalbos.

„Vaikams pinigai nėra mokami. Jie man, kas reikalinga, pagelbsti, aš jiems, kas reikalinga, pagelbsčiu. Ar tėvai žino apie savanorystę? Taip, žino. Kiek vaikų iš viso padeda? Nežinau, negaliu pasakyti, kas kaip kiek važiuoja ten. Klausiat tokių dalykų, kurių nežinau, tiksliai negaliu pasakyti. Kas būtų, jei nutiktų nelaimė? Jie tikrai neturi lipti ant jokių pastolių. O ką jie daro, negaliu pasakyti, nesu vietoje. Atostogauju, esu išvykęs į užsienį. Išsiaiškinsiu“, – patikino dekanas.

Paklaustas, ar zakristijonas gauna atlygį už bažnyčios darbą, N.Martinkus atsakyti nepanoro: „Tokiais dalykais šiandien tikrai nenoriu su jumis šnekėtis. Ką jis gauna, kaip jis gauna. Būtų gerai, kad iš viso to straipsnio nebūtų. Nereikalingas jis. O kas čia tokie pasidomėjo tuo? Būsiu Lietuvoje, atvažiuokite, išaiškinsiu viską. Savanoriauti gali ir vienas, ir kitas, ir trečias. Nereikia išpūsti burbulo.“

Dekanas: „Vaikams pinigai nėra mokami. Jie man, kas reikalinga, pagelbsti, aš jiems, kas reikalinga, pagelbsčiu.“

Būtinas tėvų sutikimas ir sveikatos pažyma

Apie mažamečių darbą Surviliškyje 15min pranešė VDI. Penktadienio rytą šios įstaigos Kauno skyriaus specialistai nuvyko į vietą, tačiau dirbančių asmenų prie bažnyčios neaptiko.

„Mūsų inspektoriai apsilankė toje vietoje, tačiau nieko dirbant neradome. Tuo metu labai lijo. Tikrai VDI bandys apsilankyti ir kitą savaitę. O hipotetiškai mes nieko negalime komentuoti.

Galime tik atkreipti dėmesį, kad yra Vyriausybės 2017 m. birželio 28 d. nutarimas Nr. 518 „Dėl asmenų iki aštuoniolikos metų įdarbinimo, darbo ir profesinio parengimo organizavimo tvarkos, vaikų įdarbinimo sąlygų aprašo patvirtinimo“, kuriame numatyti reikalavimai įdarbinant nepilnamečius darbuotojus (ar jiems atliekant praktinius mokymus) bei draudžiamų darbų sąrašas“, – patikino Nerita Šot, VDI Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Jos paminėtu nutarimu patvirtinto vaikų įdarbinimo sąlygų aprašo 2-as punktas sako: „Aprašas taikomas asmenims iki aštuoniolikos metų, kai darbdavys arba įmonė, įstaiga, organizacija ar kita organizacinė struktūra sudaro su asmeniu iki aštuoniolikos metų darbo sutartį arba jį įdarbina kitų darbo santykiams prilygintų teisinių santykių pagrindu, arba kai asmuo iki aštuoniolikos metų pas darbdavį vykdo neatlygintiną veiklą, taip pat kai profesinis parengimas vykdomas praktinio mokymo forma“. Jei asmuo yra nepilnametis, bet kokiu atveju, pasak N.Šot, turi būti tėvų sutikimas ir sveikatos pažyma.

Būta skaudžių talkos pavyzdžių

15min primena, kad panaši bažnytinė talka Ukmergės Želvos miestelio Šv.Ignaco Lojolos parapijos bažnyčioje 2010 metais baigėsi skaudžiu įvykiu. 2010 metų liepos pabaigoje bažnyčios klebonas Petras Avižienis sukvietė žmones į talką valyti vidinių bažnyčios langų. Pastoliams ir kopėčioms nuvirtus, 17-metė talkoje dalyvavusi mergina nukrito iš maždaug puspenkto metro aukščio. Ant jos užgriuvo ir sunkios kopėčios. Merginai smarkiai sužalotas veidas, sukrėstos smegenys, lūžo mentė, nukentėjo dalis vidaus organų.

Ukmerge.lt nuotr./Ukmergės klebonas Petras Avižienis
Ukmerge.lt nuotr./Ukmergės klebonas Petras Avižienis

2014 metų gegužės 28 dieną Vilniaus apygardos teismas nuteisė Ukmergės Želvos miestelio Šv.Ignaco Lojolos parapijos bažnyčios kleboną P.Avižienį šešių mėnesių laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant vieniems metams. Konstatuotas sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo.

Dvasininkas neįvertino, jog dirbti aukštai yra pavojinga, neaprūpino žmonių apsaugos priemonėmis, nenumatė, kad stovint ant kopėčių, esančių ant pastolių, galima nuvirsti. Klebonas dėl pareikštų įtarimų kaltu neprisipažino, manė, kad darbo saugos priemonėmis turėjo pasirūpinti patys talkoje dalyvavę asmenys.

Ukmergės Želvos miestelio Šv.Ignaco Lojolos parapija nukentėjusiai merginai turėjo sumokėti 14 tūkst. 481 eurą neturtinės žalos, taip pat 5 proc. dydžio palūkanas už priteistą neturtinę žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius