-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

Skelbia apie karantiną nutraukiančias valstybes, nors oficialūs duomenys rodo priešingai

Feisbuke sparčiai plinta istorija apie „koronaviruso projektą“ paliekančias Turkiją, Šveicariją, Čekiją ir Ukrainą. Vis dėlto oficialūs duomenys iš šių valstybių tokiai teorijai prieštarauja.
Karantinas Panevėžyje
Karantinas Panevėžyje / Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.

„Šveicarija, Turkija, Čekija, Ukraina – palieka koronaviruso projektą. [...] Turkijos sveikatos ministras Fahrettin Koja sako, kad jo šalis pasiekė koronaviruso epidemijos viršūnę. Tai reiškia, kad karantino pratęsimui pasauliniai žaidėjai nepasiūlė tinkamos sumos“, – skelbiama socialiniame tinkle.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Istorija apie neįvardintų darinių šalims neaišku už ką nesuteiktas lėšas per parą feisbuke pasidalinta daugiau nei 5 tūkst. kartų.

Daugiausia dėmesio įraše skiriama Turkijai, kuri neva visiškai nutraukė karantiną. Teigiama, kad iš „koronaviruso projekto“ besitraukiančiose šalys nesulaukę kompensacijų žmonės pasipiktinę ir tik Lietuva pratęsia karantiną.

Tai reiškia, kad, įrašo autorių nuomone, „koronaviruso projektas“ – karantinas.

Patikrinę išsiaiškinome, kad nė vienoje iš įvardintų valstybių karantinas nėra naikinamas. Visos pamažu švelnina karantino sąlygas, lygiai taip pat, kaip ir Lietuvoje.

Šveicarija

Remiantis šalies vyriausybės informacija, visuomeninio Šveicarijos transliuotojo tinklalapis anglų kalba swissinfo.ch gegužės 5 d. skelbė, kad dėl COVID-19 taikomi ribojimai yra švelninami, tačiau nepanaikinti.

Nuo balandžio 27 d. atidaryti grožio salonai, sodininkystės ir buitinių prekių parduotuvės. Gegužės 11 d. ketinama atidaryti pradinio ugdymo įstaigas, parduotuves, su tam tikrai apribojimais restoranus ir kitas vietas.

Birželio 8 d. tikimasi atidaryti kino teatrus, religinių susibūrimų vietas, leisti būriuotis žmonių grupėms iki 5 asmenų. Nurodoma, kad fizinės distancijos ir higienos priemonių laikytis gali tekti nenustatytą laiką. Veido kaukes rekomenduojama dėvėti negalint laikytis saugaus atstumo tarp žmonių.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Nėra aišku, kada bus galima leisti didesnius nei 1 tūkst. žmonių susibūrimus. Visa tai – dar balandį patvirtinto plano dalis.

Turkija

Tuo metu Turkijos naujienų agentūra „Anadolu Agency“ gegužės 4 d. pranešė, kad šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano nurodymu, šalies grįžimas į normalų gyvenimą vyks palaipsniui.

Prezidento teigimu, nereikėtų turėti iliuzijų, kad pavyks grįžti į normalią kasdienybę, o dalis apribojimų liks galioti ir toliau. Turkijos vadovas išskyrė veido kaukių dėvėjimą, fizinio atstumo laikymąsi ir apribojimus dideliems susibūrimams.

„Scanpix“ nuotr./Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
„Scanpix“ nuotr./Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas

Teigiama, kad apribojimai tikrai liks bent iki liepos pabaigos. Gegužės pabaigoje senjorams bus leista 4 valandoms išeiti pasivaikščioti į lauką, jaunuoliams iki 20 metų pasivaikščiojimams numatytas specialus laikas.

Kai kuriose šalies provincijose nuo pirmadienio panaikintas draudimas išvykti. Vis dėlto judėjimo laisvė sugrąžinta ne visiems šalies gyventojams.

Čekija ir Ukraina

Čekijos vyriausybė gegužės 1 d. taip pat skelbė karantiną pratęsianti bent iki 17-os mėnesio dienos. Nuo gegužės pradžios šalyje kai kuriems visuomenės nariams leista nedėvėti kaukių, pavyzdžiui, turintiems protinių sutrikimų, vaikams iki 7 metų, aktoriams ir dainininkams, televizijos laidų vedėjams.

„Scanpix“/AP nuotr./Artistų trupės „ Cirk La Putyka“ nariai linksmina gyventojus daugiabučių namų kvartale. Įvairiose šalyse menininkai rengia koncertus, pasirodymus šalia namų, kurių palikti žmonėms nerekomenduojama. Praha, Čekija.
„Scanpix“/AP nuotr./Artistų trupės „ Cirk La Putyka“ nariai linksmina gyventojus daugiabučių namų kvartale. Įvairiose šalyse menininkai rengia koncertus, pasirodymus šalia namų, kurių palikti žmonėms nerekomenduojama. Praha, Čekija.

Nuo mėnesio vidurio į mokyklas leista grįžti pradinukams ir paskutinių klasių moksleiviams, tačiau klasėse negali būti daugiau nei 15 žmonių.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ gegužės 4 d. pranešė, kad šalies vyriausybės sprendimu, karantinas yra pratęsiamas iki gegužės 22 d., tačiau nuo gegužės 11 d. leidžiama lankytis parkuose, grožio salonuose ir lauko kavinėse.

Lietuva

Panašios karantino sąlygų švelninimo priemonės taikomos ir Lietuvoje. Nuo balandžio vidurio Lietuvoje leista dirbti kai kurioms parduotuvėms, nuo balandžio 30 d. sušvelninti reikalavimai dėl privalomo kaukių dėvėjimo, atidarytos kai kurios prekybos vietos, atnaujinti kai kurie skrydžiai.

Gegužės 6 d. nusprendus pratęsti karantiną iki mėnesio galo, kartu buvo priimtos nuostatos dėl tolesnių atsivėrimo priemonių. Vyriausybė nusprendė, kad nuo gegužės 18 d. galima atsiverti vaikų darželiams, grožio salonams, pamažu atnaujinti veiklą odontologijos klinikoms.

Tuo pat metu bus leista su gydytojo leidimu lankyti ligonius, o vyrams dalyvauti gimdymuose. Tuo pat metu bus leidžiami nedideli renginiai lauke, o mėnesio gale – ir viduje.

15min vertinimu, įrašuose apie „koronaviruso projektą“ skleidžiama melaginga informacija, nes nė viena iš išvardintų valstybių karantino sąlygų nepanaikino. Dar daugiau, Lietuvoje, kaip ir Šveicarijoje, Turkijoje, Ukrainoje ar Čekijoje, karantino sąlygos yra pamažu švelninamos.

Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre, kuruojantis dezinformacijos valdymo klausimus, Mažvydas Kunevičius spaudos konferencijos metu trečiadienį teigė, kad nuo vasario pradžios Lietuvoje užfiksuoti 1036 klaidinančios informacijos atvejai, kuriais daugiausia buvo siekiama diskredituoti Lietuvoje priimamus sprendimus kovoje su koronavirusu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius