Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 21

Skelbia apie „vaistą nuo vėžio“, nors medžiaga gali tik papildyti gydymą

Tūkstančiai feisbuko vartotojų dalijasi žinia apie nereceptinį vaistą, neva gydantį nuo vėžio. Nors mokslininkai išties siekia nustatyti, ar aprašoma medžiaga gali padėti kovojant su klastinga liga, skelbti, neva tai yra „vaistas nuo vėžio“, nėra teisinga.
Asociatyvinė nuotr.
Asociatyvinė nuotr. / Pixabay.com nuotr.

„Dar iki galo nėra aišku, tačiau kovoje su vėžiu, tikriausiai, įvyko tikras stebuklas. JAV mokslininkai sukūrę vaistą nuo anemijos, tyrė šio vaisto šalutinį poveikį. Ir staiga, patys netikėdami, atrado, kad jų „vaikas“ nužudo ir vėžines ląsteles!“ – skelbiama tinklalapyje kitokiamedicina.lt.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos ištrauka
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos ištrauka

Tariamas vaistas nuo vėžio – ferumoksitolis, Jungtinėse Valstijose naudojamas intraveninis vaistas, skirtas anemija sergantiems žmonėms gydyti. Dažniausiai preparatas naudojamas asmenims, kuriems netinka geriamieji vaistai.

Feisbuke skelbiamoje publikacijoje, pateikiamoje ne itin rišlia lietuvių kalba, teigiama, kad preparate esančios geležies nanodalelės veikia vėžines ląsteles. Informacijoje yra krislas tiesos, tačiau esmė – iškraipyta.

Stanfordo universiteto tyrėjai 2016 m. išties netikėtai nustatė, kad pelėms suleidžiamas ferumoksitolis suaktyvina imuninę sistemą ir leidžia jai efektyviau kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.

Tyrimo metu autoriai analizavo tris grupes vėžiu sergančių graužikų. Viena grupė buvo gydoma chemoterapija su geležies nanodalelėmis, antroji – tik geležies nanodalelėmis, trečiajai gydymas nebuvo skirtas.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Nustatyta, kad nanodalelių gavusių pelių ląstelės su vėžinėmis ląstelėmis kovojo geriau, nei netaikant jokio gydymo. Tyrimo autoriai pažymi, kad tai galėtų reikšti, jog ferumoksitolis galėtų būti vertingas kovai su vėžių skirtos vaistų kombinacijos papildymas.

Tyrėjai niekur neteigė, kad preparatas gali pakeisti, pavyzdžiui, chemoterapiją ar kitus vėžio gydymui skirtus vaistus. Tyrimą atlikusiai mokslininkų grupei vadovavusi Standfordo profesorė Heike Daldrup-Link tikino, kad medžiaga galėtų padėti išoperavus auglį, kai organizmas yra per silpnas chemoterapijai.

Vėlesniais metais atlikti tyrimai taip pat rodė, kad preparatas gali turėti naudos leukemija sergantiems pacientams. Vis dėlto, tai ne „vaistas nuo vėžio“, o galimai pagalbinė priemonė, skirta naudoti kartu su augliams gydyti naudojamomis priemonėmis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaistai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaistai

Moksliniuose tyrimuose pažymima, kad dar trūksta tyrimų, kurie leistų vienareikšmiškai teigti apie preparato naudą. Tokio pobūdžio tyrimai neretai trunka dešimtmečius, todėl feisbuke skelbiamoje publikacijoje minimas preparatas nėra vaistas nuo vėžio.

Todėl, 15min vertinimu, feisbuke skelbiama publikacija yra iš dalies klaidinanti. Tiesa, kad ferumoksitolis turi potencialo padėti gydyti vėžį. Tačiau teiginiai, esą „sukurtas stebuklas“ ar tai, jog vaistinėje galima įsigyti nereceptinį vaistą nuo vėžio, neatitinka tikrovės.

Istorija apie preparatą mūsų šalies internetinėje erdvėje iškyla kone kasmet. Identišką tekstą su tomis pačiomis rašybos klaidomis radome ir kituose atsainiau turinio kokybę vertinančiuose tinklalapiuose.

Istorijos apie magiškus vaistus nuo mirtinų ligų neretai naudojamos ne siekiant informuoti, o išauginti tinklalapio lankytojų skaičių. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) įspėja, kad gydyti gali tik vaistai. Jei nurodoma, kad gaminys turi gydomųjų savybių, jis privalo būti registruotas kaip vaistinis preparatas. Taip pat patariama vengti stebuklingų preparatų, kurie žada greitus ir sunkiai įtikimus rezultatus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius