Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21

Skelbia, neva nuo COVID-19 nemirštama, tačiau tai nėra tiesa

Feisbuke ir „Youtube“ platformoje skelbiamas vaizdo įrašas, kuriame teigiama, esą koronavirusas nėra mirtinas. Manipuliuojant prieš 3 mėnesius ištartais akademiko žodžiais kuriamas su realybe prasilenkiantis vaizdas.
Gydytojas, kovojantis su koronavirusu
Gydytojas, kovojantis su koronavirusu / 123RF.com nuotr.

Korona, pasirodo, nėra mirtina. Visa tai – melas. Mes apie tai kalbėjome. Kad tai yra melas, kad tai yra apgaulė, kad tai yra tiek farmacijos industrijos, tiek vyriausybių vykdomi sukčiavimai. Bet dabar [...] teismo medicinos ekspertas patvirtina, kad nemirė nei vienas žmogus Hamburge“, – tvirtina įrašo autorius Darius Overlingas.

15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo
15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo

Vis dėlto dalį citatoje išsakytų žodžių turinio kūrėjas galėtų pritaikyti savo paties išsakytoms mintims, nes teiginys, kad koronaviruso infekcija nesukelia mirties – klaidingas, o 15min jau ne kartą rašė apie panašias sąmokslo teorijas.

D.Overlingo vaizdo įrašas remiasi Klauso Püschelio, Hamburgo teismo medicinos vyriausiojo gydytojo, atlikusio mirusiųjų nuo COVID-19 skrodimus, teiginiais.

Correctiv.org faktų tikrintojai pastebi, kad teiginiai, esą K.Püschelis COVID-19 nelaiko mirtina liga, remiasi gydytojo interviu Vokietijos Hamburgo miesto leidiniams „Hamburger Abenblatt“ ir „Hamburger Morgenpost“, publikuotais dar balandžio pradžioje.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Tuomet medikas teigė, kad aukoms atlikus skrodimus nebuvo nustatyta atvejų, kad bent jau Hamburge nuo COVID-19 mirtų visiškai sveiki žmonės. Tačiau tai toli gražu nėra tapatu teiginiui „korona nėra mirtina“.

Tuo metu Vokietijoje pradėjus sklisti teiginiams, esą K.Püschelis pareiškė, kad sveiki žmonės niekada nemiršta nuo COVID-19, Hamburgo-Ependorfo universitetinis medicinos centras, kuriame medikas dirba, išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad mediko žodžiai buvo panaudoti ištraukus juos iš konteksto.

Tiesa, kad K.Püschelis laikėsi švelnesnės pozicijos COVID-19 mirtingumo atžvilgiu ir daugiau rizikos įžvelgė vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau medikas neteigė, kad liga nėra mirtina.

Sveikatos apsaugos ministerija liepos 20 d. pranešė, kad per praėjusią parą šalyje patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, 4 iš jų yra įvežtiniai. Sergančiųjų liga – 254. Iš viso Lietuvoje koronavirusas buvo nustatytas 1947 žmonėms, iš jų 1601 – pasveiko. 80 žmonių Lietuvoje COVID-19 atėmė gyvybę.

VIDEO: Infodemijos simptomai: klaidinančios teorijos apie COVID-19

Skaičiuojama, kad visame pasaulyje užregistruota 14,6 mln. COVID-19 atvejų, 8,7 mln. žmonių pasveiko, beveik 610 tūkst. mirė.

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius