Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 01

Skelbiami NSGK tyrimo išvadų priedai: įvardytos politikams įtaką dariusios devynios verslo grupės

Trečiadienį patvirtinęs tyrimo dėl politikų ir verslo ryšių išvadas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) penktadienį skelbia išvadų priedus. Juose komiteto iš Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gauti dokumentai bei komitete apklaustų asmenų liudijimų protokolai.
Skelbiami NSGK tyrimo išvadų priedai
Skelbiami NSGK tyrimo išvadų priedai / 15min nuotr.

Kartu komitetas skelbia ir gautas schemas, rodančias ryšius tarp politikų ir verslininkų. Tiesa, jose neminimi konkretūs įmonių ir partijų pavadinimai, todėl ne visuomet pavyksta atpažinti, apie kurias konkrečiai politines jėgas kalbama.

Taip pat skelbiama paties komiteto sudaryta schema, kurioje minimos visos verslo grupės, apie kurias komitetas gavo duomenų. Tiesa, neslepiama, kad šioje schemoje metai gali būti nurodyti netiksliai.

15min nuotr./NSGK tyrimo išvadų priedai: Verslo ir politikų ryšių schemos
15min nuotr./NSGK tyrimo išvadų priedai: Verslo ir politikų ryšių schemos

Schemoje minimos įmonės „Avia Baltica“, „Rubicon group“/Icor, „Vikonda“, „Dujotekana“, „Nukem Technologies“, „Vilniaus prekyba“, „Arvi“, „Lietuvos rytas“ ir „MG Baltic“.

Nurodoma, kad visi šie verslo subjektai bandė daryti įtaką įstatymų leidžiamajai ir vykdomajai valdžioms bei savivaldai.

NSGK pirmininkas Vytautas Bakas dar trečiadienį specialioje 15min laidoje tyrimo išvadoms aptarti sakė, kad paviešintuose dokumentuose bus minimi ne tik tie verslo subjektai, kurie jau paminėti išvadose. Pastarosiose daugiausia dėmesio skirta „MG Baltic“, „Rosatom“ ir „Vilniaus prekybai“.

„Yra dalis išslaptintoje informacijoje ir apie kitas verslo grupes“, – teigė V.Bakas.

Tačiau, anot jo, komitetas nustatė, kad „MG Baltic“ įtaka buvo svarbiausia.

Kaip jau skelbta, Tyrimo išvadose labiausiai kliūva koncernui „MG Baltic“ ir rusiškai bendrovei „Rosatom“. Abi šios įmonės vadinamos grėsme Lietuvos nacionaliniam saugumui ir turinčiomis bendrų tikslų Ignalinos atominės elektrinės uždarymo procese.

Taip pat minima „Vilniaus prekyba“, neįvardijant pavadinimų aprašoma neteisėta žiniasklaidos grupių veikla, politinių partijų bandymai apeiti finansavimo barjerus steigiant, darant neteisėtus susitarimus su neįvardijamomis verslo grupėmis.

Tyrimo priedus galite rasti čia.

Pildoma

VIDEO: Svarbiausios verslo įtaką politikams tyrusio Seimo komiteto išvados
VIDEO: 15min studijoje – speciali laida apie NSGK tyrimo išvadas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius