-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skiepų priešininkai neužtruko: Gintaro Zdebskio mirtį susiejo su COVID-19 vakcinomis

Nepraėjus nė dienai, kai buvo paskelbta, kad Anapilin iškeliavo dainų autorius Gintaras Zdebskis, internete pasirodė svarstymų, esą vyrą pakirto COVID-19 vakcinos. Jis pats prieš pustrečių metų viešai skelbė pasiskiepijęs nuo koronaviruso, tačiau po abiejų dozių jautęsis itin prastai, todėl prisipažino, kad, jei atsuktų laiką atgal, to nebedarytų. Medikamentų priežiūros tarnyba teigia, kad iki šiol nepatvirtinta nė viena mirtis nuo šių vakcinų.
Gintaras Zdebskis
Gintaras Zdebskis / „Lietaus“ nuotr.

Net jei prielaida apie G.Zdebskio mirties sąsają su skiepais nuo COVID-19 būtų teisinga, taip greitai to patvirtinti nebūtų įmanoma. Mat kiekvienas atvejis vertinamas individualiai, aiškinamasi, ar tikrai yra priežastinis ryšys. Be to, nepageidaujami šalutiniai poveikiai į vakcinas paprastai pasireiškia netrukus po pasiskiepijimo, o ne praėjus porai metų.

Po skiepų jautėsi prastai, bet užpernai

Naktį iš antradienio į trečiadienį, praėjus kelioms valandoms po liūdnos žinios, „Facebook“ pasirodė ne vienas įrašas, kuriuo žinomo kūrėjo mirtis netiesiogiai susieta su vakcinomis.

„Žmogus, kuris nebijojo skiepų. Ilsėkis ramybėje...“, – netrukus po vidurnakčio pasidalijęs vienu velionio įrašu šiame socialiniame tinkle, pridėjo kitas jo vartotojas.

Įrašas G.Zdebskio paskyroje pasirodė 2021 m. lapkritį.

„Sekmadienio pozityvas, – tuomet rašė jis. – Nemanau, kad tai – esminė nesiskiepijimo priežastis, bet kad viena iš jų – dantį duodu išmušt.

Tai va, parašiau prieš gerą pusmetį vienai iš buvusių radijo info reikalų kolegių klausimą: kiek galima n-iolika kartų per dieną žinias pradėti C19 skaičiais „užsikrėtė – serga – mirė“? Nebeįmanoma įsijungti.

Tai nuoširdus atsakymas – o bet tačiau, taigi visiems labai įdomu, mūsų nuomone. O kad vyresnio amžiaus ir ne tik žmonės jau panikoje – jiems, blt, dzin. Po to stebisi – ale tai va kiek nenori skiepytis! Tai paklauskit žmonių, kuriuos vaikystėje stipriai išgąsdino šuo, ar jie labai myli keturkojus?

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš šio įrašo buvo padaryta prielaida, esą Gintarą Zdebskį galėjo pakirsti skiepai nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš šio įrašo buvo padaryta prielaida, esą Gintarą Zdebskį galėjo pakirsti skiepai nuo COVID-19

Politikai su savo ekspertų grupėmis, tarp kurių virusologų panašiai tiek, kiek ir LT milijardierių, turėtų klausti psichologų ir psichiatrų (su sąlyga, kad jie ne slušniai), kur slypi psichologinės priežastys, užuot vartę LR Konstituciją aukštyn kojomis ir užsiiminėję falometrijos seansais.“

Netrukus dar vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo kitu vyro įrašu ir dar jį pacitavo: „Jei galėčiau atsukti laiką – kol kas nuo C19 skiepo susilaikyčiau.“

„Nesu antivakseris. Pasiskiepijau 3 skiepus nuo erkinio encefalito, kiekvienais metais nuo gripo ir pneumokoko, – 2021 m. liepą pasakojo G.Zdebskis. – Šiais metais – „Pfizer“ 2 vakcinom kartu su artimais šeimos nariais. Dėl ramybės.

Kokie rezultatai? Jei nuo kitų skiepų savijauta nekito, nuo „Pfizer“ abu kartus min po 3 dienas nekilau iš lovos. Tai viena.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš šio įrašo buvo padaryta prielaida, esą Gintarą Zdebskį galėjo pakirsti skiepai nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš šio įrašo buvo padaryta prielaida, esą Gintarą Zdebskį galėjo pakirsti skiepai nuo COVID-19

Antra – dvi garbaus amžiaus senjoros iškart po skiepo jautėsi neblogai, tačiau mėnesio bėgyje tarsi burtų lazdele mostelėjus ženkliai suprastėjo atmintis ir orientacija.

Išvada: vakcina iki galo neištirta ir turi trūkumų. Mokslui taip pat reikia laiko. Ir („SpaceX“ bei kitų įmonių įkūrėjas Elonas) Muskas, ir Brensonas („Virgin Group“ įkūrėjas Richardas Bransonas), ir („Amazon“ įkūrėjas Jeffas) Bezosas metų metus tobulino savo raketas, atliko dešimtis nepilotuojamų bandomųjų skrydžių, kol galų gale susodino žmones.

C19 turime reikalų ne su mechanika ir IT technologijomis, bet su žymiai sudėtingesniu dariniu – gyvo žmogaus organizmu. Ačiū už dėmesį. Jei galėčiau atsukti laiką – kol kas nuo C19 skiepo susilaikyčiau. Nepaisant galimų skaudžių pasekmių (veiklos stabdymas, judėjimo galimybės ir t.t.)“.

Šis tekstas tuomet sulaukė 150 komentarų ir beveik 480 reakcijų, juo pasidalijo 130 žmonių (kai kurie – jau po autoriaus mirties).

Atkreipė dėmesį ir į pareigūnės netektį

Kaip rodo G.Zdebskio įrašas „Facebook“, jis tikrai buvo pasiskiepijęs nuo COVID-19, nors vėliau prisipažino šias vakcinas vertinantis skeptiškai.

Tačiau prielaidos, kad 1960 m. gimusio vyro gyvybę nusinešė šie skiepai, yra nepagrįstos.

Apie daugybės lietuviškų hitų autoriaus, buvusio ilgamečio radijo stoties „Lietus“ vadovo mirtį pranešta antradienio vakarą.

Taip pat skaitykite: Mirė Gintaras Zdebskis – ilgametis radijo stoties „Lietus“ vadovas, dainų autorius

Skaudžią žinią paskelbė radijo stotis „Lietus“. „Šiandien mus pasiekė liūdna žinia. Netekome G.Zdebskio – ilgamečio radijo stoties „Lietus“ vadovo“, – taip buvo parašyta jos paskyroje „Facebook“.

Nei mirties priežastis, nei daugiau detalių apie vyro sveikatos būklę nenurodyta.

Beje, komentaruose po G.Zdebskio įrašais pasirodė ir nuoroda į pranešimą apie Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnės mirtį.

Taip pat skaitykite: Po sunkios ligos mirė Klaipėdos rajono bendruomenės pareigūnė

Ši žinia taip pat nepagrįstai susieta su vakcinomis. 45-erių moters gyvybę nusinešė sunki liga.

Nė viena mirtis nepatvirtinta

Kad G.Zdebskio gyvybė būtų nutrūkusi dėl skiepų, nepatvirtino ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), kuri registruoja nepageidaujamas reakcijas (įskaitas ir mirtis) į medikamentus.

„Per visą vakcinacijos laikotarpį esame gavę 35 pranešimus apie žmonių mirtis po pasiskiepijimo COVID-19 vakcinomis, tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas“, – portalui 15min nurodė tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

Tokie patys skaičiai pateikiami jau seniai, reiškia, žmonės nebesieja artimųjų mirčių su skiepais, bent jau dėl to oficialiai nesiskundžia.

Be to, kiekvienas pranešimas turi būti tiriamas individualiai pagal tam tikrus kriterijus, tad taip greitai įvertinti, kad žmogus mirė būtent dėl pasiskiepijimo, negalima.

„Vien fakto, kad žmogus buvo pasiskiepijęs ir jį ištiko mirtis, nepakanka priežastiniam ryšiui pagrįsti“, – pabrėžė pašnekovė.

Tyrimo metu aiškinamasi, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.

15min verdiktas: trūksta konteksto. G.Zdebskio mirties priežastis viešai nepaskelbta. Vaistų kontrolės tarnyba teigia, kad iki šiol nebuvo patvirtinta nė viena mirtis nuo COVID-19 vakcinų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius