-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 31

Skiepus nuo COVID-19 gavo tik mažiau kaip pusė senjorų, eilėje laukia policininkai, o nuotoliu dirbantys dėstytojai jau skiepijami: kodėl?

Lietuvoje nuo COVID-19 paskiepyti dar ne visi senjorai, kai kurių pareigūnų ar muitininkų, darbe turinčių daug kontaktų, eilė skiepytis dar neatėjo, o šalyje jau skiepijami dėstytojai bei kiti aukštųjų mokyklų bendruomenės nariai, dirbantys nuotoliniu būdu. Jų atstovai viliasi, kad prioriteto tvarka bus skiepijami ir studentai, o tai galbūt leis visiems sugrįžti prie kontaktinio darbo.
Vakcina
Vakcina / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sprendimą dėl abiturientų, dėstytojų ir kitų švietimo sistemos darbuotojų skiepijimo prioritetine tvarka Vyriausybė priėmė kovo 24-ąją.

Paskui sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pataisė įsakymą dėl prioritetinių grupių skiepijimo.

Pagal jį, švietimo bendruomenės nariai turi būti skiepijami vėliau nei 65 metų amžiaus ir vyresni asmenys, bet anksčiau nei tie, kurie vykdo gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, pavyzdžiui, ugniagesiai, policininkai, muitininkai.

Taip pat – anksčiau nei jaunesni kaip 65 metų asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, šiuo metu paskiepyta kiek mažiau nei pusė visų senjorų:

  • vyresnių nei 80 metų: 22,7 proc. paskiepyta du kartus, 16,9 proc. – vieną kartą;

  • 70–79 metų: 11,4 proc. paskiepyta du kartus, 30,3 – vieną kartą;

  • 60–69 metų: 7,4 proc. paskiepyta du kartus, 11,9 proc. vieną kartą.

Sauliaus Žiūros nuotr./Skiepijasi senjorai
Sauliaus Žiūros nuotr./Skiepijasi senjorai

„Užsibrėžtas tikslas yra paskiepyti bent 70 proc. šalies gyventojų, panašaus rodiklio tikimasi ir vyresnio amžiaus žmonių grupėje“, – nurodė SAM.

Skiepijimo tempai savivaldybėse skiriasi

Jeigu nepaskiepyti visi ar bent didžioji dalis senjorų, kodėl galima pereiti prie švietimo sistemos darbuotojų bei abiturientų skiepijimo?

Ministerija nurodė, kad taip nutinka, kai senjorai atsisako skiepytis jiems pasiūlyta vakcina.

Kai senjorų grupėje sumažėja aktyvumas, skiepijančios įstaigos gali kviesti žemiau esančios grupės asmenis.

„Senjorai, kaip ir kiti asmenys, gali rinktis vakciną. Todėl jei siūlomu metu vakcinavimo centre nėra senjoro pageidaujamos vakcinos – jis nėra skiepijamas, o laukia kitos vakcinos pristatymo. Kai senjorų grupėje sumažėja aktyvumas, skiepijančios įstaigos gali kviesti žemiau esančios grupės asmenis“, – teigiama atsakyme 15min.

Be to, ministerija pažymėjo, jog savivaldybės skiepija skirtingu tempu:

„Savivaldybių vakcinavimo tempai yra skirtingi. Jei savivaldybė greičiau suskiepija vieną prioritetinę grupę, ji gali pareiti prie žemiau esančios prioritetinės grupės.“

Paklausus, kodėl švietimo sistemos darbuotojus nuspręsta išskirti ir paskiepyti anksčiau, SAM teigė, jog to reikia norint grįžti prie mokymosi klasėse ir auditorijose.

„Švietimo darbuotojai buvo įtraukti į prioritetinių grupių sąrašą siekiant greičiau grįžti prie kontaktinio ugdymo“, – rašoma atsakyme.

I.Šimonytė: skiepijimo eilė pakeista dėl abiturientų

Panašią priežastį įvardijo ir premjerė Ingrida Šimonytė. Pasak jos, prioritetinių grupių sąrašas buvo pakeistas tam, kad būtų paskiepyti abiturientai, o kartu ir jų mokytojai, ir visi jie galėtų sugrįžti į klases.

„Tikimės, kad abiturientų mokytojai labai greitai galės pradėti dirbti kontaktiniu būdu. Iš esmės dėl abiturientų mokytojų ta eilė labiausiai ir buvo pakeista – tam, kad abiturientai galėtų grįžti“, – Seime žurnalistams komentavo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Siekiant išvengti nesklandumų, pasak premjerės, į sąrašą įtraukti visi darbuotojai, o ne tik tie, kurie moko abiturientus.

„Geriausia institucijas paskiepyti didmena, visus iš karto, kad nereikėtų aiškintis, kas turi teisę, kas neturi teisės“, – teigė I.Šimonytė.

Ji pažymėjo, kad greitu metu bus pradėti skiepyti ir pareigūnai, šis klausimas esą sprendžiamas.

Klausimas dėl pareigūnų yra sprendžiamas ir manau, kad jie taip pat bus artimiausiu metu pradėti skiepyti.

„Klausimas dėl pareigūnų yra sprendžiamas ir manau, kad jie taip pat bus artimiausiu metu pradėti skiepyti, nes nuo šios savaitės pradedame gauti tikrai didelius kiekius vakcinų. Ir jau dabar turbūt didesnis iššūkis taps ne kas kur yra prioriteto eilėje, bet kaip spėti, kaip įmanoma greičiau vakcinų per įmanomai trumpiausią laikotarpį suskiepyti“, – teigė I.Šimonytė.

KTU iš pradžių planuoja paskiepyti 1000 darbuotojų

Skiepytis nuo COVID-19 greitu metu pradės Kauno technologijos universiteto (KTU) dėstytojai ir darbuotojai.

„Šiandien visi KTU dėstytojai ir darbuotojai jau yra pakviesti registruotis į skiepijimo sąrašą – praėjusią savaitę išsiuntėme jiems kvietimą el.paštu“, – 15min antradienį komentavo KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

KTU nuotr./KTU
KTU nuotr./KTU

Jis teigė, kad pirmąjį skiepijimui kviečiamų įstaigos bendruomenės narių sąrašą Kauno miesto poliklinikai KTU turėtų atiduoti antradienį vakare.

„Planuojame, kad šioje grupėje bus apie 1000 žmonių – tokius skaičius teikėme gruodžio mėnesį, renkant duomenis Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai“, – dėstė M.Lapinskas.

Į sąrašą, anot jo, bus įtraukti darbuotojai, kurie turi daug kontaktų – dėstytojai, aptarnaujantis personalas.

O kada jie tiksliai bus paskiepyti, neaišku.

Kada ši pirmoji grupė bus pakviesta skiepytis – nebepriklausys nuo mūsų.

„Kada ši pirmoji grupė bus pakviesta skiepytis – nebepriklausys nuo mūsų“, – tikino M.Lapinskas.

Nori grįžti prie kontaktinio darbo

Pagrindinis KTU tikslas – kuo greičiau paskiepyti visus darbuotojus – 2031 žmogų, teigė jis.

Bet kol kas nežinia, ar tai leis sugrįžti prie kontaktinio darbo.

„Dabar dar sunku atsakyti į klausimą, kaip vyks tiesioginės paskaitos su paskiepytais dėstytojais ir neskiepytais studentais – lauksime ministerijos rekomendacijų“, – tikino KTU atstovas.

Mindaugo Kavaliausko nuotr./Paskaita
Mindaugo Kavaliausko nuotr./Paskaita

Jis reiškė viltį, kad studentai taip pat bus skiepijami prioritetine tvarka: „Norime kuo greičiau grįžti prie tiesioginių paskaitų, tad paskiepijus dėstytojus ir darbuotojus, planuojame pradėti skiepyti ir mūsų studentus. Tikimės, kad jie taip pat bus įvardyti kaip prioritetinė vakcinavimo grupė.“

M.Lapinskas dėkojo Kauno miesto savivaldybei, sukūrusiai svetainę, kurioje galima užsiregistruoti vakcinacijai.

„Tai pavyzdys, kaip turėtų būti planuojamas vakcinavimas“, – pažymėjo jis.

Pirmą skiepą jau gavo 70 proc. VDU darbuotojų

Pasiskiepyti jau buvo pakviesti ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojai bei kiti darbuotojai. Iš daugiau kaip 1 tūkstančio jų, 70 proc. tai ir padarė.

„Pirmadienį pasiskiepijo apie 70 proc. darbuotojų, dalis skiepysis vėliau dėl įvairiausių asmeninių priežasčių.

Pirmadienį nespėjusių pasiskiepyti, nes laiku nepateikė duomenų ar persigalvojo, duomenis pateiksime artimiausiomis dienomis“, – 15min komentavo VDU studijų prorektorė Simona Pilkienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytauto Didžiojo universitetas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytauto Didžiojo universitetas

Nenorinčiųjų skiepytis, pasak jos, nedaug: „Kaip ir bet kurioje bendruomenėje yra visokių nuomonių ir požiūrių, bet tai yra nedidelė dalis.“

S.Pilkienė dvejojo, ar paskiepijus dėstytojus pavyks sugrįžti prie kontaktinio darbo.

„Dėl visuotinio grįžimo į auditorijas kol kas spręsti dar sunku. Antra vakcinos doze darbuotojai bus skiepijami tik birželio pabaigoje“, – teigė ji.

Prašo prioriteto tvarka skiepyti bent dalį studentų

VDU atstovė taip pat, kaip ir atstovas iš KTU, reiškė viltį, kad prioritetine tvarka greitu metu galės pasiskiepyti studentai ar bent dalis jų.

„Labai rūpi mūsų baigiamųjų kursų studentai bei tie asmenys, kurių studijos reikalauja praktinių užsiėmimų. Užtikrinant studentų saugumą, planuojami individualūs praktiniai užsiėmimai baigiamųjų kursų studentams, kurių studijų baigimui būtinas kontaktas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai esame pateikę prašymą į prioritetinę vakcinavimo grupę įtraukti pedagogikos studijų studentus, kurie privalo atlikti praktikas švietimo įstaigose.

Jei skiepijami abiturientai, galbūt ateis eilė ir universitetų baigiamųjų kursų studentams.

Jei skiepijami abiturientai, galbūt ateis eilė ir universitetų baigiamųjų kursų studentams, nes jiems taip pat labai svarbu užbaigti studijas“, – svarstė VDU studijų prorektorė.

VU tikisi, kad vakcinacija greitu metu startuos

Vilniaus universiteto (VU) darbuotojai kvietimų pasiskiepyti dar laukia.

„VU darbuotojų vakcinavimas galės prasidėti vos tik Vilniaus miesto savivaldybė ir sveikatos priežiūros įstaigos suteiks tokią galimybę. Tikimės proceso pradžios artimiausiomis dienomis“, – 15min komentavo šios aukštosios mokyklos Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Ervinas Spūdys.

„Skiepytis palaipsniui bus kviečiami visi VU darbuotojai“, – pridūrė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Paklaustas, ar paskiepijus dėstytojus VU sieks grįžti prie kontaktinio darbo su studentais, E.Spūdys teigė, kad to norėtų, tačiau kol kas planuojama ir toliau dirbti nuotoliniu būdu.

„Į kontaktinį studijų procesą norėtume sugrįžti kaip įmanoma greičiau, tačiau šiuo metu visas studijų veiklas numatyta vykdyti nuotoliniu būdu bent iki gegužės 1 d.“, – tikino įstaigos atstovas.

Galimi keli diplomų įteikimo švenčių scenarijai

15min taip pat pasidomėjo, kaip aukštosios mokyklos ketina organizuoti diplomų įteikimo šventas.

VU, pasak E.Spūdžio, tam turi du scenarijus – su gyva ceremonija arba nuotoline.

„Diplomų teikimo šventėms esame pasirengę vykdyti du scenarijus priklausomai nuo epidemiologinės padėties bei vakcinavimo tempo.

Džiaugtumėmės, jeigu galėtume suorganizuoti gyvą diplomų teikimo šventę atvirose erdvėse.

Džiaugtumėmės, jeigu galėtume suorganizuoti gyvą diplomų teikimo šventę atvirose erdvėse, kaip ir praėjusią vasarą laikantis ypatingų saugumo reikalavimų, tačiau negalime atmesti ir virtualios nuotolinės ceremonijos galimybės, kokią vykdėme žiemą“, – komentavo jis.

VDU taip pat nurodė, jog galimi keli keliai.

„Turime kelis scenarijus, bet priklausys nuo tuo metu galiojančių karantino reikalavimų ir operacijų vadovo sprendimų“, – teigė VDU studijų prorektorė S.Pilkienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Diplomas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Diplomas

KTU tiek diplomų gynimus, tiek įteikimo šventę planuoja organizuoti nuotoliniu būdu.

„Tikrai nenorime rizikuoti savo studentų sveikata, tad šiemet viską planuojame daryti nuotoliniu būdu“, – tikino aukštosios mokyklos atstovas žiniasklaidai M.Lapinskas.

Tebesitęsiant COVID-19 pandemijai, aukštosios mokyklos mokymąsi organizuoja nuotoliniu būdu.

Kol kas taip dirba ir abiturientai, bet tikimasi juos sugrąžinti į klases, kai tik jie bus paskiepyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius