Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 21

Skylėta pabėgėlių atranka – į Lietuvą atvežtas ir narkomanas, ir ekonominiai migrantai

Nors teigiama, kad į mūsų šalį atvežami pabėgėliai iš karo zonos yra kruopščiai atrenkami, panašu, kad ši atranka labai skylėta. Kartu su pabėgėlių šeimomis Į Lietuvą pakliuvo ir narkomanas, kuriam prireikė skubios pagalbos, o viena irakiečių šeima, dar kartą ją patikrinus, bus deportuota atgal.
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Informacija apie nevykusią atranką slėpta esą nenorint sudirginti ir taip skeptiškai pabėgėlių atžvilgiu nusiteikusios visuomenės, teigia TV3 „Žinios“.

Į Lietuvą atvežti 174 pabėgėliai, kurie, kaip teigta anksčiau, kruopščiai atrinkti, patikrinti ir jokios grėsmės nekelia. Tačiau TV3 šaltinių žiniomis, tikroji padėtis už aptverto Ruklos pabėgėlių centro sienų ir Vidaus reikalų ministerijoje buvo kruopščiai slepiama. Kartu su pabėgėlių srautu atvežtas ir narkomanas, kuriam perdozavus, įtariama pačiame pabėgėlių centre, teko kviesti skubią pagalbą.

Dar kartą patikrinus informaciją apie atvežtą septynių irakiečių šeimą, nuspręsta jai nesuteikti pabėgėlių statuso. Oficialiai – dėl to, kad jie pabėgo ne iš karo zonos.

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas, komentuodamas šį atvejį, paminėjo, kad didžiausia bėda yra su ligos istorijomis ir ligos kortelėmis. Todėl esą neišvengiamai gali būti taip, kad atsivešime žmonių, apie kuriuos nežinome, kokiomis ligomis jie sirgę ir galbūt kokiomis serga.

Dėl skylėtos sistemos galime atsivežti ne tik narkomanų ar rimtomis ligomis sergančių pabėgėlių, teigia TV3 „Žinios“. Dar kartą patikrinus informaciją apie atvežtą septynių irakiečių šeimą, nuspręsta jai nesuteikti pabėgėlių statuso. Oficialiai – dėl to, kad jie pabėgo ne iš karo zonos. Tai ekonominiai emigrantai, ieškoję geresnio gyvenimo. TV3 šaltinių teigimu, priežasčių galėjo būti ir rimtesnių, tačiau jos neatskleidžiamos.

„Jie yra iš Irako atvykę, bet norėčiau, kad vis tik dėl motyvų ir priežasčių pakomentuotų migracijos specialistai. Mes į šį procesą nesikišame“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Taigi deportuoti teks pabėgėlius, kuriuos pati Lietuva atrinko ir atsivežė į šalį. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, atsakinga už pabėgėlių integraciją, aiškina, kad papildomos atrankos neatlieka. Specialistams tenka dirbti su tais žmonėmis, kurie čia atvežti. Nesvarbu, ar tai narkomanai, ar net pavojingesni pabėgėliai.

„Mes turime tuos pabėgėlius, kurie yra perkelti. Mes jau neanalizuojame, žmogus geras ar blogas. Tiesiog žinome, ką turime daryti, ir vykdome integracines programas, kurios yra numatytos“, – teigė A.Šešelgis.

Vidaus reikalų ministras tikina, kad nors sistema turi spragų, grėsmės tai nekelia. Paklaustas, jei galėjome atsivežti narkomaną, gal ir sprogdintojų atsivežėme, T.Žilinskas tikino, kad tai nepalyginami dalykai – ligos istotrija ir terorizmas ar nusikaltėliai. „Saugumo prasme mes tikrai padarome viską, kas įmanoma. Tiek dirbant su partneriais, tiek tikrinant visas įmanomas duomenų bazes“, – teigė TV3 „Žinių“ pašnekovas. Pasak jo, informacija nėra slepiama, esą jis pats tik neseniai sužinojo apie pabėgėlį, įjunkusį į narkotikus.

„Atranka nėra absoliutus garantas nuo visų grėsmių. O kad grėsmės būtų mažesnės, tam reikalingos, be abejo, investicijos jas mažinant. Tai ir mūsų saugumo, ir policijos galimybės“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas.

Jo teigimu, mes nepasiruošę priimti tokio skaičiaus pabėgėlių. „Netgi tūkstantį žmonių mums labai sunku „suvirškinti“. Juolab kad žinome nemenkos dalies visuomenės nuostatas“, – teigė politikas.

Lietuva iki kitų metų pabaigos įsipareigojusi priimti 1 105 pabėgėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius