Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 14

Smūgis mokytojų protestą nuvertinusiam premjerui: streikuos ir jo mokykla

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pradėtas neterminuotas mokytojų streikas plečiasi. Lapkričio 12 dieną streiką pradėjo šešios mokyklos. Antradienį prie jų prisijungė dar šešios ugdymo įstaigos, o nuo lapkričio 23 d. tokių mokyklų gali būti jau net 80.
S.Skvernelis Ir V.Makūnas Domeikavos gimnazijoje
S.Skvernelis Ir V.Makūnas Domeikavos gimnazijoje / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

LŠPDS teigia, kad streiką rengti privertė valdžios nenoras derybų keliu spręsti problemų dėl mokytojus žeminančios naujos darbo apmokėjimo sistemos, kuri įgyvendinama chaotiškai jai tinkamai nepasirengus.

Dėl to, jų teigimu, mokyklose jau trečias mėnuo tvyro chaosas ir nežinomybė, bendruomenės supriešintos, o visa tai žlugdo ugdymo procesą.

„Švietimo ir mokslo ministerija dar vis neketina taisyti savo klaidų, o planuoja keliones po Lietuvą į streikuojančias mokyklas aiškintis situacijos.

Matant tai, kad jau dabar yra 79 švietimo įstaigos, kurios jungiasi į streiką ir kiekvieną dieną jų skaičius vis auga, švietimo ir mokslo ministeriją tikslinga būtų pervadinti ne tik į sporto, bet ir į turizmo ministeriją“, – ironiškai situaciją komentavo LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.

Direktorius streiko nepalaiko, bet pamokos nebevyks

Ketvirtadienį prie streiko prisijungs ir Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos mokytojai.

15min susisiekus su šios gimnazijos direktoriumi Vilhelmu Petkevičiumi, šis pripažino, kad nuo rytojaus pamokos gimnazijoje nevyks. Pats direktorius streiko atžvilgiu buvo nusiteikęs skeptiškai.

„Taip, aš iš Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko gavau tokį pranešimą“, – streiko faktą patvirtino V.Petkevičius.

„Ne, tikrai aš jo nepalaikau. Bet taip, yra mokytojų, kurie priklauso gerbiamo A.Navicko profesinei sąjungai“, – teigė Rygiškių Jono gimnazijos direktorius.

Paklaustas apie streikuojančių mokytojų motyvus, direktorius buvo lakoniškas: „Jie nepatenkinti tuo, ką ir traktuoja gerbiamas A.Navickas“. Jis pabrėžė, kad streikas yra pati drastiškiausia priemonė ir reikėtų tokias problemas spręsti dialogo, susitarimo būdu.

Premjeras streikui priežasčių nemato

Rygiškių Jono gimnaziją, tuomet besivadinusią Jono Jablonskio vardu, yra baigęs ir premjeras Saulius Skvernelis.

Vertindamas mokytojų streikus premjeras laikosi itin skeptiškos pozicijos, o jo pasisakymas apie mokytojų „laisvo laiko turėjimą“ sukėlė pasipiktinimą viešojoje erdvėje.

„Tikrai galiu pakartoti, kad nematau pagrindo streikuoti. Pasižiūrėjus į kelių mokyklų, kurios streikuoja, darbo užmokesčio augimo vidurkius, jie tikrai padidėjo nuo 45 iki beveik 200 eurų. Tikrai kyla klausimas, dėl ko streikuojama“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Turėti gana daug laisvo laiko ir gauti tūkstančio eurų atlyginimą... tokios galimybės tikrai nėra. Etatinis apmokėjimas atskleidė begalę trūkumų, kurie buvo mūsų švietimo sistemoje“, – tikino premjeras.

Rygiškių Jono gimnazijoje, oficialiai skelbiamais duomenimis, mokytojų atlyginimų vidurkis nesiekia 1000 eurų, nors, palyginti su pavasariu, keliolika eurų padidėjo.

Savo gimnazijai dėkojo už tai, kuo tapo

2017 metų gegužės mėnesį S.Skvernelis pasidalino „Facebook“ įrašu, kuriame pasidžiaugė apsilankymu savo gimnazijoje, tuomet šventusioje 150 metų jubiliejų.

„Buvo gera vėl grįžti į Mokyklą, kurioje praleidau nuostabius metus, susitikti su legendiniais – ne per skambu – gimnazijos Mokytojais, klasės Auklėtoja ir, žinoma, šauniausiais pasaulyje klasiokais. Neįmanoma be jaudulio klausyti 1947 metų absolventų kalbų. Klausyti žmonių, kurie Mokyklą baigė prieš 70 metų!

Dėkoju Mokyklai ir Mokytojams. Tai, kokiu žmogumi tapau – didžiulis jų indėlis. Ačiū dabartinei gimnazijos bendruomenei: ta ypatinga Mokyklos dvasia išlikusi, ji gyva, o mokiniai, sukūrę jubiliejui koncertą – tiesiog NEREALŪS! Patys šauniausi.

Su Jubiliejumi, jablonskiečiai ir rygiškiečiai!“ – dalydamasis nuotrauka socialiniuose tinkluose rašė premjeras.

2016 metų rugsėjo 1-ąją, dar prieš laimėtus Seimo rinkimus, premjeras dalinosi mokyklos prisiminimais ir siuntė linkėjimus buvusiems bendraklasiams.

„Sveikinu visus Mokytojus su mokslo metų pradžia! Jūsų darbas yra ypač prasmingas ir atsakingas“, – prieš rinkimus rašė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius