Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 22

Smurtas šeimoje: aukų vis daugėja

42 000 – tiek iškvietimų dėl smurto šeimoje pernai sulaukė policijos pareigūnai. Anot specialistų, tenka tik apgailestauti, kad skaičiai vis didėja, tačiau ir jie dar neatspindi tikrosios situacijos.
Trečiadienį sostinėje, prie paminklo rašytojai Žemaitei vyko teatralizuota akcija, skirta tarptautinei kovos su smurtu prieš moteris dienai paminėti.
Akimirka iš tarptautinei kovos su smurtu prieš moteris skirtai dienai paminėti. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gausybė moterų policijos telefono numerio surinkti taip ir neišdrįsta, tikėdamos, kad viskas pasikeis. Policijos departamento atstovas Algirdas Žuolys Klaipėdoje surengtoje konferencijoje apie smurtą šeimoje pateikė ir daugiau statistikos. 2007 metais policija sulaukė 33 tūkst. skambučių, prašančių pagalbos šeimoje vyraujant smurtui, 2008 metais skambučių būta 34 tūkst.

„Vilniaus socialinės paramos centro svetainėje mirga toks klausimas: „Ar gali būti, kad pagalbos dėl smurto kreipiamasi kas 11 minučių?“. Klausimas iš tiesų intriguojantis“, – sakė A.Žuolys.

Pasak jo, visiems žinoma, kad buitinis smurtas yra problema, tam reikia rimtų teisinių sprendimų. „Policija pasirengusi reaguoti, tačiau veiksmingų priemonių nėra. Vienintelė reakcija – kriminalinė bausmė. Policijos pareigūnai gali sulaikyti smurtaujantį, bet negali jo laikyti ilgiau nei 48 valandas. Smurto atveju ši nuostata taikoma retai. Ikiteisminiai tyrimai smurto atvejais neatliekami, smurto auka gali kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka“, – pasakojo jis.

Naujas įstatymas – daugiau įgaliojimų

Šiuo metu auką tenka iškeldinti iš namų, o smurtautojas lieka toliau patogiai gyventi.
Šiuo metu rengiamas Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymas. Pasak A.Žuolio, itin aktualus klausimas yra atskirti smurtautoją ir auką. Šiuo metu auką tenka iškeldinti iš namų, o smurtautojas lieka toliau patogiai gyventi. A.Žuolys neslėpė, kad pareigūnams dažnai tenka balansuoti ties savo teisių riba, o visa tai ugdo smurtautojų nebaudžiamumą. A.Žuolys teigė, kad pagal naujai rengiamą įstatymą policija turės daugiau įgaliojimų kovai su smurtautojais – šis bus priverstas išsikelti, nebendrauti su auka, jam grės baudžiamasis persekiojimas. „Padėtis turėtų žymiai pagerėti“, – vylėsi jis.

Konferencijoje iš sostinės, Kauno, kitų miestų suvažiavusios nevyriausybinių ir kitų organizacijų atstovės tarėsi, kokių pasiūlymų gali pateikti, kad įstatymas labiau gintų patiriančius smurtą šeimoje. Anot renginio dalyvių, įstatymai bus tobuli tuomet, kai bus aptarti  žemiausios grandies atstovų, šiuo atveju nevyriausybinių organizacijų. Konferencijoje pasigirdo ir nuomonių, kad rengiamas įstatymas yra toli gražu netobulas ir situacijos itin nepagerins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius