-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Pametę galvas: apie Uhano koronavirusą meluojama visame pasaulyje

Mažiau nei per dvi savaites faktų tikrintojai iš 30 valstybių publikavo beveik 200 tekstų, kuriais sklaidomi su Uhano koronavirusu susiję mitai. Kai kurios sąmokslo teorijos skamba itin neįtikimai, tačiau tai nekliudo joms sklisti žaibo greičiu.
Įvairios su Uhano koronavirusu susijusios melagystės
Įvairios su Uhano koronavirusu susijusios melagystės / 15min.lt koliažas

Naujame 15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo (IFCN) nariai pastebi nerimą keliančią tendenciją – Uhano koronavirusą supančiomis sąmokslo teorijomis siekiama ne tik klaidinti, bet ir kelti paniką.

Visą pasaulį apskriejo melaginga žinia, esą naujasis koronavirusas – biologinis Kinijos ginklas, sukurtas ligos židinyje Uhane. Ši sąmokslo teorija pasirodė ne tik Jungtinėse Valstijose, Kazachstane, bet ir Lietuvoje.

Kroatijoje, Vokietijoje, JAV ir Lietuvoje dėl Uhano koronaviruso protrūkio kaltė versta Billo ir Melindos Gatesų fondui. Kiekvieną kartą sąmokslo teorijos buvo paneigtos.

Kitas dažniausiai kartojamas melas, esą Billo ir Melindos Gatesų fondas praėjusių metų spalį skelbė, kad 2019-aisiais virusas nusineš 65 mln. gyvybių. Šią informaciją paneigė aibė Tarptautiniam faktų tikrinimo tinklo (IFCN) narių, taip pat ir 15min.

Lietuvoje pastebėtas ir netipinis melas apie Uhano koronavirusą. Praėjusią savaitę įsilaužus į du naujienų portalus paskelbta melaginga informacija apie naujuoju virusu užsikrėtusį Lietuvoje dislokuotą JAV karį.

Kaltina „Simpsonus“

Itin daug dėmesio sulaukė vaizdo įrašai, kuriuose pasakojama, esą Uhano koronavirusą sukėlė šikšnosparniai ar jų mėsos produktai. Šis mitas taip pat buvo pasirodęs Lietuvos socialiniuose tinkluose.

Prancūzijos faktų tikrintojai išanalizavo 5 populiariausius vaizdo įrašus ir nustatė, kad visi įrašai – klaidingi. Dar du įrašai buvo pavadinti nepatikrinamais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dezinfekuojama traukinių stotis Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dezinfekuojama traukinių stotis Kinijoje

Vienas ryškiausių melų, kurį aptiko IFCN priklausantys žurnalistai, esą Uhane per dvi paras pastatyta ligoninė naujojo koronaviruso pacientams. Apgavystė pirmiausia išplito Turkijos tviterio vartotojų gretose. Tuo tarpu Kazachstane ta pati istorija plito feisbuku.

Vasario pradžioje informacija apie ligoninę pasirodė Ispanijos ir Šri Lankos viešojoje erdvėje. Nors Kinija nestokoja finansinių resursų ir žmogiškųjų išteklių, pastatyti veikiančią ligoninę per dvi paras nėra įmanoma.

Absurdiškų gandų kraitį papildė ir istorijos, esą viruso (2019-nCoV) protrūkį išpranašavo animacinio serialo „Simpsonai“ kūrėjai. Pasirodė pranešimų, kad Uhano koronavirusą epidemiją nuspėjo ir žmogaus-voro serijos filmo „Venom“ kūrėjai.

Vietoj viruso – girtumas

IFCN nariai pastebi, kad vienašališkai vertinti vaizdo įrašus ir nuotraukas iš Kinijos – sudėtinga.

Pavyzdžiui, „Youtube“ pasirodęs vaizdo įrašas, rodantis, kaip teigiama, gatvėse nuo Uhano koronaviruso alpstančius žmones, neturėjo jokių duomenų, kurie leistų nustatyti tikslų filmavimo laiką.

Su įrašais už Kinijos ribų kiek paprasčiau. Pavyzdžiui įrašas, kuriame esą buvo pavaizduotas oro uoste sąmonės netekęs naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus – melagingas.

Pasirodo vyras veidu į žemę trenkėsi dėl kiek banalesnės priežasties, alkoholio.

IFCN perspėja: yra didelė tikimybė, kad „Youtube“, „TikTok“ ar „Instagram“ skelbiami vaizdo įrašai, kuriuose pasakojama apie nuo šikšnosparnių sriubos užsikrėtusius žmonės, melagingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius