Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 22 /18:44

Socialdemokratų pirmininko rinkimus laimėjo Gintautas Paluckas

Šeštadienį Lietuvos socialdemokratų partijos nariai pirmą kartą tiesiogiai išsirinko partijos pirmininką. Antrajame ture varžėsi Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas ir ūkio ministro pareigas einantis Mindaugas Sinkevičius. Pirminiais duomenimis, rinkimuose nugalėjo G.Paluckas.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

14 val. balsavimas baigėsi, prasidėjo balsų skaičiavimas.

Preliminariais duomenimis, G.Paluckas rinkimuose surinko 409-iais balsais daugiau. Jis gavo 5190, o M.Sinkevičius – 4781 balsus. Šiuos rezultatus per tris dienas dar turės patvirtinti LSDP pirmininko rinkimų komisija.

Antrajame rinkimų ture socialdemokratų aktyvumas siekė 49,17 proc. – savo balsą atidavė 10 024 nariai.

M.Sinkevičius pirmauja Zarasuose, Raseiniuose, Kaišiadoryse, Kaune, Radviliškyje, Trakuose, Prienuose, Kelmėje, Ukmergėje, Pasvalyje ir Jonavoje, Birštone.

Palangoje, Varėnoje ir Visagine M.Sinkevičiui nepavyko gauti nė dešimties balsų.

Tuo tarpu G.Paluckas net Jonavoje, M.Sinkevičiaus tėvonijoje, surinko 11 balsų. M.Sinkevičius Jonavoje gavo 234 balsus.

G.Paluckas ryškiai pirmauja Tauragėje, Panevėžyje ir Panevėžio rajone, Telšiuose, Rokiškyje, Kupiškyje, Kėdainiuose, Klaipėdoje, Utenoje, Šiaulių rajone, Kelmėje, Marijampolėje, Vilniuje ir Vilniaus rajone.

Pasvalyje, iš kurio gauta skundų dėl parašų klastojimo, pergalę švenčia M.Sinkevičius. Už jį čia atiduoti 162 balsai, o už G.Palucką – vos 14.

Dalindamiesi skyrių balsavimo rezultatais G.Palucko paskyroje kolegos vis prirašo žinutę, kad partija bus „be bebrų“.

G.Paluckas tikino, kad jam tapus pirmininku atsinaujins partijos vadovybė, į partijos politinę darbotvarkę grįš socialdemokratija, o į partiją demokratija.

M.Sinkevičius nemano pralaimėjęs

Netrukus po to, kai buvo baigtas balsų skaičiavimas, M.Sinkevičius savo „Facebook“ paskyroje paskelbė sveikinimą partijai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Dėkoju kiekvienam mane palaikusiam LSDP pirmininko rinkimuose! Jūsų parama vedė pirmyn! Ačiū! Nepaisant kelių šaukštų deguto, socialdemokratai pastaruosius mėnesius džiaugėsi demokratijos švente. Tiesioginiai partijos pirmininko rinkimai išties pasiteisino. Mūsų bendruomenė atgijo, į kairiosios ideologijos formuojamą politiką atsižvelgė visuomenė, politologai, žurnalistai, mokslininkai. Tai didelis laimėjimas! Su tuo ir sveikinu ne tik Gintautą Palucką, bet ir visus partijos bičiulius bei visuomenę“, – rašė M.Sinkevičius.

Spaudos konferencijoje jis tikino nevadinantis savo pralaimėjimo pralaimėjimu, nes „atsilikimas nedidelis, o antra vieta yra labai didelis pasiekimas, o ne pralaimėjimas“.

Klausiamas, kas lėmė G.Palucko pergalę, M.Sinkevičius teigė, kad, matyt, konkurento argumentai buvo įtikinamesni. Klausiamas, ko jam pačiam pritrūko, politikas juokėsi, kad labiausiai pritrūko 409 balsų.

M.Sinkevičius sako, kad jo agitacija buvo racionali ir pamatuota, o žodžiai paremti darbais.

„Nepardavinėjau didesnio įvaizdžio nei galbūt galėčiau generuoti turinį. Stengiausi būti nuosaikus ir kalbėti apie tai, kas man atrodo realu ir galima padryti. Galbūt reikėjo kalbėti kažkaip kitaip, bet aš nieko nesigailiu“, – aiškino M.Sinkevičius.

Nepardavinėjau didesnio įvaizdžio nei galbūt galėčiau generuoti turinį, - pralaimėjimo priežastį nurodė M.Sinkevičius.

Anot jo, kitų kandidatų palaikymas nebuvo lemiantis, nes rinkėjai sprendimus priima patys.

"Balsavimas nėra taip, kad turiu dešimt eurų, atidaviau kažkam ir praturtėjau dešimt eurų. Rinkėjų balsų perduoti neįmanoma", - teigė M.Sinkevičius.

Dabartinis partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad abu kandidatai buvo labai stiprūs ir aiškino, kad M.Sinkevičiaus pralaimėjimą galbūt nulėmė tai, kad rinkimų kampaniją reikėjo vykdyti atsargiau, nes jis eina ministro pareigas, tuo tarpu G.Paluckas esą agituoti galėjo aštriau, dalinti didesnius pažadus.

„Abu kandidatai buvo lygiaverčiai. Tikrai abu yra verti užimti pirmininko postą, bet Gintautas laimėjo ir su tuo labai sveikinu“, – sakė A.Butkevičius.

Anot jo, mažas atotrūkis tarp dviejų kandidatų neturėtų skelti naujų žiežirbų partijoje.

„Aš manau, kad tai didelis privalumas, kai yra keli kandidatai. Pats didžiausias mano palinkėjimas būtų, kad tie lygiaverčiai lyderiai, o aš manau, kad yra dar ir keletas kitų pas mus lyderių, taptų vieninga komanda, vienas kitą, jeigu reikia, papildytų, vienas kitam padėtų, nes G.Palucko laukia labai dideli iššūkiai. Manau, kad jis artimiausiu metu paruoš naują partijos programą, kontūrus būsimos programos gal jau pristatys suvažiavime“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Dabartinis partijos pirmininkas pasidžiaugė dar praėjusiame suvažiavime pasakęs, kad partijai reikia jauno lyderio.

„Jaučiau dar prieš dvejus metus, kad partijai reikalingas tam tikras atsinaujinimas ir pokyčiai“, – teigė A.Butkevičius.

G.Palucką socialiniame tinkle „Facebook“ iškart po pergalės pasveikino Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis. „Aiškus mandatas pokyčiams, kurių visi tikimės!“, – parašė jis.

Kas laukia partijos?

Daugelis politologų prieš rinkimus kalbėjo, kad socialdemokratai šiuose rinkimuose sprendžia savo partijos ateitį. Prieš rinkimus G.Paluckas žadėjo rimtesnes permainas ir atsinaujinimą partijos vadovybėje. Taip pat jis kritiškiau pasisakė apie koaliciją su „valstiečiais“, o M.Sinkevičius buvo nuosaikesnis. Gal todėl būtent jis sulaukė visų buvusių kandidatų į partijos pirmininkus palaikymo.

G.Paluckas sulaukia kritikos ir dėl to, kad yra teistas – buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba graužikų naikinimo paslaugų Vilniaus mieste viešojo pirkimo konkurso metu.

M.Sinkevičius tuo tarpu kritikuojamas dėl to, kad gali būti veikiamas tėvo – buvusio susisiekimo ministro, Seimo nario Rimanto Sinkevičiaus. Taip pat M.Sinkevičiui priekaištaujama dėl per menkos patirties nacionalinėje politikoje, mat iki tapdamas ūkio ministru jis buvo tik Jonavos meras.

G.Paluckas kol kas nėra dirbęs nei Seime, nei Vyriausybėje. Abu politikai šiuo metu taip pat nėra išrinkti į Seimą, todėl jiems gali kilti keblumų suvaldant socialdemokratų frakcijos balsavimus parlamente.

Antrajame ture balsavo aktyviau

Antrajame rinkimų ture, pirminiais duomenimis, socialdemokratai balsavo aktyviau nei pirmajame.

Antrame ture rinkėjų sulaukta daugiau nei 10 tūkst. arba 49,17 proc. partijos narių.

Pirmame ture rinkimuose dalyvavo 9732 LSDP nariai arba 47,73 proc. narių.

Tuomet už G.Palucką balsavo 4017 narių, už M.Sinkevičių – 3654.

Dėl partijos pirmininko posto taip pat varžėsi Seimo nariai Andrius Palionis, Artūras Skardžius ir eksparlamentaras Mantas Varaška. A.Palionis surinko 1166 balsus, A.Skardžius – 608, M.Varaška – 252 balsus.

Neišvengė pažeidimų

Antrajame rinkimų ture užfiksuota nemažai pažeidimų. Partijos rinkimų komisija svarstė, ar panaikinti Pasvalio skyriaus balsavimo rezultatus, kur įtariamas parašų klastojimas. Sulaukta pranešimų apie pažeidimus Molėtuose, Akmenėje, Vilkaviškyje ir Raseiniuose.

Nuspręsti, ar naikinti Pasvalio ir Akmenės skyrių rezultatus, rinkimų komisija ketina iki gegužės 2 dienos, nes nori surinkti visų dokumentų originalus.

„Svasrtysime. Pažeidimai aiškūs. Yra pasakyta, kad galbūt balsavo vienas bičiulis už kitą bičiulį ar šeimos nariai balsavo. Tai patikrinsime, pažiūrėsime ir tikrai pranešime“, – sakė komisijos pirmininkas Arvydas Domanskis.

Naujasis pirmininkas darbą pradės gegužės 6 dieną per partijos suvažiavimą. Jo kadencija truks dvejus metus.

Dabar partijai vadovauja Seimo narys, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius. Jis sprendimą nesiekti perrinkimo aiškino partijos nesėkme rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose. LSDP per šiuos rinkimus gavo 17 mandatų iš 141 ir liko treti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius