2015 01 24

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – ne vienintelė, kurios valdininkai gauna papildomai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pavyzdys, kai 14 darbuotojų gavo papildomų pinigų už darbą su skandalinguoju Lietuvos socialinio modelio sukūrimo projektu, yra ne vienintelis. 15min.lt žiniomis, tokia praktika paplitusi ir kitose ministerijose. Pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai pernai papildomai uždirbo trečdaliu daugiau, nei SADM valdininkai.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paaiškėjus, kad su Lietuvos socialinio modelio sukūrimo projektu dirbo ir SADM darbuotojai, kurie už tai gavo papildomų pajamų, kilo triukšmas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė tai be užuolankų pavadino pinigų plovimu.

„Šalies vadovės teigimu, tai – akivaizdus piktnaudžiavimo valstybės tarnyba pavyzdys. Valstybės tarnautojai savo tiesioginį darbą paverčia milijonus kainuojančiais projektais, patys juose dalyvauja ir už tai išmoka sau pinigus. Niekaip kitaip, kaip valstybės pinigų plovimu, pasipinigavimu, šios situacijos negalima pavadinti“, – prezidentės žodžius perdavė jos atstovas.

SADM 15min.lt yra nurodžiusi, kad 14 ministerijos darbuotojų už darbą su projektu buvo išmokėti beveik 40 tūkst. eurų.

15min.lt gautais duomenimis, praėjusiais metais su Europos Sąjungos (ES) lėšomis remiamais projektais dirbo 21 Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojas. Jiems 2014 metais už darbą buvo sumokėti dar daugiau nei SADM darbuotojams – 63 tūkst. eurų.

SAM atstovai į 15min.lt su šiuo faktu susijusius klausimus neatsakė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

Ūkio ministerija: papildomai dirbama ne darbo metu

Ūkio ministerija šiuo metu įgyvendima tris projektus, su kuriais dirba 16 žmonių, 10 pasamdyti iš išorės, 6 – Ūkio ministerijos darbuotojai, kurie, anot ministerijos Personalo administravimo skyriaus vedėjos Laimos Palinskaitės, atlieka projektų administravimo funkcijas.

Praėjusiais metais Ūkio ministerijos darbuotojams papildomai sumokėti 15,5 tūkst. eurų.

L.Palinskaitė paaiškino, kad 7 pareigybėse dirba 6 ministerijos darbuotojai, iš jų vienas – abiejuose projektuose 0,125 etato. Kiekvienos pareigybės krūvis yra nuo 5 iki 10 valandų per savaitę. Visiems jiems yra išduoti leidimai dirbti kitą darbą projekte ne darbo Ūkio ministerijoje metu.

„Didžiausiais leistinas ministerijos pareigybių skaičius nepadidėjo 17 pareigybių, jos įsteigtos tik projekto vykdymo laikotarpiui“, – teigė ji.

Praėjusiais metais Ūkio ministerijos darbuotojams papildomai sumokėti 15,5 tūkst. eurų.

Ministerijos darbuotojai dalyvauja dviejų projektų darbe – „Žmogiškųjų išteklių paklausos prognozavimo ir kvalifikacijų sąsajų su darbo vieta stebėsenos sistemos sukūrimas“, „Sprendimų ir jų projekto poveikio vertinimo diegimas“.

Kultūros ministerija pinigais nesitaško

Kultūros ministerijoje pernai 2 tarnautojai dirbo su ES finansuojamais projektais. Ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Sigita Kasparaitė 15min.lt nurodė, kad  projektas, prie kurio papildomai dirba vienas tarnautojas, yra „Kultūros ministerijos veiklos analizė ir optimizavimas“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kultūros ministerija
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kultūros ministerija

Jis rengia ir derina viešųjų pirkimų dokumentus, tvarko dokumentų valdymo sistemos duomenis, dalyvauja programinės įrangos diegime, dalyvauja administratorių mokymuose.

Kito tarnautojo pareigybė reikalinga koordinuoti Kultūros ministerijos  apskaitos politikos, sąskaitų plano parengimo, sąskaitų likučių perkėlimo į naują sąskaitų planą ir kitų metodinių nurodymų parengimui.

Pasak ministerijos atstovės, vieno tarnautojo sutartyje numatytas 424 eurų atlyginimas iki mokesčių, kito – 494 eurų.

ŽŪM: samdyti žmones iš išorės būtų brangiau

Žemės ūkio ministerijoje papildomai su ES finansuojamais projektais dirba 3 žmonės. Ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Božena Zaborovska nurodė, jog tai yra jų antrinės pareigos ir šis darbas atliekamas pasibaigus pagrindinio darbo valandoms.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

Du ministerijos darbuotojai dirba nepilnu – 0,1786 etatu, vienas – 0,2855 etatu.

Dirbant prie šių ES projektų reikalingos specifinės žinios, todėl yra rekomenduojama, kad su jais dirbtų ministerijos ar jai pavaldžių įstaigų darbuotojai.

ŽŪM žinioje esančioje Nacionalinėje mokėjimo agentūroje su ES finansuojamais projektais dirba 7 darbuotojai po 0,5 etato.

Nacionalinė žemės tarnyboje su ES finansuojamu projektu dirba 5 darbuotojai. Žuvininkystės tarnyboje – 3 darbuotojai.

„Visi darbuotojai projekte dirba pasibaigus pagrindinio darbo valandoms pagal atskirai nustatytą laiko grafiką", – pabrėžė B.Zaborovska. Ji pridūrė, dirbant prie šių ES projektų reikalingos specifinės žinios, todėl yra rekomenduojama, kad su jais dirbtų ministerijos ar jai pavaldžių įstaigų darbuotojai. Kitu atveju reikėtų steigti papildomus etatus, o tai pareikalautų dar daugiau lėšų.

ŽŪM atstovė pažadėjo vėliau pateikti duomenis apie tai, kiek valdininkams buvo sumokėta už papildomą darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius