-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11

Solidarumo iš koalicijos pasigendanti Laisvės partija: ne mes esame silpnoji grandis

Laisvės partijos atstovai po dar vieno jiems nesėkmingo balsavimo Seime sako pasigendantys koalicijos partnerių solidarumo, nors patys jį rodo valdančiajai daugumai svarbiais klausimais.
Tomas V. Raskevičius
Tomas V. Raskevičius / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Seimas ketvirtadienį atmetė įstatymo projektą, kuriuo būtų dekriminalizuotas nedidelio kiekio narkotinių medžiagų įsigijimas ir turėjimas.

Projekto neparėmė keliolika valdančiųjų.

Po penkis Liberalų sąjūdžio ir konservatorių atstovus balsavime nedalyvavo, konservatorius Audronius Ažubalis balsavo prieš, o jo partiečiai Paulius Saudargas ir Laurynas Kasčiūnas balsuodami susilaikė.

Keliolikai valdančiosios koalicijos atstovų balsavus prieš arba nedalyvavus, šiemet gegužę Seimas taip pat atmetė Laisvės partijos atstovų inicijuotą Partnerystės įstatymo projektą. Patobulintą jo variantą Seimui planuojama teikti vėliau rudens sesijoje.

„Kažkaip visada klausimas formuluojamas, ar Laisvės partija yra silpnoji koalicijos dalis, tai aš manau, kad Laisvės partija yra labai stipri koalicijos dalis, mes solidarumą visais svarbiais klausimais parodėme. Silpnoji koalicijos grandis yra konservatyvusis Tėvynės sąjungos sparnas ir taip vadinami agroliberalai“, – sakė Laisvės partijos pirmininkės pavaduotojas, parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius.

„Agroliberalais“ jis vadino Liberalų sąjūdžio atstovus, išrinktus kaimiškose vienmandatėse apylinkėse.

Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė po antro nesėkmingo balsavimo dėl narkotikų pareiškė, kad koalicija turės tartis, kaip dirbti toliau. Vis dėlto šie pokalbiai partijos viduje, anot pirmininkės Aušrinės Armonaitės, neturėtų kelti grėsmės valdančiosios koalicijos ateičiai.

„Pasitraukimas nėra diskusijų objektas“

T.V.Raskevičiaus teigimu, Laisvės frakcija solidarumą iki šiol rodė „visais Vyriausybei svarbiais klausimais“.

Pasak jo, partiečiai dėl nesulaukiamos paramos savo siūlomiems įstatymams jaučiasi „nekaip“.

„Mums, būnant valdančiosios daugumos dalimi, yra svarbus solidarumas. (...) Turėjome du mūsų politinei darbotvarkei svarbius klausimus, dėl kurių partnerių solidarumo nesulaukėme, todėl reikalingas platesnis pokalbis“, – BNS teigė politikas.

„Pirmiausia mes kalbėsimės su savo pačių politine bendruomene ir tuomet su koalicijos partneriais“, – pridūrė jis.

Seimo narys nenurodė, kokie galimi santykių sprendimo būdai, tačiau pabrėžė, kad šiuo metu pasitraukimas iš koalicijos nėra svarstomas.

„Pasitraukimas šiuo metu nėra diskusijų objektas. (...) Jei mūsų partijos nariai pasakys, kad apie tai reikia pradėti kalbėtis, tai mes kalbėsimės, bet tikrai tokio impulso dabar nėra“, – aiškino T.V.Raskevičius.

Pasak jo, balsavimas dėl patobulinto Partnerystės įstatymo projekto galėtų būti savotiškas vienybės įrodymas. Vis dėlto parlamentaras negalėjo pasakyti, kada šis teisės aktas vėl bus teikiamas Seimui.

„Konkrečios datos nežinau, vyksta politiniai pokalbiai. Dėsime pastangas, kad tai įvyktų rudens sesijoje“, – aiškino jis.

„Postsovietinis tvaikas“

Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė BNS sakė esanti nusivylusi, jog Seimas nepalaikė siūlymo dekriminalizuoti nedidelį kiekį narkotinių medžiagų, tačiau skaudžiausia, anot jos, kad projektui nepritarė koalicijos partneriai.

„Laisvės partija visais klausimais – nuo biudžeto iki prezidento veto – yra labai vieningas, solidarus ir patikimas partneris. Yra tam tikros grupės Seimo narių, kurie ne pirmą kartą su koalicija nebalsuoja. Tai yra koalicijos silpnoji grandis“, – dėstė parlamentarė.

„Laisvės partija visuomet balsuoja solidariai, yra patikimas koalicijos partneris. Ar tos kelios grupės yra? Klausimas“, – sakė ji.

Vis dėlto politikė teigė, kad „karštom galvom sprendimų niekas nepriiminėja“, tad dėl tolesnių veiksmų bus tariamasi atslūgus emocijoms.

„Mūsų tikslas – įgyvendinti pažadus. Žiūrėsime, tą padaryti, o ne kaip iš kažkur išeiti, ateiti ar kokius postus užimti. Esmė yra šių klausimų išsprendimas. Norime modernios, vakarietiškos Lietuvos, o ne postsovietinės ir prietarais besiremiančios. Kad ir kokia ta Seimo sudėtis bebūtų, su ja dirbsime toliau“, – aiškino I.Pakarklytė.

„Kad ir sunku šitoje situacijoje, o emociškai labai liūdna dėl tokio postsovietinio tvaiko Seime, bet ieškosime kelių, kaip racionaliai išspręsti šitas problemas. (...) Kokių nors skubotų sprendimų nebus“, – pridūrė ji.

Atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą išbraukimas iš Baudžiamojo kodekso ir įrašymas į Administracinių nusižengimų kodeksą, Partnerystės įstatymas yra numatyti Laisvės partijos programoje.

Tai buvo vieni pagrindinių šios politinės jėgos pažadų jos rėmėjams prieš Seimo rinkimus 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius