Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 06 13

Sostinę nuo potvynių išvaduotų tik dideli pinigai, tačiau abejojama, ar verta juos tam išleisti

Pirmadienio naktį Vilnių pliekusi liūtis dar sykį priminė seną sostinės bėdą – nepatvarią kanalizacijos sistemą. Tačiau norint išvengti potvynių gatvėse, miestui tektų plačiai atverti piniginę. Skaičiuojama, kad kanalizacijos rekonstravimas per kiekvieną liūtį patvinstančiose gatvėse sostinei atsieitų 15 mln. litų.
Liūtis Vilniuje
Liūtis Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus gatves prižiūrinčios savivaldybės įmonės „Grinda“ darbuotojai naktį neturėjo ramybės – jiems teko atsakinėti į nuo liūties nukentėjusių vilniečių skambučius.

„Grindos“ darbuotojas Eugenijus Zdanavičius 15min.lt pasakojo, kad daugiausiai skambučių sulaukta dėl patvinusių gatvių – geso vandens apsemti automobiliai, kai kurie vairuotojai įvažiavo į atvirus kanalizacijos šulinius, nes vanduo juos tiesiog išplovė. Teko padėti labai išsigandusiai T.Narbuto gatvėje užstrigusiai vairuotojai – jos mašina kone paskendo, vanduo buvo pakilęs net iki automobilio langų.

Bėdų vairuotojams pridarė ir medžiai – vienas automobilis A.Vivulskio gatvėje buvo nepataisomai sugadintas užkritusio medžio. „Dėl lūžusių didelių medžių šakų kai kur buvo sutrikęs eismas. Didelė medžio šaka buvo užkritusi ant dviejų transporto priemonių, tačiau jų nesulamdė. Bet daugiausiai iškvietimų sulaukėme dėl patvinusių gatvių“, – pasakojo E.Zdanavičius.

15min.lt jau rašė, kad dėl liūties buvo apsemtas Lietuvos radijo ir televizijos pastatas, problemų dėl to turėjo ir prekybos centras „Panorama“.

LRT Finansų ir ekonomikos departamento direktorė Eglė Gudelytė 15min.lt sakė tebeskaičiuojanti liūties padarytus nuostolius. „Daugiausiai nukentėjo pastato lubų plokštės ir sienos. Preliminariais duomenimis, technika nenukentėjo. Kokius nuostolius patyrėme, paaiškės šiandien“, – sakė ji.

„Grindos“ generalinis direktorius Algimantas Vilūnas 15min.lt praūžusią liūtį vadino neeiline. „Buvo trumpas, bet labai nemalonus dalykas, kuris tikrai išgąsdino žmones. Dėl liūties buvo ir smulkių avarijų. Didžiausia bėda, kad liūtis sutapo su žolės pjovimo sezonu, vanduo nupjautą žolę nešė į gatvę ir grotelės buvo akimirksniu užkimštos. Vanduo gatvėse pašoko per kelias sekundes“, – sakė jis.

Anot A.Vilūno, daugiausiai problemų buvo visuomet per liūtį patvinstančioje T.Narbuto gatvėje bei  Geležinio vilko ir Žalgirio gatvių sankryžoje. Buvo patvinusi dalis Savanorių prospekto, vairuotojai „skendo“ ir prie tunelio, esančio greta parlamento rūmų.

„Dauguma vamzdynų yra įrengti prieš 30–40 metų. Potvynių gatvėse problema tampa aktualesnė, nes dažnėja liūčių. Būna netgi taip, kad vandens pakeltas kanalizacijos dangtis „valsą šoka“ dviejų metrų aukštyje“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kaip to reikėtų išvengti, A.Vilūnas sakė, kad miestą nuo potvynių išgelbėtų tik dideli pinigai. Anot jo, šiuo metu yra rengiamas Lietaus nuotėkų specialusis planas. „Grindos“ vadovas teigė, kad jame reikėtų numatyti ir pačių problematiškiausių miesto kanalizacijos tinklų remontą.

„Esame paskaičiavę, naujo vamzdyno tiesimas po T.Narbuto ir Geležinio vilko gatvėmis atsieitų apie 15 mln. litų“, – pabrėžė jis.

Tačiau jis svarstė, ar tai daryti apsimoka. „Ūkiškai žiūrint, nežinau, ar dėl vienos ar dviejų liūčių per metus verta po žeme užkasti milijonus“, – svarstė A.Vilūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius