Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15 /19:53

Opozicija nesupranta, kodėl valdantieji posėdį dėl V.Pranckiečio vadina neteisėtu

Parlamentui svarstant Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atšaukimo iš pareigų klausimą, beveik visi valdančiųjų atstovai paliko posėdžių salę. „Valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio teigimu, tai buvo padaryta abejojant neeilinio parlamento posėdžio teisėtumu bei vertinant posėdžiui pirmininkavusios opozicijos atstovės Irenos Degutienės elgesį. Opozicijos atstovai – ir pati I.Degutienė – abejones neigia.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš Seimo daugumos atstovų, posėdžių salės sprendžiant dėl V.Pranckiečio nepaliko „valstiečiai“ Antanas Vinkus, Virginija Vingrienė ir Antanas Baura, o visi kiti, anot R.Karbauskio, išėjo, nes „vedančioji nedavė Seimo daugumai pasakyti savo valios“.

R.Karbauskis: mums balsų užtenka

Neeiliniam Seimo posėdžiui pirmininkavo opozicinių konservatorių atstovė I.Degutienė, o ne pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė, pažymėjo R.Karbauskis.

„Nei Seimo nariams duodami pasakyti žodžiai, daromos pertraukos tada, kada jos negali būti daromos. Dėl posėdžio teisėtumo niekam nekyla klausimas. Aš manau, Etikos ir procedūrų komsija priims sprendimą, mes turėsim grįžti prie to klausimo ir Seimas priims sprendimą demokratiniu būdu“, – aiškino jis.

R.Karbauskis tikino, kad antradienį opozicija, su Seimo pirmininku priešaky, darė viską, kad ketvirtadienį balsavimas „demokratiniu būdu“ dėl V.Pranckiečio nevyktų.

„Jie žinojo, kad fiziškai mūsų – 71 – šiandien nebus. [...] Daroma viskas, kad Seimas nebalsuotų“, – dėstė politikas ir tuoj pat pažymėjo, kad balsų valdantiesiems atstatydinti V.Pranckietį užtenka.

„Seimo pirmininkas puikiai supranta, kad mums balsų užtenka ir dėl to tas spektaklis šiandien vyksta“, – komentavo R.Karbauskis, pridurdamas, kad ketvirtadienį būtų vykusi „normali procedūra“.

Teisėtumą svarstys etikos sargai

Jis atsiprašinėjo, kad V.Pranckietis tapo Seimo pirmininku, ir kartojo, kad opozicijos iniciatyva surengus balsavimą, galutinai išaiškėjo jos parama V.Pranckiečiui.

R.Karbauskis taip pat kvestionavo antradienį sušaukto neeilinio posėdžio teisėtumą: „Etikos ir procedūrų komisija svarstys klausimą dėl teisėtumo, ir aš manau, kad sprendimas akivaizdus.“

„Etikos ir procedūrų komisijoje valdanti dauguma turi daugumą. Dėl to sprendimų taip, kaip dabar primetinėjama salėje, nieks negalės“, – apie tai, kaip komisijoje bus priimtas sprendimas dėl posėdžio teisėtumo, užsiminė R.Karbauskis.

Etikos ir procedūrų komsijos posėdis vyks trečiadienį.

Antradienį neeilinis Seimo posėdis V.Pranckiečio klausimu buvo suorganizuotas jo paties iniciatyva. Įvyko Seimo valdybos posėdis, kurio metu, penkiems nariams balsavus „už“, dviems „prieš“ ir vienam susilaikius, posėdį dėl V.Pranckiečio atstatydinimo nutarta organizuoti.

V.Čmilytė-Nielsen: visi valdybos sprendimai – teisėti

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė to paties posėdžio metu pareiškė, kad Seimo valdybos posėdyje neturėjo galimybės dalyvauti V.Pranckiečio vicepirmininkas Arvydas Nekrošius. Esą todėl Seimo valdybos sprendimas sušaukti neeilinį posėdį buvo neteisėtas.

Opozicinių liberalų atstovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, nesuprantanti, kodėl posėdį galima būtų laikyti neteisėtu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Agnė Širinskienė kalbėdama Seimo posėdžių salėje išsakė šį argumentą, tačiau esmė yra ta, kad valdybos posėdis įvyko pagal visas taisykles, buvo kvorumas, o tai yra svarbiausia. Todėl reikėtų laikyti, kad visi valdybos posėdžio sprendimai yra teisėti. Nesuprantu, kokiu statuto straipsniu vadovaudamiesi jie laiko valdybos posėdį neteisėtu“, – stebėjosi politikė.

Posėdžiui pirmininkavusi I.Degutienė antrino V.Čmilytei-Nielsen teigdama, kad posėdis buvo teisėtas.

„Seimo pirmininkas sušaukti valdybos posėdį gali kada nori – dieną, naktį, bet kada. Šiuo atveju Seimo pirmininkas matė reikalą sukviesti valdybą ir valdyba priėmė sprendimą“, – dėstė ir spėjo, kad V.Pranckietis postą išsaugos.

Klausiama, kodėl pirmininkavo Seimo posėdžiui, o ne kažkas kitas, I.Degutienė ragino to paklausti Seimo pirmininko: „Jis paprašė manęs pirmininkauti, o jis tokią teisė turi pagal statutą. Jis paprašė, aš sutikau ir pirmininkauju.“

Konservatorė pirmininkaudama posėdžiui teigė elgusis pagal Seimo statutą.

„Aš visiem leidžiu visada kalbėti. Elgiuosi pagal statutą. Nieko nepažeidžiau“, – R.Karbauskio kritiką atrėmė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius