-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 24

Spūstys prie europinės košės

Jau dalijama Europos intervencinių sandėlių labdara. Nors labdaros gavėjai dažnai kritikuoja gaunamų produktų asortimentą, jų šįmet prireikė dvigubai daugiau.

Neturtingiausi lietuviai, priversti mėnesį išgyventi už 525 ir mažiau litų, iš Europos Sąjungos (ES) šiemet gaus maisto produktų labdaros, kurios vertė – 30 mln. litų. Palyginti su pernykšte, šįmet Lietuvai skirta labdaros suma padidėjo dvigubai. Labdaros gavėjų gausėjimas – dar įspūdingesnis.

Dalybos prasidėjo

Vadinamaisiais intervenciniais ES maisto produktais Lietuva maitinama jau penktus metus. Nuo pat 2005-ųjų labdarą gaunančių neturtingiausiųjų buvo apie 250 tūkst. – apie aštuonis procentus visų šalies gyventojų. Jau neabejojama, kad šiemet prisidės ne viena dešimtis tūkstančių pretendentų į maisto produktų labdarą.

Pirmosios šįmet gautos intervencinės labdaros dalybos, prasidėjusios vasario 10-ąją, truks iki šio mėnesio pabaigos. Nemažai dzūkų jau gardžiuojasi jiems skirta labdaros koše, iš gautų miltų kepa blynus. Aukštaičiai maisto produktus turėtų išsidalyti šiomis dienomis. Ilgiausiai jos teks laukti žemaičiams.

Daugėja skurdžiai gyvenančiųjų

Pagrindiniai labdaros dalytojai – Lietuvos „Carito“ vadovas kunigas Robertas Grigas ir Raudonojo Kryžiaus atstovė Dalia Reklaitienė – LŽ užtikrino, kad norinčiųjų gauti labdarą akivaizdžiai daugėja, o tikslų gavėjų skaičių bus galima pasakyti tik pasibaigus dalyboms.

Apie spartų pretendentų gauti labdarą didėjimą LŽ papasakojo Panevėžio rajono ir Panevėžio miesto socialinės darbuotojos. Rajono Globos ir rūpybos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė teigė, kad nuo 2008-ųjų pabaigos pretenduojančiųjų į šią labdarą padaugėjo visu tūkstančiu. „Iš 43 tūkst. rajono gyventojų europinę paramą maisto produktais šiemet gaus jau beveik 8 tūkst. gyventojų“, – teigė ji. Panevėžio rajono socialinės paramos centro direktoriaus pavaduotoja Zita Sargautienė sakė, kad Panevėžyje norinčiųjų gauti labdarą, palyginti su praėjusiais metais, padaugėjo 2 tūkstančiais. Šiandien Panevėžyje pradedamos dalyti labdaros turėtų ateiti 6 tūkst. miestelėnų.

Košė su ES vėliava

Šįmet labdara, palyginti su anksčiau dalytomis, skiriasi ir asortimentu, ir pakuote. Akį traukia ryškios spalvos, kiekvieną miltų, kruopų ar cukraus pakuotę puošia ES vėliava. Šiais skiriamaisiais ženklais labdara „padabinta“ pirmiausia todėl, kad gavėjai nesugalvotų ja prekiauti.

Išklausius pirmaisiais dalybų metais labdaros gavėjų išsakytas pastabas, šiemet atvežtų produktų asortimentas gerokai įvairesnis – ne vien makaronai ir kruopos. Vienam žmogui skirtame 6,45 kg maisto produktų pakete yra miltų, manų kruopų, trijų grūdų kruopų košės, grūdų dribsnių, sausų pusryčių, mišinio biskvitui, cukraus ir saldinto tirštinto pieno.

Silkių ir dešros nebus

Labdaros organizatorius – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros direktorius Arystidas Kulvinskas LŽ teigė, kad, atliekant apklausas, kokių produktų labdaros gavėjai norėtų, šie vardijo: silkių, rūkytos dešros, aliejaus ir kitų gėrybių. „Šių produktų, deja, negalėtume patiekti, nes intervenciniuose sandėliuose esama tik paprasčiausios žaliavos, iš kurios gaminami miltai, cukrus, tirštintas pienas. Šią produkciją žmonėms ir teikiame“, – teigė agentūros vadovas.

Anot jo, neturtingieji šiemet gardžiuosis „Marijampolės pieno konservų“ tirštintu pienu, „Naujojo Nevėžio“ sausais pusryčiais, „Malsenos“ miltais ir miltų mišiniais. Tačiau A.Kulvinskas žadėjo, kad per kitus labdaros dalybų etapus žmonėms bus patiekta ir „Fasmos“ mėsos konservų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius