-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 03

„Start Vilnius“ aferos herojus R.Jurkšas valstybine žeme naudojasi it nuosava?

Teisėsauga jau beveik pusmetį aiškinasi, ar teisėtai buvęs sostinės savivaldybės bendrovės „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas užvaldė nekilnojamąjį turtą Geležinio Vilko gatvėje. Tačiau tai netrukdo R.Jurkšo verslui sėkmingai šeimininkauti teritorijoje, į kurią dar neturi nuosavybės teisės.
Rimantas Jurkšas su šeima dar neįgijo teisės į žemę po šiuo pastatu, tačiau statybininkai čia jau triūsia it įkirpti
Rimantas Jurkšas su šeima dar nevaldo žemės po šiuo pastatu, tačiau statybininkai čia jau triūsia it įkirpti / 15min.lt / Irmanto Gelūno, Vidmanto Balkūno nuotr.

Ikiteisminis tyrimas dėl buvusių „Start Vilnius“ vadovų Simo Ramučio Petrikio bei R.Jurkšo pradėtas po 15min.lt žurnalistinio tyrimo apie machinacijas su savivaldybės bendrovės turtu. Abu „Start Vilnius“ vadovai neteko pareigų, tačiau tai nekliudo plėtoti statybų, kurioms Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje atsidūręs sklypas gali labai praversti.

Žemė vis dar valstybės. Ir kas iš to?

15min.lt atskleidė, kaip su R.Jurkšu susijęs verslas užvaldė „Start Vilnius“ priklausiusį pastatą su priestatu Geležinio Vilko g. 21. Bendrovė „Statybos progresija“ „Start Vilnius“ suteikė apie 180 tūkst. eurų paskolą, o „Start Vilnius“ išsimokėjo tik dalį šios sumos. Likusi dalis, apie trečdalis visos sumos, grąžinta ne pinigais, o turtu – statiniais Geležinio Vilko g. 21.

Šie statiniai stovi ant valstybinės žemės, o „Statybos progresija“ su statiniais įgijo ir pirmumo teisę be konkurencijos išsinuomoti ar išpirkti sklypo dalį. „Statybos progresijos“ akcininkai: R.Jurkšas, jo sutuoktinė ir du vaikai. O privačioje sklypo dalyje šeimininkauja to paties R.Jurkšo su partneriu valdoma bendrovė „NT Koncernas“, statanti „Vingio namais“ pakrikštytą devynaukštį.

15min.lt nuotr./Rimanto Jurkšo verslo schema
15min.lt nuotr./Rimanto Jurkšo verslo schema

15min.lt duomenimis, „Statybos progresija“ teise išpirkti ar išsinuomoti valstybinę žemę po buvusiu „Start Vilnius“ turtu kol kas nepasinaudojo. Tačiau tai nekliudo „Vingio namus“ statantiems statybininkams šioje teritorijoje šeimininkauti taip, it ji jau būtų R.Jurkšo verslo nuosavybė. Prie dar neseniai „Start Vilnius“ priklausiusių statinių pluša darbininkai, dirba statybinė technika, įrengiami šaligatviai, supiltos iškastos žemės, sukrautos statybinės šiukšlės.

R.Jurkšo partneris: viskas teisėta

Neoficialiomis 15min.lt žiniomis, statybininkai gali šeimininkauti dalyje valstybinės žemės, mat statybos leidimas leidžia per ją tiesti privažiavimą iki „Vingio namų“ daugiabučio. Tačiau prie pat „Start Vilnius“ priklausiusio pastato, kuris R.Jurkšui kainavo kėdę ir ikiteisminį tyrimą, supiltos žemės ir sukrautos statybinės šiukšlės galimai peržengia teritoriją, kur galimi statybos darbai. Bent jau tokios nuomonės laikosi 15min.lt konsultavę statybų specialistai, dėl darbų teisėtumo patarę kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

Vis dėlto „NT Koncerno“ vadovas bei R.Jurkšo verslo partneris Vaclovas Daukšas 15min.lt patikino, esą darbai teritorijoje vyksta nenusižengiant teisės aktams.

„Ten tikrai ne valstybinėje (žemėje). Pagal statybos leidimą yra infrastruktūros darbai numatyti. Nuo pat Savanorių prospekto ten yra padaryta. Šitas viskas yra nurodyta statybos leidime, kad mes tą turim padaryti“, – kalbėjo V.Daukšas.

Paklaustas, ar prie pat buvusio „Start Vilnius“ pastato supiltos žemės nėra teritorijoje, kuria statytojai disponuoti negali, jis tokią galimybę atmetė. „Viskas pagal projektą, tiek jums galiu pasakyti“, – patikino verslininkas.

Ką ketinama daryti su R.Jurkšo šeimos valdomos „Statybos progresijos“ perimtu pastatu, oficialiuose dokumentuose įvardijamu kaip klubas, V.Daukšas teigė nežinantis. „Čia ne mūsų klubas, nežinau“, – reziumavo pašnekovas.

15min.lt žiniomis, ikiteisminiame tyrime dėl buvusių „Start Vilnius“ vadovų veiklos įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti. Vasarą pradėtas tyrimas atliekamas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir svetimo turto iššvaistymo.

Teisėsaugos akiratyje atsidūrusį turtą „Start Vilnius“ gavo kaip dalį mechanizmo, kuris buvo sukurtas žlugusių avialinijų „Air Lituanica“ išlaikymui. Į „Start Vilnius“ perkėlus didelės vertės Vilniaus savivaldybės nekilnojamąjį turtą, šis kapitalas buvo naudojamas avialinijų finansavimui užtikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius