-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 02

Statistika atveria akis: Lietuvoje kvaišalai kasmet pražudo arti šimto jaunų žmonių

Sostinės Lazdynų ligoninėje ketvirtadienį užgeso jaunos vilnietės gyvybė. Įtariama, kad per elektroninės muzikos festivalį „Sūpynės“ ji apsinuodijo neaiškiomis narkotinėmis medžiagomis. Kvaišalai smogė taip stipriai, kad mergina nugrimzdo į komą, o jos smegenys netrukus žuvo. Padarę viską, kas nuo jų priklausė, sostinės medikai buvo priversti atjungti pacientės gyvybę palaikiusius aparatus. Ši istorija sukrėtė, tačiau ji – tik statistinis vienetas. Įvairūs kvaišalai Lietuvoje kasmet pražudo arti 100 jaunų žmonių.
Sulaikyti narkotikai
Narkotikai / Panevėžio apskrities VPK nuotr.

Higienos instituto duomenimis, pernai nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo Lietuvoje mirė 87 žmonės. Visas šias mirtis sukėlė atsitiktinis apsinuodijimas narkotikais ir psichodisleptikais. Vidutinis mirusiųjų amžius buvo 33,5 metai.

Narkotikų ragavo kas dešimtas gyventojas

Specialistams vis didesnį nerimą kelia narkotikų paplitimas tarp studentų – kokių nors kvaišalų yra bandę daugiau nei trečdalis.

Vieša paslaptis, kad įvairiuose vakarėliuose ir festivaliuose jaunimas svaiginasi ne tik alkoholiu, bet ir natūraliais ar dar pavojingesniais sintetiniais kvaišalais.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas 2013 metais atliko Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tarp naktinių klubų lankytojų tyrimą 5 didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Paaiškėjo, kad bent kartą gyvenime narkotikų yra vartoję 4 iš 10 (38,3 proc.) respondentų, kas ketvirtas (20,1 proc.) narkotikus vartojo per pastaruosius metus, vidutiniškai kas dešimtas (8,3 proc.) respondentas narkotikus vartojo per paskutinį mėnesį.

Populiariausias narkotikas tarp naktinių klubų lankytojų – kanapės, po jų seka kokainas, ekstazis, amfetaminas / metamfetaminas.

Kauno apskrities VPK/Mastaičuose demaskuoti kanapių augintojai
Kauno apskrities VPK/Kanapės.

Tuo metu kitas tyrimas, atliktas 2012 metais, atskleidė, kad bent vieną narkotinę ar psichotropinę medžiagą nors kartą gyvenime yra bandę 11,1 proc. 15–64 metų šalies gyventojų.

Didesnis vartotojų skaičius užfiksuotas tarp 25–34 metų vyrų, miestų gyventojų. Narkotikus dažniau vartoja daugiau uždirbantys.

Per 2012 metus kanapes bent kartą gyvenime prisipažino vartoję 10,5 proc. 15–64 metų gyventojų – tai yra 2,3 karto mažiau nei Europos vidurkis.

Apskaičiuota, kad žmonių, vartojusių naujas psichoaktyviąsias medžiagas, skaičius ES siekia 2,2 milijono.

Bent kartą gyvenime amfetaminą nurodė bandę 1,2 proc., ekstazį – 1,3 proc., kokainą – 0,9 proc. gyventojų.

Veržiasi nauji, bet labai pavojingi kvaišalai

Pastaraisiais metais Europoje vis labiau plinta naujos psichoaktyviosios medžiagos, tarp jų ir rūkomi augalinės kilmės mišiniai. Viešojoje erdvėje galima sutikti įvairių „buitinių“ pavadinimų – new drugs (naujieji narkotikai – liet.), designer drugs (sukurtieji narkotikai – liet.), legal highs (legalūs narkotikai – liet.)

Haliucinogeniniai grybai taip pat priskiriami naujoms psichoaktyviosioms medžiagoms.

Šių medžiagų paplitimo dinamika labai plati. Nuo 2005 metų per Europos Sąjungos (ES) ankstyvojo reagavimo sistemą (Early warning system – angl.) oficialiai pranešta apie 408 naujas psichoaktyviąsias medžiagas, iš kurių vien tik 2013-aisiais – 172.

Apskaičiuota, kad žmonių, vartojusių naujas psichoaktyviąsias medžiagas, skaičius ES siekia 2,2 milijono.

MKT nuotr./Sulaikyta kokaino kontrabanda
MKT nuotr./Sulaikyta kokaino kontrabanda.

Su jų daroma žala sveikatai susijusios išlaidos kasmet sudaro apie 211 mln. eurų, o baudžiamosios teisės priemonių taikymui užtikrinti reikia nuo 117 iki 144 mln. eurų.

Dažniausiai naujos psichoaktyviosios medžiagos platinamos internetu arba pardavinėjamos specializuotose parduotuvėse.

Platintojų internetu naudojamos apsaugos priemonės labai apsunkina teisėsaugos pareigūnų galimybes išaiškinti medžiagų platinimo tinklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius