-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 09 /17:47

Statybų Užupyje problemos pažadino kultūros ministrą ir Vilniaus merą

Trečiadienį kultūros ministras Šarūnas Birutis, susitikęs su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi, aptarė UNESCO saugomo senamiesčio plėtros problemas. Ministro ir mero susitikime nutarta svarstyti Kultūros ministerijai ir savivaldybei priklausančių institucijų sujungimą į vieną instituciją, kuri rūpintųsi UNESCO saugomo Vilniaus senamiesčio būkle ir plėtra.
Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis apžiūrėjo statybas Užupyje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Po susitikimo su Užupio bendruomene, kuris vyko vakar, dar kartą įsitikinau, kad senamiestyje kylančios plėtros ir paveldo apsaugos problemos turi būti sprendžiamos kompleksiškai, kuo skubiau eliminuojant visus bendruomenei ir investuotojams painiavą keliančius faktorius. Šiandien su meru aptarėme, kaip stiprindami tarpinstitucinį bendradarbiavimą išspręsime iškilusias problemas, kurios, dabar nesiimant jokių veiksmų, kiltų ir ateityje“, – Kultūros ministerijos pranešime cituojamas ministras.

Pasak Š.Biručio, UNESCO saugomam senamiesčiui būtinas didesnis dėmesys, o didesnis valdymo efektyvumas būtų pasiektas sujungiant kelias Kultūros ministerijai ir savivaldybei pavaldžias institucijas.

„Siekiant Vilniaus senamiesčio apsaugos ir tvarkybos valdymą padaryti sklandų, aiškiai suprantamą senamiesčio bendruomenei bei sumažinti administracinę naštą Vilniaus senamiesčio gyventojams ir kitiems jame veikiantiems fiziniams ir juridiniams asmenims, būtų tikslinga paskirti vieną instituciją, kuri būtų atsakinga už viso Vilniaus senamiesčio apsaugą, tvarkybą ir naudojimą pagal paskirtį“, – sako kultūros ministras.

Būtų tikslinga paskirti vieną instituciją, kuri būtų atsakinga už viso Vilniaus senamiesčio apsaugą, tvarkybą ir naudojimą pagal paskirtį.

Kultūros ministerijai pavaldus Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas, kurio ribos patvirtintos Lietuvos Respublikos Seimo 2002 m. balandžio 23 d. nutarimu Nr. IX-861, yra sudėtinė Vilniaus senamiesčio dalis, už kurios apsaugą, priežiūrą ir naudojimą pagal paskirtį yra atsakinga Rezervato direkcija.

Pasak ministro, Vilniaus senamiesčio teritorijos, kuri nepatenka į Rezervatą, apsauga ir priežiūra bei naudojimu pagal kompetenciją, kuri nėra tiksliai apibrėžta ir atskirta, rūpinasi Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyrius, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo apsaugos skyrius ir VšĮ „Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra“, kurią įsteigė Vilniaus miesto savivaldybės taryba Vilniaus senamiesčio apsaugos ir tvarkybos koordinavimui įgyvendinti.

Už UNESCO Pasaulio paveldo sąraše esančių objektų ir UNESCO Pasaulio paveldo vietovių Lietuvoje apsaugą atsakinga institucija yra paskirta Kultūros ministerija.

Skubinamas Vilniaus senamiesčio tvarkymo planas

Kultūros ministras trečiadienį taip pat susitiko su Kultūros paveldo departamento atstovais ir nurodė kuo greičiau parengti Vilniaus senamiesčio tvarkymo planą.

Posėdžio metu buvo aptarti Vilniaus senamiestyje (Užupyje):  Zarasų g. 15; Polocko g. 7A; Malūnų g. 4, 6; Baltasis skr. 8; Polocko g. 17 Vilniuje planuojami ir vykdomi statybos darbai bei numatyti tolesni veiksmai, reikalingi jų teisėtumo įvertinimui ir  pasekmių šalinimui.

Posėdžio metu buvo nutarta, kad reikalinga kuo greičiau pabaigti rengti ir patvirtinti Vilniaus senamiesčio tvarkymo planą. Iki bus parengtas ir patvirtintas šis nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialusis planas, planuojant ir vykdant statybas Vilniaus senamiestyje būtina vadovautis Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentu, kuris yra pagrindinis dokumentas, nustatantis paveldosaugos reikalavimus šiai į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytai kultūros paveldo vietovei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius