TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 29

Stiprinama visų migrantų apgyvendinimo vietų apsauga

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su migrantų apgyvendinimo centrų administratoriais bei tarnybų, vykdančių stovyklų apsaugą, vadovais aptarė priemones, kurios būtinos užtikrinti saugumą ir viešąją tvarką stovyklose bei šalių jų esančiose gyvenvietėse, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Pabėgėlių priėmimo centras Vilniuje
Pabėgėlių priėmimo centras Vilniuje / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Apsaugai bus skirta daugiau pareigūnų ir patruliavimo ekipažų, taip pat valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovės sprendimu kiekvienai migrantų apgyvendinimo vietai bus paskirtas apsaugos koordinatorius.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos patvirtintą migrantų apgyvendinimo planą, migrantai apgyvendinami 5 vietose: Kybartų užsieniečių registravimo centre, Pasieniečių mokyklos Medininkuose teritorijoje, Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, socialiai pažeidžiamiausios grupės, t. y. šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios moterys, negalią turintys žmonės, įkurdinamos Rukloje – Pabėgėlių priėmimo centro pastate ir modulinių namelių stovyklavietėje, taip pat Naujininkuose buvusiuose Vilniaus nakvynės namuose. Juos saugo Viešojo saugumo tarnybos, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Kalėjimų departamento pareigūnai.

Pasak vidaus reikalų ministrės, daugėjant migrantų bandymų pabėgti iš apgyvendinimo vietų ir dėl to kylančių neramumų, stovyklavietėse būtinos ne tik didesnės pajėgos, bet ir aiškesnis tarnybų veiklos koordinavimas.

„Migrantai, pasirinkę neteisėtą migracijos kelią, suklaidinti Baltarusijos režimo ir tapę žmonių kontrabandos aukomis, bando nusigauti į turtingesnes Europos šalis. Nors daugelis pateikė prieglobsčio prašymus, akivaizdu, kad kai kurie realiai prieglobsčio mūsų šalyje nesiekia ir bando visais įmanomais būdais pasišalinti, net nesulaukę sprendimo. Negalime leisti, kad Lietuva taptų pereinamuoju kiemu. Neteisėta migracija Europos Sąjungoje nepriimtina“, – teigia vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

Praeitą savaitę baigta migrantų registracija ir spartinamas prieglobsčio prašymų nagrinėjimas. Migracijos departamento ir VSAT duomenimis, 2 804 migrantai šiuo metu yra pasiprašę prieglobsčio. Jau išnagrinėti 645 prieglobsčio prašymai, tačiau kol kas nė vienam asmeniui prieglobstis nėra suteiktas.

Jungtinių situacijų centro (JSC) duomenimis, per pastarąsias dvi savaites užfiksuota 70 migrantų bandymų pasišalinti iš apgyvendinimo vietų, 21 iš jų pavyko grąžinti.

Nuo metų pradžios patikslintais JSC duomenimis 704 migrantai pasišalino iš apgyvendinimo vietų, 146 migrantai buvo sulaikyti ir grąžinti atgal.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius