-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 03 /10:24

STT: aplinkos ministro įsakymas sumažins želdynų plotus, įžvelgia korupcinių rizikų

Aplinkos ministro Simono Gentvilo įsakymas dėl želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos leistų sumažinti jų plotus, o tai būtų naudinga tik siauroms interesų grupėms, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Tuo metu ministras teigia, kad želdynų plotai nemažės, nauja tvarka želdynų tankio skaičiavimas pakeičiamas iš miesto lygmens į kvartalų.
LR aplinkos ministras Simonas Gentvilas
LR aplinkos ministras Simonas Gentvilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

STT nuomone, reglamentavime gali būti korupcinių rizikų, be to, abejojama, ar užtikrinami visuomenės interesai apželdinant miestų, miestelių ir kurortų teritorijas.

„Dalis nuostatų gali būti vertinamos kaip naudingos siauroms interesų grupėms, tačiau ydingos visuomenės poreikių užtikrinimo požiūriu, kadangi pramoninės paskirties steigėjai bei naujų kvartalų vystytojai gali būti atleidžiami nuo prievolės dėl naujų želdynų sukūrimo“, – nurodė STT.

S.Gentvilo teigimu, nauja tvarka pakeitė želdynų tankio skaičiavimo tvarką, tačiau visuomenės gyvenimo kokybė dėl to nenukentės.

„Jei yra kažkokia sritis, kur aš išmanau Aplinkos ministerijoje, tai urbanistika. Pasakymas, kad sumažės želdinių skaičius, kai Vilniuje vidutinis gyventojų tankis yra 1,3 tūkst. kvadratiniame kilometre, o Vienoje, Ciuriche ar Amsterdame yra 4-5 tūkst., tai negąsdinkime žmonių. Ne STT planuoja miestus, o planuoja per bendruosius planus savivaldybių administracijos', – BNS sakė S.Gentvilas.

„Iš toli mes pasižiūrėsime tas pastabas, bet miestų tankis Lietuvoje yra tris kartus mažesnis nei Vakarų Europoje. Pas mus gyvenimo kokybė yra puiki, ir mes jos nekeičiame ir neaukojame, tiesiog pereiname nuo miesto lygmens želdynų tankio skaičiavimo į kvartalinius“, – pridūrė jis.

Anot ministro, anksčiau galiojusi tvarka nebuvo veiksminga, dėl jos buvo galima išvengti želdynų įrengimo.

Pagal naują tvarką bus sudaromos sąlygos vystyti naujus gyvenamuosius kvartalus ir pramoninės paskirties teritorijas išvengiant prievolės įrengti visuomenės poreikiams naujus viešuosius atskiruosius želdynus. Tuo metu minimalių plotų normos gali būti užtikrinamos jau esamų želdynų ir miškų sąskaita.

STT vertinimu, tokia tvarka sudarytų galimybę sumažinti vienam gyventojui tenkančių viešųjų želdynų plotą, o kai kuriuose miestuose, miesteliuose ir kurortuose, kurie ribojasi su miškais, sumažinti esamų želdynų plotus.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad ministro įsakymu galimai neužtikrinamas želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo principas bei Seimo valia dėl esamų želdynų ir želdinių išsaugojimo ir nemažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius