-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 11

STT: ES paramos pinigais „pagerintas“ Laimutės Anužienės šeimos turtas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kategoriškai vertina korupcijos apraiškas Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžiame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre. STT oficialiai patvirtina, kad buvusios centro vadovės Laimutės Anužienės artimiesiems priklausantis turtas buvo „pagerintas“ europinės paramos pinigis. Pylos STT išrašė ir ŠMM, kuri esą pro pirštus žiūrėjo ir Karaliaus Mindaugo centro veiklą.
Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

STT savo išvadas skelbia atlikusi korupcijos rizikos analizę. Karaliaus Mindaugo centras dėmesio centre ir teisėsaugos akiratyje atsidūrė po 15min tyrimų ciklo. Pareigūnai pastebėjo ne tik Karaliaus Mindaugo centro atvejį, bet ir sistemines problemas ŠMM veikloje.

Prisikasė iki Anužių turto šaknų

Trečiadienį paskelbtame pranešime STT pažymi, jog Karaliaus Mindaugo centrui skirtos Europos Sąjungos paramos lėšos panaudotos „pagerinti“ L.Anužienės artimųjų turtui. Čia kalba eina apie gyvenamąsias patalpas, kurios neaiškiomis aplinkybėmis atsirado Karaliaus Mindaugo centro valdomame pastate Kauno centre, Griunvaldo gatvėje. STT atskleidžia, jog šį turtą Anužiai įgijo per mainų sutartį, taip užvaldydami patalpas, kurių būklės pagerinimui naudota ES parama.

„Iš pateiktų ir surinktų dokumentų STT pareigūnai nustatė, jog Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras aktyviai vykdė įvairius savo valdomo nekilnojamojo turto civilinius sandorius, tačiau daugiausia sandorių šis mokymo centras sudarė su jo vadovės artimos aplinkos rato asmenimis. Nustatyta, jog mokymo centras patalpas Kaune pagal mainų sutartį be priemokos sumainė su šio mokymo centro vadovės sūnumi. Tokiu būdu Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis buvo pagerintos ne tik mokymo centro pagal panaudos sutartį naudojamos patalpos, bet ir fiziniams bei juridiniams asmenims priklausančios statinio patalpos. Įvertinus minėtą mainų sutartį galima daryti išvadą, kad būtent ši sutartis galėjo būti nuostolinga ne tik Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui, bet ir valstybei“, – teigiama STT pranešime.

Aliaus Koroliovo nuotr./STT nustatė, kad užvaldanta patalpas šiame pastate Anužiai galimai pasinaudojo ir ES paramos pinigais
Aliaus Koroliovo nuotr./STT nustatė, kad užvaldanta patalpas šiame pastate Anužiai galimai pasinaudojo ir ES paramos pinigais

Patalpų Griunvaldo gatvėje istorija paaiškėjo po 15min tyrimo, kuris atskleidė, jog perimant būsimus Anužių šeimos namus dalyvavo ir bendrovė „Valedija“, kurios akcininkė – ilgametė L.Anužienės pavaduotoja Jolanta Valiulienė.

Po vėliau atlikto Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) tyrimo nustatyta, kad „Valedija“ taip pat melžė Karaliaus Mindaugo centrą per automobilių nuomos paslaugas – su „Valedija“ profesinė mokykla sudarė apie 200 sutarčių, dalį jų centro vardu pasirašė pati „Valedijos“ akcininkė J.Valiulienė.

Ilgametė L.Anužienės pavaduotoja po VTEK išvadų pasitraukė iš užimamų pareigų. Tai buvo vienas pirmų sprendimų, kuriuos priėmė nauja nuolatinė įstaigos vadovė Nora Pileičikienė.

KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė
KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė

Išrašė pylos ministerijai

STT kartu pažymi, kad problemos Karaliaus Mindaugo centre – ir užsitęsusio ŠMM neveiklumo rezultatas.

„STT korupcijos prevencijos pareigūnai nustatė, kad ŠMM vykdo nepakankamą panaudos pagrindais perduoto turto naudojimo ir sutarčių vykdymo kontrolę, taip pat ministerija nėra nustačiusi turto naudojimo ataskaitų reikalavimų ir, nepaisant sutartyse nurodyto draudimo, kai kurios viešosios įstaigos komercinę ir ūkinę veiklą vykdo joms panaudos teise suteiktuose nekilnojamojo turto objektuose“, – teigia STT.

Negana to, tarnyba pažymi, jog ŠMM į korupciją žiūri pro pirštus ir „vangiai formuoja antikorupcinę aplinką savo valdymo srities institucijose“.

„Nuo 2002 m., priėmus Korupcijos prevencijos įstatymą, ŠMM ir jai pavaldžios institucijos nė karto nenustatė korupcijos pasireiškimo tikimybės, taip pat iki šiol neparengė korupcijos prevencijos programos ir jos įgyvendinimo plano“, – ministeriją kritikuoja STT.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgitos Petrauskienės vadovaujamai ministerijai STT pylos išrašė ne tik dėl Laimutės Anužienės žygių
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgitos Petrauskienės vadovaujamai ministerijai STT pylos išrašė ne tik dėl Laimutės Anužienės žygių

STT ministerijai pateikė šūsnį rekomendacijų, kuriomis primygtinai raginama atidžiau kontroliuoti valstybės turto panaudojimą bei imtis realių korupcijos prevencijos priemonių.

Primename, jog triukšmas KMPMC prasidėjo po 15min publikacijų apie įtartinas L.Anužienės operacijas bei finansavimą, kurį centrui skyrė ankstesnės vyriausybės švietimo ir mokslo ministrė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė. Būtent KMPMC, aukštose pareigose, A.Pitrėnienė rado darbą po Darbo partijos fiasko Seimo rinkimuose.

Kilus triukšmui, A.Pitrėnienė iš šių pareigų pasitraukė, ji netrukus išstojo ir iš Darbo partijos. L.Anužienę užgriuvo teisėsauga – tyrimus dėl galimos korupcijos ir sukčiavimo KMPMC vis dar atlieka STT ir FNTT. L.Anužienės piktnaudžiavimą patvirtino ir Švietimo ir mokslo ministerijos užsakytos audito išvados. Ministerija kelissyk bandė atleisti ilgametę profesinės mokyklos vadovę, tačiau tam trukdė arba jos ligos, arba kitų KMPMC dalininkų, glaudžiai susijusių su Anužių šeima, pozicija.

L.Anužienė iš KMPMC atleista šių metų rugsėjį, bet čia pat ji vėl buvo įdarbinta centre, tik kitose pareigose. Kilus triukšmui, KMPMC atšaukė ir šį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius