Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 13 /13:15

STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl politikų išmokų Utenos rajone: dvidešimt tarybos narių grąžino pinigus

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo politikų išmokomis Utenos rajono savivaldybėje.
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Specialiųjų tyrimų tarnyba
STT

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, tyrimą STT pradėjo po Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus įvertinimo, kad Utenos rajono savivaldybės politikams buvo nepagrįstai išmokėti beveik 40 tūkst. eurų.

TAIP PAT SKAITYKITE: A.Tapino iniciatyva pasiekė Uteną: buvusio mero siurblys ir degalų lyderė be vairuotojo pažymėjimo

TAIP PAT SKAITYKITE: Į skandalą patekusi Utenos rajono tarybos narė E.Zarankaitė grąžino į biudžetą 19 tūkst. eurų

Pati prokuratūra po šio vertinimo nusprendė nesikreipti į teismą įvertinusi tai, jog politikai lėšas grąžino, o savivaldybė ėmėsi veiksmų sprendžiant, kad tokia situacija nepasikartotų.

Ikiteisminį tyrimą atlieka STT Panevėžio valdybos pareigūnai, jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras.

Tyrimas dėl viešojo intereso gynimo prokuratūroje pradėtas gegužę, įvertinus visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvos „Skaidrinam“ skelbtą informaciją apie šalies savivaldybių tarybų narių išlaidas, abejojant jų panaudojimo skaidrumu.

Kaip nurodo prokuratūra, jį atlikti viešojo intereso skyriaus tyrėjams pavedė Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis.

Minėto tyrimo metu Utenos rajono savivaldybės kontrolierius atliko auditą dėl išmokų, skirtų 2019-2023 metų kadencijos Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams su jų veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, ir pateikė prokuratūrai šio audito išvadas bei susijusius dokumentus.

Iš viso nepagrįstomis ar netinkamomis buvo pripažintos išlaidos, siekiančios beveik 40 tūkst. eurų.

Audito ataskaitoje konstatuojama, kad Utenos rajono savivaldybės tarybos nariams minėtos kadencijos laikotarpiu naudojant gautas išmokas nebuvo užtikrintas viešųjų lėšų racionalaus naudojimo ir tausojimo principas. Iš viso nepagrįstomis ar netinkamomis buvo pripažintos išlaidos, siekiančios beveik 40 tūkst. eurų.

„Po šių prokuratūrai perduotų audito išvadų dvidešimt Utenos rajono savivaldybės tarybos narių suskubo jų neteisėtai gautas išmokas sugrąžinti į Utenos rajono savivaldybės biudžetą“, – nurodo prokuratūra.

Ji taip pat primena, kad savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigai tarybos nariui yra išmokėti teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka.

Prokuroro ieškinyje taip pat gali būti reikalavimas pašalinti pažeidimus lėmusius teisės aktų trūkumus.

Atkreipiamas dėmesys, kad politikai patys grąžino lėšas į biudžetą, o Utenos rajono savivaldybė ėmėsi priemonių pažeidimams pašalinti ir, pasikeitus įstatymo dėl savivaldybės tarybos nario atlyginimo nuostatoms, pakeitė Utenos rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą.

Todėl, pasak prokuratūros, „prokuroras praėjusią savaitę priimtame nutarime konstatavo, kad po šių veiksmų neliko pagrindo kreiptis į teismą taikant viešojo intereso gynimo priemones“ ir įpareigojo surinktą informaciją įvertinti STT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius