Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 22 /17:24

Su COVID-19 kovojantiems medikams atsidėkos paauksuotais medaliais: eskizą piešė pats A.Veryga

570 medikų, dirbusių COVID-19 židiniuose, sulauks Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) įvertinimo – paauksuotų medalių. Pasirodo, jų modelį ir kūrė pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Medalio medikams eskizas
Medalio medikams eskizas / Vidmanto Balkūno nuotr.

Apdovanojimai medikams jau pasiekė SAM – ministro patarėja Lina Bušinskaitė penktadienį su 15min pasidalijo jų nuotrauka, o taip pat – A.Verygos pieštu medalio eskizu.

SAM nuotr./Medaliai medikams
SAM nuotr./Medaliai medikams
15min nuotr./ Medalio medikams eskizas su A.Verygos parašu
15min nuotr./ Medalio medikams eskizas su A.Verygos parašu

„Galvojome, kaip būtų galima originaliai padėkoti sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams, kurie pirmosiose gretose kovoja su koronavirusu. Idėja, kad tai galėtų būti specialiai sukurti medaliai, gimė ministrui Aurelijui Verygai. Be to, jis nupiešė pats ir keletą eskizų, kaip galėtų atrodyti medaliai, iš jų geriausias buvo pateiktas dizaineriams, kurie dirba su gamintojais, laimėjusiais konkursą ir pagaminusiais užsakytus medalius“, – iniciatyvą pakomentavo L.Bušinskaitė.

Sutartį dėl medalių komplektų pirkimo SAM su Estijos įmone „Sporrong Eesti OÜ“ sudarė gegužės 8-ąją. Pagal ją, įmonė iki gegužės 20-osios turėjo pagaminti 570 žalvarinių, paauksuotų medalių su medicinos simboliu – Asklepijo lazda.

Sutarties vertė, įskaičiuojant mokesčius, – beveik 12 tūkst. eurų.

Medalių komplektų pirkimo sutartis
Medalių komplektų pirkimo sutartis

„Dėl karantino šiais metais turėjome nutraukti ilgametę SAM tradiciją – Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų renginį. Tad nuspręsta medikus pagerbti kitaip. SAM užsakymu buvo pagaminti 570 medalių, kurie bus įteikti medikams, dirbusiems pirmosiose gretose su koronavirusu infekuotais pacientais“, – 15min nurodė ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė.

Medaliais įvertinti medikus, pasak jos, nuspręsta „atsižvelgiant į itin sudėtingas ir įtemptas sąlygas ir darbą, kurį galima palyginti su tikra kova“.

Renginys medalių įteikimui neplanuojamas, tačiau medikams dovanas išdalinti ketina ministras A.Veryga.

„Bendras renginys, atsižvelgiant į vis dar galiojantį karantiną, nebus organizuojamas, tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga norėtų šias simbolines padėkas medikams pagal galimybes įteikti pats“, – teigė G.Banaitytė.

L.Bušinskaitė tikino, kad medaliai su specialiais sertifikatais bus išdalyti visiems, kurie pirmosiose gretose kaunasi su COVID-19: „Medikams ir sveikatos specialistams, kurie dirba gydymo įstaigose, specialistams, dirbantiems karščiavimo klinikose, mobiliuose punktuose, taip pat laboratorijose dirbantiems laborantams, GMP darbuotojams, kurie atlieka didžiulį sunkų darbą bei rizikuoja savo sveikata.

Ir žinoma tiems, kurie talkina nuo pat pandemijos pradžios – karštųjų linijų darbuotojams ir kitiems, kurių indėlis – labai svarbus šioje kovoje.“

Estijos įmonė užsakymą atliko pigiau ir greičiau.

Estijos įmonė šioje situacijoje, pasak G.Banaitytės, pasirinkta dėl greičio: „Medalius gaminusi įmonė pasirinkta atsižvelgus į jų patirtį ir galimybes reikiamu laiku pateikti užsakymą. Paklausimas dėl galimybės pagaminti medalius taip pat buvo pateiktas Lietuvos monetų kalyklai, tačiau Estijos įmonė užsakymą atliko pigiau ir greičiau. Užsakymo suma neviršijo 10 tūkst. be PVM eurų.“

Karantinas Lietuvoje dėl koronaviruso tęsiasi nuo kovo 16 dienos. Šiuo laikotarpiu dalis medikų dirba įprastai ar nuotoliniu būdu, kita dalis – prižiūri COVID-19 sergančius pacientus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius