Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 07 /23:55

Su I.Šimonyte susitikusi JAV viceprezidentė: Lietuva yra drąsos ir atsparumo pavyzdys

Su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte susitikusi Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris sako, kad Lietuva yra drąsos, atsparumo ir demokratinių vertybių puoselėjimo pavyzdys.
I.Šimonytė lankosi JAV, susitiko su K.Harris
I.Šimonytė lankosi JAV, susitiko su K.Harris / Vyriausybės kanceliarijos nuotr.

„Jūsų šalis ir jūsų lyderystė yra drąsos, atsparumo ir demokratinių vertybių (puoselėjimo) pavyzdys“, – Vašingtone bendroje spaudos konferencijoje su I. Šimonytė sakė JAV viceprezidentė prieš jųdviejų dvišalį susitikimą.

„Jungtinės Valstijos ir Lietuva kartu aiškiai parodo, kad ginsime tarptautinėmis taisyklėmis pagrįstą tvarką Europoje, Indijos ir Ramiojo vandenyno regione ir visame pasaulyje“, – pridūrė ji.

Pasak K.Harris, stiprybės dvišaliuose santykiuose JAV ir Lietuva semiasi iš atstovavimo bendriems principams ir vertybėms, abi jos taip pat remia Ukrainos žmones.

„Ponia ministre pirmininke, atsižvelgiant į neišprovokuotą ir nepagrįstą Rusijos karą Ukrainoje, mūsų darbas kartu (...) yra svarbesnis nei bet kada“, – teigė viceprezidentė.

Ji dar kartą patvirtino Vašingtono įsipareigojimus ginti rytines NATO nares ir pabrėžė dešimtmečius nematytą Aljanso vienybę, nepaisant Rusijos mėginimų skaldyti bloką.

„Ši vienybė, manau, yra didžiausias mūsų stiprybės šaltinis“, – kalbėjo K.Harris.

Kaip pranešė Lietuvos vyriausybės kanceliarija, susitikime aptarta Lietuvos ir JAV dvišalių santykių plėtra, saugumo situacija Europoje, ilgalaikė NATO adaptacija ir artėjantis aljanso viršūnių susitikimas Vilniuje, parama Ukrainai, sankcijų Rusijai stiprinimas, autoritarinių režimų keliami iššūkiai.

Premjerė padėkojo Viceprezidentei už ilgametį JAV indėlį į Lietuvos saugumą bei paramą Lietuvai gynybos srityje.

„JAV karių buvimas Lietuvoje ir JAV teikiama parama Lietuvos gynybinių pajėgumų vystymui yra labai svarbus veiksnys, prisidedantis prie viso regiono saugumo stiprinimo. Savo ruožtu Lietuvos Vyriausybė yra pasirengusi užtikrinti visas reikiamas sąlygas JAV ir sąjungininkų karių priėmimui mūsų šalyje“, – sakė premjerė.

Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad JAV sprendimas Baltijos šalyse turėti sustiprintas JAV rotacines karines pajėgas neabejotinai stiprina atgrasymą ir gynybą visame rytiniame NATO flange ir yra svarbi žinia potencialiam agresoriui.

I.Šimonytė pažymėjo, kad Rusija išlieka ir artimiausioje ateityje išliks didžiausia grėsme Europos saugumui, todėl šiandien labai svarbu priimti tvarius sprendimus, kurie atgrasytų Rusiją nuo potencialios agresijos ir įgalintų sąjungininkus efektyviai ginti kiekvieną aljanso centimetrą.

Šiandien turime susitelkti į praktinę pažangą, įgyvendinant Madride priimtus sprendimus dėl priešakinės gynybos ir atgrasymo stiprinimo, sakė I.Šimonytė.

Premjerė pabrėžė, kad Ukraina šiuo metu gina visos Europos laisvę nuo Rusijos agresijos.

Ji padėkojo JAV Administracijai už lyderystę telkiant sąjungininkus ir visokeriopai remiant Ukrainą, ypač karine ginkluote. Anot premjerės, ilgalaikė taika Europoje galima tik pasiekus visišką Ukrainos pergalę.

Susitikime taip pat buvo aptartas bendradarbiavimas energetikos srityje bei iššūkiai, kuriuos demokratinėms šalims ir taisyklėmis grįstai tarptautinei tvarkai kelia autokratiniai režimai.

Taip pat trečiadienį I.Šimonytė susitiko su JAV Atstovų rūmų Baltijos draugystės grupės ko-pirmininkais Rubenu Gallego ir Donu Baconu bei šios grupės nariais kongresmenais, kuriems padėkojo už jų veiklą prisidedant prie Baltijos regiono saugumo sustiprinimo, o taip pat tvirtą laikyseną remiant Ukrainą ir smerkiant Rusijos karinę agresiją.

Premjerė taip pat lankėsi Komunizmo aukų memorialiniame muziejuje Vašingtone ir susitiko su jo vadovybe. Susitikime aptarta komunistinių režimų nusikaltimų viešinimo ir deramo įvertinimo, aukų atminimo puoselėjimo svarba, būtinybė užkirsti kelią istorijos klastojimui, kuriuo ir šiandien naudojasi nedemokratiniai režimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius