-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 07

Su Kalėdų eglėmis atsisveikina originaliai: spygliuočiais maitina žirgus

Pasibaigus žiemos šventėms, skubama atsikratyti jau nebereikalingais atributais – Kalėdų eglėmis. Dažnai nupuoštos eglutės atsiduria prie konteinerių, nors taip šalinti atliekas draudžiama. Kai kurie miestai rengia Kalėdų eglių išlydėjimo akcijas. Vienos tampa biokuru, kitos – vitaminų šaltiniu gyvūnams.
Kalėdinės eglutės prie šiukšlių konteinerių
Kalėdinės eglutės prie šiukšlių konteinerių / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sulig Trimis karaliais pasibaigus kalėdiniam laikotarpiui, vienišos stovi pagrindinės miestų eglės. Šiaulių eglės lemputės užges sausio 16 d., kai baigsis stačiatikių šventės. Tuomet eglė pavirs biokuru. O kol vieni svarsto, kur dėti namus puošusias eglutes, kiti jau suskubo su jomis originaliai atsisveikinti. Štai spygliuočius doroja Šiaulių gamtininkų centro žirgai. Pasirodo, žaliaskarės ristūnus ir pradžiugina, ir pamaitina.

„Gamtininkų centras visada laukia eglučių. Tiktais tiek, kad tos eglutės visada būtų nepurkštos, be blizgučių, be įvairių žaisliukų ar šiukšlių. Ir mes jas panaudojame žirgams šiek tiek pažaisti, tuo pačiu – pavalgyti“, – sakė jojimo trenerė Inga Vasiliauskienė.

Spygliuočių šakomis žiemą ristūnai maitinami dažnai. Pasak gamtininkų, eglišakiai žirgams – tikras vitaminų šaltinis, panašiai, kaip morkos ar obuoliai.

Ne visos Kalėdų eglės atkeliauja į gamtininkų centrus. Nors žaliųjų atliekų šalinimas sąvartynuose yra draudžiamas, po švenčių nemažai eglių atsiduria prie konteinerių.

Išmetus kalėdines egles tam neskirtose vietose gali grėsti piniginė bauda nuo 20 iki 80 eurų.

Pasak atliekų tvarkytojų, medelius reikėtų nugabenti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Nupuoštas egles galima ir perdirbti. Todėl daugelyje miestų po švenčių rengiamos eglių surinkimo akcijos, po jų žaliaskarės perduodamos katilinėms, kur virsta biokuru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius