Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 11

Su sunkia liga kovojančiam Valdui Adamkui – apdovanojimas už dialogą tarp Lietuvos ir Lenkijos

Valdas Adamkus ir Tomas Venclova tapo Jerzy Giedroyco Lietuvos ir Lenkijos dialogo ir bendradarbiavimo forumo apdovanojimų laureatais. Tačiau šventiniame renginyje dalyvauti galėjo tik T.Venclova, nes prezidentas V.Adamkus šiuo metu kovoja su sunkia onkologine liga.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Prieš trejus metus įkurtas forumas šiemet teikia apdovanojimus dviejose kategorijose – idėjų ir kultūros. Šio renginio partneris Lenkijoje yra prof. Bronislawo Geremeko fondas.

Šiųmečius laureatus išrinko Forumo kapitula, kurią sudaro profesorius Henrykas Samsonowiczius, forumo vadovas, jo pavaduotojai Robertas Kostro ir Adamas Pomorskis bei Miroslawas Sawickis, Anna Lewicka-Morawska, Anna Nasilowska ir Michalas Kopczynskis.

Idėjų kategorijoje pagerbtas V.Adamkus už jo ypatingus nuopelnus siekiant dialogo tarp Lenkijos ir Lietuvos. Kaip pabrėžiama Forumo pranešime, prezidentas skatino bendradarbiavimą ne tik politikoje, bet ir inicijavo institucijų bendrą veiklą, kad intensyvėtų kontaktai tarp piliečių ir visuomenių.

Prezidentas jau yra pagerbtas už Lietuvos ir Lenkijos santykių plėtojimą Baltojo erelio ordinu ir Lenkijos atgimimo ordino Didžiuoju kryžiumi.

Deja, bet į iškilmes Varšuvoje šįkart V.Adamkus atvykti negalėjo – jis kovoja su sunkia onkologine liga, jam vos prieš savaitę išoperuotas vienas inkstas.

Tačiau prezidento V.Adamkaus žodį susirinkusieji iškilmėse išgirdo – jo kalba buvo iš anksto įrašyta ir transliuojama ceremonijos metu. Kalbą galite perskaityti čia.

Kultūros kategorijoje apdovanotas Tomas Venclova. Žinomas lietuvių poetas, eseistas, publicistas, tyrėjas ir grožinės literatūros vertėjas, slavų kalbų ir literatūros profesorius išskirtas dėl savo veiklos, kuri vadinama „tikru sutarimo tiltu“.

„Nuspręsdama skirti apdovanojimą Forumo kapitula pabrėžia, kad laureato poezija ir eseistika, jo draugystė su Czeslawu Miloszu ir dalyvavimas abiejų tautų kultūriniame gyvenime jau daugelį metų kuria tikrus sutarimo tiltus tarp Lenkijos ir Lietuvos“, – rašoma Forumo pranešime.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tomas Venclova
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tomas Venclova

1937-aisiais Klaipėdoje gimęs T.Venclova 1977 metais emigravo į JAV. Be kitų jo nuopelnų, lenkams itin svarbu yra tai, kad T.Venclova vertė į lietuvių kalbą lenkų poeziją – Cyprianą Kamilį Norwidą, Czeslawą Miloszą, Zbignievą Herbertą, Wislawą Szymborską.

2014-aisiais Vilniuje buvo įteikti pirmieji J.Giedroyco forumo apdovanojimai. Juos gavo du lenkai, įvertinti už viso gyvenimo nuopelnus tiesiant tiltus tarp lietuvių ir lenkų: žurnalistas ir dienraščio „Gazeta Wyborcza“ redaktorius Adamas Michnikas bei Krokuvos Jogailos universiteto profesorius Bogdanas Schlachta.

Prieš metus J.Giedroyco forumo Lietuvos valdybos pirmininkas, profesorius, istorikas Alvydas Nikžentaitis pasakojo, kad šį apdovanojimą gali gauti intelektualai, prisidėję prie mūsų tautų santykių gerinimo. „Lietuvoje statulėlės bus teikiamos lenkams, o po metų Lenkijoje bus apdovanoti lietuviai“, – sakė A.Nikžentaitis. 

Jerzy Giedroyco forumas įsteigtas 2012 metais, jo valdybos pirmininku išrinktas profesorius Henrykas Samsonowitzius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius