-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suklaidino ne vieną: ar tikrai nufilmuotas bandymas nužudyti Palestinos prezidentą?

Internete pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame neva užfiksuotas pasikėsinimas į Palestinos prezidentą Mahmoudą Abbasą, suklaidino net kai kuriuos naujienų tinklalapius. Iš tiesų įraše, nors jis padarytas tą pačią dieną, matyti policijos reidas pabėgėlių stovykloje, ne išpuolis prieš politiką.
Mahmoudas Abbasas
Mahmoudas Abbasas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pavadino pasikėsinimu į gyvybę

Nuo lapkričio 7 d. internete sklinda kalbos apie tariamą pasikėsinimą į Palestinos lyderio M.Abbaso gyvybę. Naujiena patraukė ne tik užsieniečių, bet ir lietuvių dėmesį.

Vienas internautas iš Lietuvos pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame rodomas rimtas susišaudymas tarp civilių asmenų ir pareigūnų. Vaizdas socialiniame tinkle „Facebook“ pridengtas specialiu įspėjimu dėl žiauraus turinio.

Ekrano kopija iš „X“
Ekrano kopija iš „X“

Vyro teigimu, čia matyti pasikėsinimas į Palestinos lyderį: „Įvykdytas bandymas nužudyti Palestinos prezidentą Mahmoudą Abbasą...“

Kitas asmuo, socialiniame tinkle „X“ (anksčiau „Twitter“) turintis per milijoną sekėjų, prie įrašo taip pat nurodė, kad įamžintas pasikėsinimas į politiką. Be to, paaiškinta, kad išpuolio metu buvo mirtinai sužeistas jo sargybinis.

„SVARBU: BANDYMAS NUŽUDYTI PALESTINOS PREZIDENTĄ
Gauname pranešimų apie pasikėsinimą į Palestinos prezidentą Mahmoudą Abbasą. Teigiama, kad per išpuolį žuvo apsaugos darbuotojas.
Bandome gauti daugiau informacijos apie šią besikeičiančią istoriją. Tai lieka nepatvirtinta.
Šaltiniai: „Russia Today“ ir Yurt Dışı Gündem“, – rašė internautas.

Įrašas peržiūrėtas jau daugiau nei 3,3 mln. kartų.

Dalijosi ir žiniasklaida

Šiuo įrašu dalijosi ir kai kurios žiniasklaidos priemonės. Savo paskyroje „X“ jį paskelbė Baltarusijos opozicijos informacinis kanalas „Nexta“, kuris aktyviausiai reiškiasi susirašinėjimų programėlėje „Telegram“.

Apie tariamą išpuolį pranešė ir Rusijos naujienų agentūra TASS bei Turkijos naujienų laikraštis „Türkiye“.

Tiesa, ne visas šias žiniasklaidos priemones galima laikyti patikimomis.

Gaudė narkotikų prekeivius

Nors vaizdo įrašas ir lydintys paaiškinimai gali pasirodyti gana įtikinami, patikimos žiniasklaidos dėmesio šiai istorijai stoka verčia suabejoti jos tikrumu.

Vaizdo įraše iš tiesų užfiksuotas visai kitas įvykis, o pasikėsinimo į M.Abbasą greičiausiai išvis nebuvo.

„AFP“/„Scanpix“/Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas
„AFP“/„Scanpix“/Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas

Scena buvo nufilmuota tą pačią dieną, kuomet pasklido gandai apie bandymą nužudyti politiką. Šis policijos reidas, kuriuo buvo siekiama sugauti narkotikų prekeivius, vyko Jalazono pabėgėlių stovykloje Vakarų Krante.

Įrašą galima rasti vietos žiniasklaidos „Khabar24“ paskyroje „X“. Šie įvykiai sutampa ir su Palestinos saugumo pajėgų atstovo Talalo Dweikato pranešimu „Facebook“.

Ekrano kopija iš „X“
Ekrano kopija iš „X“

„Šeši Palestinos saugumo pajėgų nariai buvo sužeisti, iš jų vienas sunkiai per reidą, kurio metu buvo ieškomas narkotikų bylose ieškomas asmuo,“ – rašė jis.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Izraelio žurnalistas Elioras Levy savo paskyroje „X“ tą pačią dieną pasidalijo savo šaltinio informacija. Anot jo, įraše matyti, kaip palestiniečių saugumo pajėgos suėmė narkotikų prekeivį, o dėl to kilo susišaudymas. Tuo pačiu metu pro šalį pralėkė M.Abbaso automobilis, dėl ko ir pasipylė pasakojimai apie bandymą nužudyti.

Tačiau patvirtinti, ar prezidento mašina iš tiesų tuo metu važiavo pro šalį, nepavyko.

Sukūrė ir priešistorę

Kai kurie internautai netgi tikino žinantys, kas įvykdė išpuolį. Už tariamo pasikėsinimo esą slėpėsi palestiniečių grupuotė „Abu Jandalo sūnūs“.

Ji iki šiol buvo nežinoma. Grupuotę esą sudaro Palestinos savivaldos saugumo pajėgų nariai, susiję su politine ir karine arabų palestiniečių grupuote „Fatah“.

„Nexta“ paskyroje paskelbtame dokumente rašoma, kad, jei Palestinos savivaldos prezidentas „neužims aiškios pozicijos, skelbiančios atvirą konfrontaciją su (Izraelio) okupacija“, grupė svarstys galimybę sukilti.

Ekrano kopija iš „X“
Ekrano kopija iš „X“

Tačiau šis dokumentas palieka daug klausimų, netgi nėra aišku, ar jis tikras, ar suklastotas.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įraše matyti ne pasikėsinimas į Palestinos savivaldos prezidentą M.Abbasą, o pareigūnų reidas, per kurį buvo ieškoma narkotikų prekeivio.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius