-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 05

Sumaištis VTEK: komisijos nariai teigia niekada nepritarę kyšių medikams įteisinimui

Didelio visuomenės dėmesio sulaukę Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovo Romo Valentukevičiaus svarstymai, kad dovanas medikams reiktų įteisinti, privertė pečiais gūžčioti likusius komisijos narius.
Kyšis
Kyšis / 123rf.com nuotr.

Pasak jų, tokie siūlymai komisijoje niekada nebuvo svarstyti, o kai jie pasirodė viešojoje erdvėje, visi keturi komisijos nariai tokioms mintims nepritarė.

Privirė košės

Rugpjūčio pabaigoje VTEK vadovo svarstymai apie dovanas medikams sukėlė tikrą audrą ir net buvo siūloma juos svarstyti Seimo Antikorupcijos komisijoje. Parlamentarai viešai pasmerkė tokius siūlymus, tą patį padarė medikų asociacijos.

Aiškėja, kad tokie prieštaringi teiginiai niekada net nebuvo svarstyti VTEK, o jų viešas paskelbimas daugumos komisijos narių buvo įvertintas kaip institucijos kompromitavimas.

„Ši idėja viešai pristatyta VTEK pirmininkui būnant atostogose. Ją pristatė VTEK Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys. Mums tai buvo labai didelė staigmena. Visiškai atsitiktinai pamatėme jo interviu. Ši idėja komisijoje nebuvo pristatyta, dėl jos visiškai nediskutuota, perspėjome, kad ji negali būti toliau vystoma, bet jau kitą dieną M.Siaurys atsirado LNK laidoje.

Toliau žurnalistai ėmė klausinėti VTEK pirmininko, kuris bandė gelbėti situaciją. Praėjusį trečiadienį mes buvome susirinkę ir visi likę keturi komisijos nariai pasirašė pareiškimą, kad šis klausimas nebuvo aptartas ir mes tokiai pozicijai nepritariam. R.Valentukevičius tokiai mūsų pozicijai taip pat pritarė“, – 15min pasakojo VTEK narė Dalia Paulauskaitė.

Pasak jos, visuomenei vieno asmens nuomonė iki šiol pristatoma kaip komisijos: „Mes atsiprašėme visuomenės dėl šio nesusipratimo, bet mūsų pareiškimas iki šiol nėra publikuotas. Pirmadienį renkamės dar kartą į neeilinį posėdį.“

Niekada nepritarė

VTEK vadovas R.Valentukevčius 15min teigė pats niekada nepritaręs tokiai pozicijai: „Išėjo nepamatuota diskusija. Reikia pasišnekėti su žinybom, diskutuoti komisijoje. Mano ir buvo tokia pozicija, bet Prevencijos skyriaus vadovas, kuris daro analizes, nei iš šio, nei iš to papliurpė žurnalistams.

E.Ivanauskaitės (vtek.lt) nuotr./Romas Valentukevičius
E.Ivanauskaitės (vtek.lt) nuotr./Romas Valentukevičius

Tada skambina man, klausia, prasideda vieša diskusija. Aš pats stabdau šitą reikalą. Komisija irgi tam pritaria. Kol nebus rimtos analizės, toliau apie tai nekalbėsime.

Kai dabar skamba, kad vokelius gydytojams bus galima nešti legaliai, tai yra kyšio įteisinimas. Apie tai jokios kalbos nėra. Kam tai gali patikti? Niekam.“

Pasak jo, tai niekada nebuvo VTEK pozicija: „Niekur taip nesakiau. Man net minčių nėra kilę, kad būtų norima įteisinti vokelius gydymo įstaigose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius