Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 14

Sunaikinto Vyriausybės įrašo istorija: premjero patarėjas paslapčių neatskleidė

Vyriausybės kanceliarija baigė vidinį tyrimą dėl premjero patarėjo Skirmanto Malinausko veiksmų. Kaip pranešė pats Sauliaus Skvernelio patarėjas, tyrimas nutrauktas nenustačius, jog jis būtų atskleidęs kibernetinio saugumo paslaptį. Nors anksčiau pati Vyriausybės kanceliarija būtent tokiomis paslaptimis motyvavo sprendimą neteikti informacijos apie Vyriausybės pasitarimo įrašo sunaikinimo aplinkybes.
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kalba eina apie spalio 3 d. Vyriausybės pasitarimą, kuriame atmestas siūlymas žurnalistams įvesti laikiną kompensacinį mechanizmą, grąžinant jiems neatlygintiną prieigą prie Registrų centro duomenų. Žurnalistai teiravosi, kada tiksliai sunaikintas įrašas, tačiau tiek ši, tiek kita informacija nebuvo suteikta – Vyriausybės kanceliarija tvirtino negalinti jos atskleisti dėl kibernetinio saugumo reikalavimų.

Tuo metu S.Malinauskas viešai paskelbė tikslų įrašo sunaikinimo laiką. Edmundo Jakilaičio laidoje „Delfi Dėmesio Centre“ jis nurodė, kad įrašas sunaikintas spalio 5 d., 23 val. 15min tuomet kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją su prašymu išaiškinti, ar tokios informacijos atskleidimas reiškia, jog visuomenė buvo klaidinama kalbomis apie kibernetinį saugumą. Taip pat teirautasi, ar tokią informaciją atskleidęs patarėjas nusipelno tarnybinio tyrimo. Kanceliarija nedelsdama informavo, kad toks tyrimas pradedamas.

O tyrimas baigėsi tuo, jog jokios kibernetinio saugumo paslapties S.Malinauskas neatskleidė. Apie tai S.Skvernelio patarėjas viešai paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Džiaugiuosi, kad tarnybinis tyrimas baigėsi be rimtesnių pasekmių man, nes komisija nerado pagrindo taikyti man tarnybinės nuobaudos“, – teigia S.Malinauskas.

Kad patikrinimas baigėsi be jokių pasekmių S.Malinauskui, oficialiai patvirtina ir Vyriausybės kanceliarija. Ji nurodo, kad S.Malinauskas nepadarė tarnybinio nusižengimo, įvardindamas įrašo sunaikinimo laiką. Nors anksčiau ta pati kanceliarija tvirtino, kad tokia informacija „nėra skelbtina, nes tai yra susiję su Vyriausybės kanceliarijos informacinio tinklo saugumo rizikomis“.

Žurnalistai šio įrašo prašė, kai jis dar nebuvo sunaikintas, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo. Įrašas sunaikintas jau po to, kai žurnalistai gavo ir Vyriausybės kanceliarijai pateikė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimą, kuriame teigiama, jog žiniasklaida turi teisę susipažinti su šia informacija.

Įraše buvo užfiksuoti ir paties premjero pasisakymai apie žiniasklaidą ir žodžio laisvę. Anot patarėjų, S.Skvernelis kalbėjo „emocingai“, bet tikslūs premjero pasisakymai lieka nežinomi.

Dėl sunaikinto įrašo žurnalistai Vyriausybę padavę į teismą. Vilniaus apygardos administracinis teismas šią savaitę priėmė skundą, pateiktą Lietuvos žurnalistų sąjungos bei žurnalistų iš 15min, BNS, LRT, Laisvės TV ir Delfi.lt. Šiuo metu laukiama oficialaus Vyriausybės kanceliarijos atsiliepimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius