Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15 /16:55

Balsavimą dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu išgelbėjo opozicija: R.Karbauskis tikina, kad tai nepadės

Po to, kai parlamentarai įteikė reikalingą skaičių parašų dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo, pastarasis paprašė nelaukti ketvirtadienio ir balsavimą dėl jo surengti nedelsiant – dar antradienį. Organizuojamas neeilinis posėdis. Seimo valdantieji puolė atsiiminėti parašus – mat tikėtina, kad už V.Pranckiečio nuvertimą nenubalsuos 71 Seimo narys. Pasirašinėti už tai, kad antradienį balsavimas visgi įvyktų, ėmėsi opozicija.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Opozicijos lyderis Julius Sabatauskas teigė, kad cirkas Seime turi baigtis, o balsavimas dėl V.Pranckiečio turi įvykti kuo greičiau. Valdantieji, anot jo, pamatę, kad „užlipo ant grėblio, kurį patys numetė, nebegalėdami niekaip pakeisti įvykių eigos, pabandė desperatiškai atsiimti parašus“.

Nori pabaigti „cirką“

Tačiau iniciatyvos ėmėsi opozicija.

„Mes nuėjome ir pasirašėme po ta iniciatyva, kad procedūra galėtų tęstis toliau ir būtų šiandien užbaigta“, – žurnalistams sakė J.Sabatauskas.

Valdančiųjų „valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis sakė tokio opozicijos elgesio neįsivaizdavęs net keisičiausiose svajonėse ir pavadino jį „spjūviu“.

Seimo pirmininkas atstovauja opozicijai.

„Konservatoriai paėmė ir pasirašė. Jie prisiėmė absoliučią atsakomybę. Nuo šios dienos galima tai teigti – Seimo pirmininkas atstovauja opozicijai“, – komentavo jis ir svarstė, kiek ilgai opozicija „šį žaidimą žais“.

Tiesa, R.Karbauskis pripažino, kad antradienį V.Pranckiečio atstatydinimui reikalingų balsų valdantieji neturi. Esą dėl to Seimo vadovas ir ėmėsi veiksmų.

Stokojama balsų

„Seimo pirmininkas supratęs, kad ketvirtadienis bus paskutinė darbo diena tame poste, nutarė padaryti viską, kad tai nepavyktų. Jis puikiai supranta, kad šiandien, kaip ir praėjusią savaitę, nėra užtektinai balsų. Jis desperatiškai puolė kviesti balsuoti visus, mes atsiėmėm parašus dėl to, kad klausimas šiandien nebūtų svarstomas, nes fiziškai nėra 71 Seimo nario“, – dėstė R.Karbauskis.

Jis patikino, kad balsavimas dėl V.Pranckiečio antradienį neįvyks: „Mes darysim viską, ką leidžia pricedūros, Seimo statutas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Su prašymu neatidėlioti balsavimo V.Pranckietis į kolegas kreipėsi antradienio popietę.

„Remdamasis Seimo statutu siūlau klausimą dėl Seimo pirmininko atšaukimo spręsti artimiausiame posėdyje, tai yra, dabar. Todėl norėčiau, kad pareiškimo iniciatoriai ateitų į tribūną“, – sakė jis.

Seimo salėje nuskambėjo juokas ir šūksniai. Seimo pirmininkas priėjo prie pirmininkaujančio savo pavaduotojo Arvydo Nekrošiaus, pavartė lapus, kažką tarstelėjo, bet pavaduotojas posėdžiui leido judėti toliau – pagal darbotvarkę.

Remiantis Seimo statutu, artimiausiame Seimo posėdyje turi būti paskelbtas pareiškimas dėl kurio nors pareigūno atleidimo. Tai ir buvo padaryta, kai pareiškimą dėl V.Pranckiečio perskaitė jo pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

V.Pranckietis sako, kad jo neatstatydins

Seimo statute nėra nė žodžio apie tai, ar balsavimas dėl Seimo pirmininko atšaukimo turėtų vykti to paties ar kito posėdžio metu.

„Kadangi darbotvarkė jau yra patvirtinta ir to klausimo nėra įtraukta, iniciatoriai taip pat informavo, kad įgaliotas asmuo ruošiasi pranešimui, kol kas jo irgi šiandien negali padaryti, tai artimiausiam posėdy, tikriausiai, jie tai padarys. Šito klausimo dabar nesvarstome“, – pranešė A.Nekrošius.

Tačiau po V.Pranckiečio pareiškimo į neplanuotą posėdį susirinko Seimo valdyba. Penkiems nariams balsavus „už“, dviems – „prieš“, vienam susilaikius, Seimo vadovybė nutarė antradienį organizuoti neeilinį Seimo posėdį ir jo metu spręsti V.Pranckiečio klausimą.

„Nutarėme surengti nenumatytą posėdį tam, kad numatytame posėdyje pereitume prie rimtų įstatymų, prie mokestinių įstatymų, biudžeto. Baigtume tą diskusiją, kuri tvyro ore labai ilgą laiką“, – po Seimo valdybos sprendimo komentavo Seimo vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Jis tikino, kad skubus Seimo valdybos posėdis buvo teisėtas, nes jame dalyvavo dauguma narių – aštuoni iš devynių. Posėdyje sudalyvauti nepavyko tuo metu pirmininkavusiam Seimo vicepirmininkui A.Nekrošiui.

Kalbėdamas apie savo atstatydinimą su žurnalistais, V.Pranckietis teigė nemanantis, kad balsų jo nuvertimui užteks. O vertindamas, kad pareiškimą pasirašė pusšimtis parlamentarų, atkirto, kad tai – labai mažai.

„Manau, kad turim dvi koalicijas – vieną pozityviem, kitą negatyviem sprendimams. Čia yra negatyvioji“, – aiškino V.Pranckietis ir patikslino, kad „negatyvioji koalicija“ yra ta, kuri vykdo ne valstybės politiką, ne Vyriausybės programą, o „vieno asmens užgaidas“.

Manau, kad turim dvi koalicijas – vieną pozityviem, kitą negatyviem sprendimams.

Motyvas atstatydinti – koalicijos sutartis

Pareiškimą dėl V.Pranckiečio atstatydinimo antradienį pasirašė ir R.Baškienei įteikė 53 Seimo nariai. Apie tai ji pranešė Seimo posėdžio metu ir perskaitė nutarimo tekstą.

„Konstatuojama, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, žinodamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ 2019 m. gegužės 30 d. pasirašytą memorandumą, prie kurio pakviesta prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, ir jam išreikštą partijų siekį suburti valdančiąją koaliciją, sistemingai veikė prieštaraudamas memorandumo nuostatoms bei kenkdamas šių partijų koalicijos ir ja pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi Lietuvos Respublikos Seime, ir dėl to prarado pasitikėjimą“, – motyvą atstatydinti V.Pranckietį įvardijo R.Baškienė.

Seimo narių pasirašytas nutarimas, jos teigimu, bus registruotas.

Dokumentą dėl V.Pranckiečio atšaukimo pasirašė 53 Seimo nariai: 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys, rašo BNS.

G.Landsbergis: keisti Seimo vadovybės nebeverta

Savo ruožtu konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis paragino kolegas „susitelkti ir nutraukti Seimo pirmininko atstatydinimo serialo filmavimą“. Diskusiją dėl V.Pranckiečio jis įvardijo primesta.

„Iki Seimo rinkimų liko jau mažiau nei metai, todėl keisti Seimo vadovybę nėra didelės prasmės. Dabar daug svarbiau susikoncentruoti į kitų metų valstybės biudžeto projekto svarstymą bei apsispręsti dėl prezidento pateiktų mokesčių projektų“, – laiške Seimo nariams dėsto politikas.

Anot jo, nuo vasaros vidurio besitęsianti politinė ataka prieš Seimo pirmininką ir su tuo susijęs politinis chaosas diskredituoja ne tik valdančiąją daugumą, bet ir kenkia viso Seimo darbui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Lietuvos žmonės pavargo nuo politinio turgaus iš po prekystalio įvairiais postais bei posteliais ir nuo dėmesio atitraukimo nuo tikrai svarbių politinių darbų. Užuot svarstę ir ieškoję būdų kaip įgyvendinti piliečių lūkesčius dėl teisingesnės valstybės ar gerovės kūrimo – esame priversti tapti vieno režisieriaus kuriamo asmeninio keršto spektaklio įkaitais“, – pažymėjo politikas.

Reikia 71 balso

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis jau keletą mėnesių V.Pranckietį, galiausiai palikusį „valstiečių“ partiją, ragina trauktis iš Seimo vadovo pareigų. Savo raginimą jis argumentuoja koalicijos sutartimi, pagal kurią Seimo pirmininko postas pažadėtas „socialdarbiečiams“.

V.Pranckietis iki šiol savo noru neatsistatydino – esą dėl jo pareigų turi spręsti Seimas. Kad jis nebetęstų darbo, už tai turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Opozicija šiame balsavime anksčiau žadėjo nedalyvauti, bet dabar, kai į Seimo pirmininko pareigas siūlosi R.Karbauskis, savo poziciją ketina persvarstyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius